Bluesille tärkeä voitto

Espoossa kohdanneiden Bluesin ja TPS:n kamppailu oli kahden tasaväkisen joukkueen mittelö, joka ratkesi kotijoukkueen ylivoimaiseen toiseen erään.

Jos toinen erä oli Bluesin näytöstä, oli ensimmäinen erä vastaavasti todellinen tyrmäys vierasjoukkueelta. Peliä oli pelattu vain hiukan alle seitsemän minuuttia kun TPS johti jo 0-2. Kuten ykkösmaalivahtinsa Iiro Tarkin, Blues tuntui jättäneen jalkansa ja peliälynsä lepovuoroon maajoukkuetauon jälkeen. Viisikon etäisyydet olivat täysin hakusessa ja TPS pyöritteli espoolaisten puolustusta kuin vastassa olisi ollut juniorijoukkue. Kuvaavaa pelin hengelle oli ottelun avausmaali, jossa Bluesin tuore hankinta Branislav Mezei pelasi itsensä omalla sinisellä ulos tilanteesta ja aiheutti TPS:lle 2-1-hyökkäyksen. Mallikkaasti läpi ottelun pelannut Michal Birner pääsikin tälläämään tilanteesta kiekon varsin helposti espoolaisten maalia vartioineen Mikko Tolvasen taakse.

Kolme minuuttia edellisestä Bluesin puolustus petti jälleen ja Markus Nordlund pääsi vetämään kiekon maaliin. Kiekko muutti suuntaa Miika Huczkowskin kädestä, eikä Tolvanen voinut tilanteelle jälleen mitään.

Erä ei kuitenkaan ollut TPS:n kahdesta maalista huolimatta täysin vieraiden. Myös Bluesilla oli lukuisia paikkoja tehdä maali, mutta Atte Engren torjui taidolla ja tuurilla monta pahaa ohjausta ja laukausta aivan maalin edestä.

TPS:n valmentaja Riku-Petteri Lehtonen oli syystä tyytyväinen ensimmäisen erän ilmeeseen.

- Jalka liikkui hyvin ensimmäisessä erässä, kiekko oli kontrollissa.

- Kaksi erää ei kuitenkaan riitä. Toinen erä oli todella huono, emme menneet kaksinkamppailuihin, Lehtonen manasi.

Espoolaisten näytöstä

Ensimmäisellä erätauolla tapahtui jotain, mikä jää katsojille mysteeriksi, ja toiseen erään luisteli Blues, jota ei meinannut tuntea samaksi joukkueeksi ensimmäisessä erässä jäällä pyörineen poppoon kanssa. Homman nimi oli harvinaisen selvä, Blues vei ja TPS vikisi. Engren joutui pelkästään toisessa erässä torjuntatöihin 18 kertaa, minkä lisäksi turkulainen kaivoi kiekon maalista kolme kertaa.

Bluesin ensimmäinen maali syntyi ylivoimalla ajassa 24.27 hienosti pelanneen Mikael Kurjen nousun seurauksena. Kurki kiersi vastustajan maalin ja syötti rystyllä maalin eteen, josta Jarkko Immonen lusikoi kiekon verkkoon. Jäähyllä istui Aki-Petteri Berg, jolla oli läpi pelin vaikeuksia pysyä liukkaiden ja pienikokoisten espoolaishyökkääjien vauhdissa. Alle minuutti tästä Blues tasoitti pelin Juuso Puustisen rannelaukauksella. Engren oli tilanteessa pahassa maskissa, jota TPS:n puolustus ei kyennyt purkamaan. Blues hallitsikin etenkin TPS:n maalinedustan ja pääsi jatkuvasti luomaan vaarallisia paikkoja.

TPS sai juonesta kiinni vain hetkellisesti päästessään pelaamaan ylivoimaa. Kun tulosta ei syntynyt ja Blues pääsi täysilukuiseksi, jatkui sama meininki kuin aiemminkin ja ajassa 36.48 Camilo Miettinen vei kotijoukkueen 3-2-johtoon.

- Paras päivän kunto pitää aina saada osumaan pelipäiville, se on aina iso haaste. Tänään se onnistui, myhäili Petri Matikainen ottelun jälkeen.

Kyseenalainen viisiminuuttinen

Kolmas erä näytti jatkuvan siitä mihin toinen jäi kun Berg otti jälleen kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Bluesin ylivoima oli kuitenkin mielikuvituksetonta, eikä maalipaikkoja syntynyt samaan malliin kuin tasaviisikoin pelatessa. Ajassa 45.37 tapahtui nykyliigassa liian usein nähty episodi: isokokoinen pelaaja taklasi pienempää vauhdilla, pienempi ei huomannut taklausta ja löi päänsä laitaan. Vaikka taklaus sinänsä puhtaalta näyttikin, varmisti pienemmän pelaajan loukkaantuminen suuren rangaistuksen isommalle pelaajalle. Tällä kertaa pienempi pelaaja oli TPS:n Jens Skålberg ja isompi pelaaja Bluesin Erkki Rajamäki. Rajamäki sai niitistään 5+20 minuuttia ja TPS todellisen mahdollisuuden tasoittaa ja ratkaista ottelu. Skålberg ei osuman jälkeen enää kentälle ilmestynyt ja mitä luultavimmin kyseessä on aivotärähdys.

Rajamäen jäähyä ehtikin kulua vain 16 sekuntia kun TPS tasoitti pelin Aki Uusikartanon maalilla. Tämän lähemmäs turkulaiset eivät pisteitä kuitenkaan päässeet, sillä Bluesin raivokas alivoimapelaaminen sai kruunun neljä ja puoli minuuttia myöhemmin Stefan Öhmanin lauottua läpiajosta espoolaiset jälleen johtoon.

Vaikka TPS yritti vielä tasoittaa pelin ilman maalivahtia, jäi Öhmanin alivoimamaali ottelun viimeiseksi. Näin Blues nappasi täydet kolme pistettä ja hamuaa edelleen vahvasti parempia sijoituksia sarjataulukossa. TPS:lle tappio oli kolmas perättäinen ja vaikka joukkue on edelleen viidentenä, lähestyy takaa jo useampikin joukkue. Turkulaisten valmennus ei joukkueen esitykseen järin tyytyväiseltä vaikuttanutkaan.

- Kaiken huippu oli ylivoimalla virhe, mistä Blues rankaisi, Lehtonen sätti omiaan.

- Tällaiset tappiot syövät joukkuetta.

TPS pääsee latautumaan seuraavaan otteluunsa rauhassa, sillä turkulaiset pelaavat seuraavaksi vasta lauantaina Helsingissä IFK:ta vastaan. Blues taasen mittaa ylivoimaisen sarjaykkösen Lukon kunnon jo ylihuomenna Espoossa.