Tehokas ylivoima toi Bluesille tärkeän voiton

LIIGA / Raportti
Espoon Blues vankisti asemiaan sarjataulukossa ottamalla toisen perättäisen voittonsa. Tiistain Pelicans-voiton jälkeen kaatui Turun palloseura kotona kahdella ylivoimaosumalla ottelussa, jossa nähtiin myös yksi ulosajo.

Blues lähti illan koitokseen allaan komea vierasvoitto Lahdesta tiistailta. Lisää positiivisuutta kotijoukkueen riveihin toi vastikään hankittu kanadalaishyökkääjä Jeff Szwez ja tieto Ben Eavesin mahdollisesta ennenaikaisesta paluusta kaukaloihin. Tästä huolimatta joukkueen loukkaantumislista on edelleen synkkä. Poissa ovat Eavesin lisäksi hyökkääjät Toni Kähkönen, Ryan Keller, Matti Uusivirta, Arto Kuki sekä Kari Kalto. Myös puolustajat Dale Clarke sekä Miika Huczkowski ovat toistaiseksi sivussa peleistä. Hannu Virran valmentama TPS otti Bluesin tavoin voiton edellisestä pelistään, hankki vahvistuksia ja on saanut myös tärkeät pelaajansa pois lasaretista.

lisää

Ottelun kuvat
[katso kuvat]



Toisilleen tutut viiskakkoset
[lue lisää]

Laatikainen ulos

Ottelun ensimmäinen erä mentiin Blues-voittoisesti pelitilanteisiin nähden, mutta ainoan maalin erässä iski TPS ylivoimalla. Bluesin ykköspakki Arto Laatikainen otti varsin aikaisessa vaiheessa erää itselleen pelirangaistuksen polvitaklauksesta, joka teloi nuoren TPS-hyökkääjän Antti Erkinjuntin pukukopin puolelle. Viiden minuutin jäähyn aikana maalasi Niko Mikkola Teemu Laineen nappisyötöstä takatolpalle. Blues-vahti Bernd Brücklerillä ei ollut tilanteessa mitään saumaa. Lisämaaleja erässä ei nähty, vaikka loppua kohden Blues pääsikin pariin otteeseen lähelle ja yrittämään myös ylivoimalla.

Toisessa erässä rikkoutui vihdoin myös kotijoukkueen kuparinen. Pitkään näytti siltä, että TPS-vahti Salakin maali oli täysin tilkitty, eikä Blues ollut saada minkäänlaisia tilanteita turkulaisten alueelle. Erän puolessa välissä tilanne kuitenkin muuttui. Blues-mylläkän jälkeen TPS:n Antti Halonen otti kaksiminuuttisen kampituksesta, jonka perään Joonas Järvinen hankki joukkueelleen toisen rangaistuksen katsomoon ammutusta kiekosta. Kahden miehen ylivoimaa Blues ei jättänyt käyttämättä, vaan kultakypärä Ville Viitaluoma tykitti viivalta suoraan puolustaja Ville Lajusen syötöstä kiekon komeasti ohi Salakin.

Rangaistusten jälkeen pelin painopiste jäi TPS-päätyyn ja Blues sai luotua hyviä tilanteita, mutta varsinaisia tuhannen taalan paikkoja ei enää siunaantunut. TPS:n hyökkäykset olivat lähinnä nopeita vastaiskuja, jotka tosin aiheuttivat Bluesin karsitulle puolustukselle useasti päänvaivaa. Myös ensimmäisessä erässä ”loukkaantunut” Antti Erkinjuntti palasi pirteänä jäälle; polvivammasta selvittiin puolessa tunnissa.

-”Lada” ei tahallaan varmasti ketään telo. En nähnyt tilannetta kunnolla, mutta kaveri tuli kuitenkin myöhemmin mukaan peliin, joten kuinkahan paha tilanne se sitten lopulta olikaan, pohti Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen.

Rajamäki runnoo ratkaisun

Ottelun ratkaisu nähtiin heti kolmannen erän alussa tilanteessa, joka muistutti hyvin pitkälti Bluesin ensimmäisen maalin alustusta. Ensin TPS-pakki Lee Sweatt otti kevyehkön jäähyn kampituksesta; Sweattin maila jäi Blues-hyökkääjän jalkoihin. Pian perään turkulaisten kultakypärä Teemu Laine oli pakotettu rikkomaan hyvin maalin tuntumaan viivalta noussutta Ismo Kuoppalaa, ja näin kotijoukkue pääsi toistamiseen kahden miehen ylivoimalle. Tätä tilaisuutta ei taaskaan jätetty käyttämättä, ja maalille lauotun kiekon reboundin iski voimalla verkon perille Erkki Rajamäki.

TPS ei Bluesin johtomaalinkaan jälkeen saanut luotua kunnollisia tilanteita Bernd Brücklerin vartioiman maalin läheisyyteen, mutta kykeni painamaan pelin painopisteen kauemmas omasta kenttäpäädystä. Paras paikka vierailijoille tuli ennen erän puoltaväliä Bluesin Oskar Osalan otettua typerä ryntäysjäähy, jossa mies kävi taklaamassa kaukalon kulmassa TPS:n maalivahdin Alexander Salakin kumoon. Tämä tilaisuus kuitenkin pilattiin nopeasti, kun Teemu Laineelle tuomittiin kaksiminuuttinen huitomisesta täysin kiekollisen pelin ulkopuolisesta tilanteesta.

Lopussa TPS-luotsi Hannu Virta yritti vielä riskillä, ja veti maalivahtinsa ulos maalista. Tämä kuitenkin kostautui, ja Bluesin Stefan Öhman sai tyylitellä loppulukemat tyhjiin. Blues otti elintärkeät kolme pistettä ja valtasi itselleen kolmostilan liigassa.

-Lähdettiin tähän peliin puolustuksen kautta. Me ei oikein päästy peliin kiinni alussa. TPS pelasi hyvin ja oli sinnikäs, mutta niin oltiin mekin ja otettiin isot kolme pistettä, Petri Matikainen totesi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

TPS:n päävalmentaja Hannu Virta ei lähtenyt etsimään syyllisiä tuomareista, vaan kehui rehdisti kotijoukkuetta:

-Blues on kyllä ylivoimalla murhaavan kova jengi. Kaksi kahden miehen ylivoimaa ja niistä kaksi maalia. Hyvä joukkue on kyseessä ja voitto oli ansaittu. Me haettiin kovaa iskua ennen taukoa ja onnistuttiin kuitenkin siinä. Tämä oli meiltä mallikas peli.

TPS:n pelit jatkuvat vasta maaottelutauon jälkeen, mutta kotijoukkue Blues pelaa jo kahden päivän päästä lauantaina kotiottelussa sarjakärki Oulun Kärppiä vastaan. Tässä kohtaamisessa Bluesin riveissä debytoi uusi kanadalaisvahvistus Jeff Szwez, jota päävalmentaja Matikainen luonnehti seuraavasti:

-Hänellä on sellaista taitoa ja kovuutta, jota me tarvitaan. Hyvä kahden suunnan pelaaja. Selkeä vahvistus meille.

Myös Bluesin toinen kanadalainen, Ryan Keller, tuntee Szwezin AHL-ajoiltaan.

-Pelasin Jeffin kanssa viime kaudella jonkun aikaa. Hän on hyvä luistelija ja omaa hyvän vedon. Jeff oli Syracusessa sellaisessa tilanteessa, jossa hän ei halunnut olla ja niinpä siirto Suomeen oli loistava ratkaisu. Juttelin hänen kanssaan eilen illalla, ja hän sanoi olevansa todella innoissaan tästä mahdollisuudesta. Hänenlaistaan pelaajaa joukkue tarvitsee pudotuspelejäkin ajatellen, Keller analysoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle