Helsingin IFK on Stadin ykkönen

LIIGA / Raportti
Loppuunmyydyn Helsingin jäähallin yleisö sai totisesti vastinetta rahoilleen. HIFK:n ja Jokereiden kauden avausottelu tarjosi kahdeksan maalia, tappelun ja jännittävän päätöserän. HIFK:n sankariksi nousi Kimmo Kuhta, joka laukoi voittomaalin vain puolitoista minuuttia ennen loppua.
lisää

Brennan hoiti hommansa
[lue lisää]



Brennan vastaan Helenius kuvitettuna
[katso kuvat]



Paikallistaiston otokset
[katso kuvat]

Helsingin IFK oli tasaisista loppulukemista huolimatta koko ajan Jokereiden niskan päällä. Kotijoukkue pelasi fyysisemmin ja kiekkokontrolli oli selvästi parempaa kuin naapureilla. Selvin ero joukkueilla oli avauspelissä. HIFK ylitti keskialueen maltillisesti syötellen, kun taas Jokerit pyrki lyömään kiekon päätyyn. Jokerit oli kuitenkin varsinkin avauserässä HIFK:ta vahvempi hyökkäyspäädyssä ja maalin edustalla.

- Näin kauden pitikin alkaa. Vähän takkuili kolmannessa erässä, lopetettiin oma liike ja pelaaminen, ja Jokerit pääsi painamaan. Osoitti meidän henkistä kanttia, kun pystyimme kääntämään pelin lopussa voitoksi, kahden maalin mies Arttu Luttinen myhäili.

Ottelun ratkaisu nähtiin päätöserän loppuhetkillä. Jokerit onnistui aluksi nousemaan kahden maalin takaa tasoihin. Lopulta Mikot Jokela ja Kalteva sössivät kuitenkin itsensä peräperää jäähylle eikä HIFK jättänyt hyödyntämättä 5-3-ylivoimaansa. Voitto-osuman laukoi lopulta Kimmo Kuhta ajassa 58.39. Maali oli Kuhdalle illan toinen.

- Olen erittäin tyytyväinen. Meillä oli aggressiivisuutta ja liikuimme hyvin. Tällaista aktiivista peliä pitää pystyä pelaamaan jatkossakin, HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen myhäili.

Kovin pettynyt ei ollut jokerikäskijä Glen Hanlonkaan.

- Jännittävä peli. Olen iloinen, että sain olla mukana tällaisessa ottelussa. Kolmas erä oli meiltä hyvä, ja siinä erityisesti Pasi Nielikäinen pelasi vahvasti ja taklasi loppuun asti päinvastoin kuin muut pelaajamme, Hanlon kehui voimalaituriaan.

Kerman napautti avausmaalin

HIFK aloitti ottelun Jokereita pirteämmin. Heti ensimmäisellä minuutilla punapaitoihin täksi kaudeksi palannut Kim Hirschovits oli lähellä veivata avausosuman maalin kulmalta, mutta epävarman ottelun pelannut jokerivahti Juuso Riksman sai patjansa väliin.

Helsingin Jäähallin kauden avausosuma näki päivänvalonsa erän viidennellä minuutilla. Janne Hauhtonen nappasi aloitusvoiton Matias Lopilta, ja kiekko päätyi lopulta HIFK-maalin edustalle. Armottoman maalinedustaruuhkan ja vääntämisen jälkeen Kalle Kerman onnistui survomaan kiekon ohi Juha Pitkämäen.

HIFK:n 1-1-maalista vastasi Arttu Luttinen. Hirschovits pyöritti peliä kulmassa ja syötti pelivälineen Luttiselle. Voimalaituri ei erehtynyt vaan iski kiekon pienestä kulmasta sisään.

Pian tasoitusmaalin jälkeen oli vuorossa yksi illan odotetummista kohtaamisista. Kip Brennan ja Sami Helenius heittivät hanskat ja kypärät nurkkaan ja siirtyivät keskiympyrään mittelemään voimiaan. Tasaisessa tappelussa kumpikin sai muutaman iskun perille Brennanin osumien ollessa aavistuksen painavampia.

Luttinen osui toistamiseen

HIFK siirtyi 2-1-johtoon pian toisen erän alettua. Hienon ottelun pelannut Lennart Petrell siirsi kiekon Luttiselle, joka veti olemattomasta kulmasta kiekon verkkoon. Osuman voi huoletta laittaa Riksmanin piikkiin.

- Heitin molemmissa maaleissa sinne päin ja meni sisään. Juusolla (Riksman) oli molemmissa etukulma auki ja länget toisessa auki. Näköjään aina kannattaa yrittää, Luttinen kuvaili osumiaan.

Jokerit napsi ottelussa selvästi HIFK:ta enemmän kaksiminuuttisia. Kotijoukkueen ylivoimapelaaminen oli maaleista huolimatta kuitenkin melko mielikuvituksetonta vaikka kiekko liikkuikin reippaasti. Vieraiden ylivoimapelaaminen oli huomattavasti suoraviivaisempaa ja jokeripelaajat pyrkivät laukomaan lähes jokaisesta tilanteesta.

Kotijoukkueen 3-1-maalista vastasi Kuhta. Kiekko jäi aloituksesta pyörimään suoraan Kuhdan eteen, joka antoi ranteen laulaa ja iski parhaalta maalintekosektorilta kiekon verkon perukoille. Näin HIFK pääsi päätöserään kahden maalin karkumatkalla.

Kuhta laukoi ratkaisun

Jokerit kavensi heti kolmannen erän alussa. Mainion ottelun pelannut Ossi Saarinen tarjoili kiekon ylösnousseelle Marko Kauppiselle, ja puolustajalla oli helppo työ siirtää kiekko ohi Pitkämäen.

Saarisen lisäksi jokerihyökkääjistä erottui erityisesti monipuolinen ja hyvin liikkuva Janne Lahti, vaikkei hän saanutkaan tehopisteitä. Sen sijaan kovien odotusten Joey Tenute jäi hieman pimentoon. Näkyvimmin hän oli esillä avauserässä joutuessaan Markus Kankaanperän jyräämäksi.

HIFK:lla oli heti seuraavassa vaihdossa tilaisuus kasvattaa johtoaan. Siim Liivik ja Max Wärn pääsivät 2-1-hyökkäykseen, mutta Wärn ohjasi kiekon Liivikin syötöstä suoraan päin Riksmania.

Jokerit osoitti henkistä kovuutta nousemalla lopulta tasoihin hieman erän puolivälin jälkeen. Mike Bishai syötti maalin takana Jani Ridalle, jonka kädet kävivät nopeasti ja kiekko löysi tiensä HIFK-maalin kattoon.

- Laskimme kolmannessa erässä turhaan tempoa, Jalonen harmitteli.

Jatkoajan jo häämöttäessä HIFK pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Jokeripakit Kalteva ja Jokela joutuivat molemmat jäähylle, kun erää oli vajaat kolme minuuttia jäljellä. Tasan minuutin HIFK ehti jauhaa 5-3-ylivoimaansa, kunnes kiekko upposi verkkoon. Puolustajat Hannu Pikkarainen ja Ilkka Heikkinen leipoivat aikansa, ja pelasivat kiekon b-pisteen kaarella päivystäneelle Kuhdalla. Laituri antoi ranteensa puhua toistamiseen eikä Riksman voinut tarkalle vedolle mitään.

Jokerit haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta uhkapeli kostautui ja Petrell pääsi vetämään kiekon tyhjään maaliin. Näin HIFK nappasi täydet kolme pistettä 5-3-voitollaan.

- Jokereilla on hyvä nippu, mutta yllättävän passiivisesti pelasivat. Aika paljon vetävät 1-2-2:lla, ja yrittävät kärkkyä keskialueen virheitä, joita emme onneksi tehneet tänään. Tuolla nipulla voisi pelata aggressiivisemminkin, Luttinen ruoti vastustajaa.

Joukkueet pelaavat seuraavan kerran lauantaina, kun HIFK kohtaa Lappeenrannassa SaiPan. Jokerit saa kotiavaukseensa vastaansa TPS:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle