Energinen Ilves ansaitsi voittonsa

LIIGA / Raportti
Ässät ja Ilves kävivät lauantaina Porissa tasaisen ja viihdyttävän taiston pikkujouluyleisön iloksi. Tulokseltaan ottelu oli joukkueiden edellisen kohtaamisen toisinto, sillä Ilves vei kaksi pistettä mukaansa voittolaukauskilpailun ansiosta. Ässiltä onnistui ainoastaan Tommi Huhtala, kun taas tupsukorvista verkkoa pöllyttivät Joonas Rask ja Mark Lee.

Ottelu eteni pitkään Ässien johtoasemassa. Isäntien avausmaalin teki Aki Uusikartano avauserän puolivälin paikkeilla Arto Tukion istuessa jäähyllä. Kokenut sentteri napautti kiekon ranteella ohi mainiosti pelanneen Miika Wiikmanin. Ilveksellä oli erinomainen paikka tasoittaa peli erän lopussa. Matias Myttynen tarjoili pelivälineen Toni Rajalalle, mutta Eero Kilpeläinen ehti poikittaisliikkeeseen ajoissa. Jos Wiikman oli maalillaan varma, Kilpeläinen oli ajoittain suorastaan maaginen.

– Alusta asti näki, että molemmilla on kova tahto pelata ja voittaa kamppailuja. Tuli ihan jo kevään pelit mieleen, siinä oli sellaista kiimaa molempien silmissä, Pekka Rautakallio hersytteli.

Pelin kuva oli oikeastaan alusta asti selvä. Ilveksen liike oli aavistuksen terävämpää, minkä johdosta joukkue voitti kaksinkamppailuja enemmän ja oli kirjaimellisesti askeleen edellä. Ässät pääsi peliin mukaan lähinnä ylivoimapelaamisen kautta. Oman osansa illan värikkyyteen toivat tuomarit Vesa Keränen ja Tuomo Sorakangas. Heidän linjansa vaihteli melkoisesti kamppailun sisällä. Onneksi aavistuksen sekavat tuomiot jakautuivat jotakuinkin tasaisesti, joten kumpikaan joukkue ei joutunut kärsimään kohtuuttomasti.

Ilveksen kiri puree

Tasaisen toisen erän jälkeen ottelu heräsi kunnolla eloon kolmannen erän aikana. Ilves oli päästä tasoihin heti erän alussa Matti Kuparisen turhaakin turhemman koukkausjäähyn aikana. Jesse Niinimäki sai kuitenkin todeta saman kuin Rajala avauserässä. Kilpeläinen oli vikkelä. Eikä kahta ilman kolmatta. Erän puolivälissä Ilves pelasi upean kuvion, jonka päätteeksi Matias Myttysellä oli edessään tyhjältä näyttänyt maali. Tulikuuma ässäveskari ehti kuitenkin jälleen jalkoineen hätiin, vieläpä kaksi kertaa.


15 sekuntia tämän kuvan jälkeen Marjamäki tasoitti pelin.
Mikko Ruohola - http://ruohola.org

Erän loppupuolisko mentiin Masi Marjamäen johdolla. Ensin maajoukkueeseen valittu laituri jäi hakemaan Aki Uusikartanolta läheisyyttä jään pintaan noin kymmenen sekunnin ajaksi. Kuumentunut ässäsentteri ei ehtinyt hujauttaa edes kypärää takaisin päähänsä, kun Marjamäki oli jo tuonut Ilveksen tasoihin napakalla rannelaukauksella.

Ilves tarrasi tiukasti kiinni kolmeen pisteeseen ajassa 56.17. Vaikeita aikoja tehojen puolesta elänyt Joonas Rask purjehti kulmasta maalille ja ujutti kiekon Kilpeläisen taakse tahtoa tihkuneella suorituksella. Raskin tuuletuksesta näki, että maalinteko on toisinaan vielä normaaliakin hauskempaa.

Pasi Määttänen joutui kohtalokkaalle istunnolle korkeasta mailasta pian johtomaalin jälkeen. Ässät osoitti sitkeytensä jälleen kerran, joukkue punnersi taas pistekantaan väkisin. Ylivoimapeli ei ehtinyt jauhaa kuin 12 sekuntia, ennen kuin Ryan Caldwellin piiska toi Ässät tasoihin. Ässien kannalta maalissa oli hieman onnea, sillä kiekko muutti matkalla suuntaa Ilves-pelaajan mailasta. Sanomattakin on kai selvää, että tuo Ilves-pelaaja oli kaikessa mukana ollut Marjamäki.

Jatkoajalla Ässille tarjottiin mahdollisuutta voittoon, sillä Ilves sortui vaihtovirheeseen. Isäntien ylivoimapeli oli kuitenkin luvattoman heikkoa.

Pajuoja tyytyväisenä

Ilveksen pelaamisesta näki sen, että joukkue saapui Poriin vapautuneessa tilassa hyvin sujuneen viikon ansiosta. Joukkueen itseluottamus hipoi pilviä, ja jalatkin liikkuivat kevyesti.

– Olen tyytyväinen kahteen pisteeseen. Tiesimme Ässien pelanneen eilen, joten suunnitelmamme oli selkeä. Halusimme olla mukana taistelemassa voitosta, kun kolmas erä alkaa. Siinä vaiheessa meidän piti vain luottaa jalkoihimme ja työmääräämme, selvitti Ilves-luotsi Juha Pajuoja.

– Toisella erätauolla sovimme kopissa, että pelaamme sellaisen kolmannen erän, jonka jälkeen voimme lähteä ylpeinä tauolle. Onnistuimmekin siinä hienosti.

Ässien pelaamisesta näkyi puolestaan se, että tankin bensavalo vilkkui jo pahasti. Sinnikkyytensä patapakka kuitenkin jälleen kerran todisti.

– Olihan siinä onneakin, että pääsimme vielä tasoihin, mutta hyvä niin. Jatkoajan ylivoimapelaamiseen en ole alkuunkaan tyytyväinen. Siellä oli kentällä äijiä, joiden työnä on tehdä maaleja. Nyt he eivät saaneet aikaiseksi oikeastaan laukaustakaan, Rautakallio sadatteli.

– Työmäärämme ja tsemppitasomme on hyvä. Seuraava askel on siinä, että saamme vietyä pelirohkeuden seuraavalle tasolle. Kun pääsemme lähelle voittoa, emme saa tyytyä siihen, kuten tänään. Saimme taas hyvää oppia siitä, mitä voittamisen kulttuurin rakentaminen vaatii.

Molemmat joukkueet siirtyivät illan ottelun jälkeen joulun viettohon. Ässät palaa tauolta tiistaina 28. joulukuuta, jolloin suuntana on Hämeenlinna. Ilves isännöi samana päivänä arkkivihollistaan Tapparaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle