Mika Lehto nollasi Ässät

Molemmat joukkueet lähtivät hakemaan illan ottelusta ehjää suoritusta. Hyvältä näyttikin ensimmäisen erän jälkeen, mutta jatkossa otteen pystyi säilyttämään vain Tappara. Niinpä kirvesrinnat poistuivatkin Isomäestä kolme pistettä mukanaan. Loppulukemiksi kirjattiin 0-2.

Tapparan päävalmentaja Rauli Urama oli syystäkin tyytyväinen joukkueensa esitykseen. Joukkue pystyi pelaamaan ehjän ottelun ja ansaitsi voittonsa.

- Peli oli meille lähtökohtaisesti iso ottelu. Kiekonhallinta oli koko ajan hyvää, eikä Ässien luomasta paineesta huolimatta tullut pahoja kiekonmenetyksiä.

- Puolustuspelaamisemme oli myös onnistunutta. Mika Lehto viimeisenä lukkona pelasi mahtavan ottelun. Todella tyytyväinen olen esitykseemme, Urama summasi illan kamppailun

Ässien esitys ei sen sijaan ollut halutun kaltainen. Kiekko ei pysynyt lavassa eivätkä ylivoimatilanteet tuottaneet tulosta. Päävalmentaja Jari Härkälä näki kuitenkin ottelussa myös positiivisia asioita.

- Saimme luotua riittävän määrän tekopaikkoja ja sopivasti myös painetta Tapparan päätyyn. Viimeistely ei kuitenkaan ollut riittävää ja ylivoimalla emme saaneet aikaan sitä mitä haettiin.

Tarkkaa pelaamista

Ensimmäisessä erässä näkyi ottelun tärkeys. Molemmat joukkueet pelasivat todella tarkkaa peliä Ässien kuitenkin hallitessa lievästi tapahtumia. Tappara joutui turvautumaan vastahyökkäyksiin ja pääsikin muutamaan otteeseen hätyyttelemään Kimmo Kapasen vartioimaa ässämaalia.

Ässien painostus tuotti kuitenkin Tapparalle myös jäähyjä, mutta Ässien ylivoima oli kerrassaan onnetonta. Edes Marko Kivenmäen paluu ei erikoistilanteissa näkynyt. Lisäksi Ässät otti myös itse kaksi erittäin tyhmää jäähyä, joista Matt Nickersonin ottama väkivaltaisuusjäähy torpedoi oman ylivoiman heti alkuunsa.

Avauserä kääntyi siis maalivahtien taistoksi, jossa kumpikin pystyi pitämään kiekot poissa selkänsä takaa. Niinpä erätauolle mentiin niin sanotusti kiikarit tulostaululla.

Toisen erään yllättävä alku

Joukkueiden luistellessa pukukopista takaisin jäälle oli yllätys melkoinen, kun kotijoukkueen maalille luistelikin Kapasen sijasta Ässien toinen maalivahti Eero Kilpeläinen.

- Kapaselle tuli vamma. Joku vaiva. En nyt ala sitä tässä sen enempää erittelemään. Ylävartalovamma.

- Oli jo ennen ottelua epäselvää pystyykö Kimmo pelaamaan. Kuitenkin pelasi ensimmäisen erän, mutta ei pystynyt enää jatkamaan, Härkälä suostui paljastamaan

Käytäväpuheissa Kapasen poisjäänti tarkentui jonkunlaiseksi päävammaksi. Täysin varmaa tietoa ei vamman laadusta kuitenkaan saatu eikä Ässien valmennusporras ollut halukas asiaa tarkentamaan.

Eero Kilpeläisen alku otteluun oli mahdollisimman ikävä. Ässät pääsi toisen erän alkajaisiksi pelaamaan ylivoimaa, mutta maalinteossa ei tälläkään kertaa onnistuttu. Tappara käyttikin alivoimansa loppusekunneilla Ässien nukahduksen hyvin hyödykseen. Liukas puolustaja Andre Benoit nousi vahvasti laidalta ja onnistui pääsemään maalinedustalle, josta hän taidokkaasti lirutti Tapparan 0-1 johtoon. Syöttöpisteet merkattiin Niclas Luceniukselle ja Teemu Aallolle.

Ässien peli sekosi Tapparan johtomaalista totaalisesti. Tämän Tappara käytti heti mallikkaasti hyväkseen ja vain minuutti edellisestä verkko pöllysi jälleen Kilpeläisen takana. Tällä kertaa nimensä maalintekijätilastoon merkkautti Jori Lehterä. Mies pääsi aivan vapaasti ampumaan parhaalta maalintekosektorilta. Ansiokkaan esityön maaliin tekivät Teemu Nurmi ja Janne Grönvall.

Tappara otti ottelun haltuunsa ja keskittyi lähinnä pitämään asemansa kahden maalin karkumatkalla. Ässien peli puolestaan puuroutui koko ajan keskialueelle. Tamperelaisten ohjauspelaaminen onnistui lähes täydellisesti ja ottelun kuva muuttui avauserästä täysin. Valitettavasti melko lailla tylsempään suuntaan.

Toisessakaan erässä ei Ässien ylivoima ollut mistään kotoisin. Onkin todella vaikea uskoa, että pelitauon aikana olisi erityisesti keskitytty erikoistilannepelaamiseen, sillä niin ponnetonta Ässien rimpuilu ylivoimatilanteissa oli.

Samalla kaavalla

Ottelun kolmas erä ei poikennut mitenkään toisen erän loppuvaiheista. Tappara piti keskialueen taitavasti kurissa ja esitti todella upeaa vieraspelaamista. Ässät ei enää kolmannessa erässä pystynyt edes luomaan kunnollisia tekopaikkoja, lukuun ottamatta Sakari Salmisen tolppalaukausta. Niinpä ottelu kiekkoiltiin loppuun Tapparan säilyttäessä helposti johtonsa.

Ässistä on vaikea nimetä yksittäisiä pelaajia, sen enempää hyvässä kuin pahassakaan. Maalivahdit pelasivat kumpainenkin omien taitojensa mukaan, mutta muuten joukkue oli yhtä harmaata massaa. Kuparisen ketju ainoana pystyi tarjoamaan joitakin hyviä hetkiä lähes 5000:lle Isomäkeen saapuneelle katsojalle.

Tappara esitys oli likimain täydellinen. Mika Lehto oli ottelun ehdoton ykköspelaaja ja Jori Lehterän johtama nuorisokentällinen jaksoi painaa vaihdosta toiseen kiitettävällä asenteella. Koko joukkueen pelaaminen oli hyvällä tasolla ja niinpä olikin täysin ansaittua, että tamperelaiset kuittasivat ottelusta täydet kolme sarjapistettä.