Venäläinen vieras turnausvoittoon

KHL-joukkue Sibir Novosibirsk valloitti Lappeenrannassa turnausmestaruuden kukistamalla loppuottelussa Ari-Pekka Selinin HPK:n lukemin 2-0. Ottelu eteni tiukkana aina viime hetkille saakka.

Yritteliäästi ensimmäisessä erässä esiintynyt HPK joutui alivoimalle viidennellä minuutilla, kun ykkösketjun laidassa pelannut Jere Sallinen joutui rikkomaan Sergei Shumakovia puolittaisessa läpiajossa. HPK kuitenkin kesti alivoimansa uhrautuvasti.

Hieman ennen erän puoliväliä Sibir siirtyi johtoon vastahyökkäyksestä. Nikita Zaitsev löysi tarkalla syötöllään keskeltä Jori Lehterän, jonka napakka ranne yllätti hyvin torjuneen Mikko Tolvasen.

Erän loppupuolella vierailija pääsi vielä pyörittämään ylivoimaa hetken viidellä kolmeakin vastaan. Venäläisjoukkue ei kuitenkaan saanut luotua tarpeeksi laadukkaita maalintekopaikkoja ja erätaukokin tuli Kerholle sopivaan aikaan.

Toinen kolmannes oli erittäin rikkonainen. HPK-puolustaja Paavo Ylipainon erän alussa ottaman rangaistuksen jälkeen jäähypenkkiä kulutti vain Sibirin pelaajat. Oranssipaidat pääsivät viisi kertaa lähes perätysten ylivoimalle, mutta vastustajan alivoima oli aggressiivista, samalla kun hämeenlinnalaiset siirtelivät liikaa kiekkoa, eikä maalipaikkoja siunaantunut. Lähimmäksi pääsi hyvin esiintynyt Juho Mielonen, jonka kova kuti kilahti yläputkeen Maxim Gratshjovin istuessa jäähyllä.

Jotain Kerhon saamattomuudesta ylivoimalla toisessa erässä kertoo se, että Sibirin maalivahdille Sergei Gaidutshenkolle torjuntoja kertyi vain yhdeksän kappaletta.

Sibir piti johtoasemansa

Turnausfinaalin viimeinen erä noudatti toisen erä kaavaa. Rangaistuksia vihellettiin venäläisille jälleen viisi kappaletta, mutta HPK ei onnistunut yllättämään Sibirin varmaa Gaiduchenkoa. Ari-Pekka Selinin uhkapeli ottelun lopussa ei onnistunut sekään, vaan Vjatseslav Soloduhin onnistui omasta päädystään kiskaisemaan joukkueensa turnausvoittoon tyhjään rysään suuntautuneella vedolla. Loppulukemat kirjattiin 2-0.

Turnauksen eittämättä paras pelaaja oli suomalaisille tuttu Lehterä, joka viimeisteli yhteensä kolme maalia ja ratkaisi SaiPa-ottelussa voittomaalikisan. Myös Sibir-vahti Gaiduchenko oli loppuottelussa itse varmuus.

HPK:n joukkueesta näkyvimmät yksilöt olivat hyökkääjät Tuomas Santavuori ja Marko Luomala. Puolustuspäässä Mielonen ja maalilla Tolvanen onnistuivat finaalissa myös.