Ässille voitokas kenraaliharjoitus

Veli-Matti Savinainen iski ottelun voittomaalin.
Kuva © Mikko Ruohola
Voitokkaasti harjoituskaudella esiintyneet Ässät ja Ilves päättivät harjoitusottelukautensa Porissa. Kenraaliharjoitus runkosarjaa varten päättyi Ässien 4-2-voittoon ja näin olleen porilaiset esiintyivät voitokkaasti jokaisessa täysimittaisessa harjoitusottelussa.

- Harjoituskausi on paketissa ja siitä kuten myös tästä ottelusta jäi hyvä fiilis, kun ei tullut tappioita. Tämä ottelu ei ollut parasta meiltä, mutta harvoin kenraalit ovat, kun odotukset ovat kuitenkin jo liiga-avauksessa. Tasaista oli, niin kuin tulee varmasti olemaan myös liigassa, pohdiskeli ässäluotsi Karri Kivi.

Ottelu alku sujui vierasjoukkueen komennossa. Erityisesti Antti Kangasmäen johtama hyökkäystrio sai painettua pelin kotijoukkueen päätyyn, mutta todellisille huippupaikoille Ilves ei päässyt. Patapaitojen peli oli hermostunutta ja Ässien hyökkäykseen lähdöt kärsivät aktiivisesti karvanneista Ilves-pelaajista. Mitä pidemmälle ensimmäinen erä eteni, sitä vahvemmin patapaidat kuitenkin pääsivät mukaan otteluun.

Erän puolivälissä Michael Ryan pääsi nokikkain Miika Wiikmanin kanssa, mutta amerikkalaisen lirutus Ilves-vahdin jalkojen välistä ei onnistunut. Lähes heti perään oli Ässien nelosketjun vuoro yrittää, kun Sami Mutasen mainio syöttö lähetti Sami Lähteenmäen karkuun Ilves-puolustukselta.

Ässiin täksi kaudeksi siirtynyt Lähteenmäki ei paikastaan erehtynyt, vaan veivasi kiekon tyylikkäästi vierasjoukkueen maaliin. Padan neloskenttä olikin koko ottelun pirteä ja valmentaja Kivi jakoi kiitosta koko kentälle ja erityisesti maalin iskeneelle Lähteenmäelle.

- Moni pelaaja onnistui tänään, mutta erityisesti Severi Sillanpään ketju oli erinomainen.  Koko viime kauden sivussa olleesta Lähteenmäestä näkee, että mies parantaa joka viikko otteitaan.

- Myös siitä olen tykännyt tosi paljon, mitä uudet pelaajat kuten Jyri Marttinen, Tuomas Pihlman ja Daniel Brodin ovat tuoneet. On tullut eloa arkeen, kun he pelaavat fyysisesti ja tuovat fiilistä. Esimerkiksi Marttiselta taas tänään erinomainen peli, kiitteli patakäskyttäjä.

Ensimmäisen erän loppupuolisko sujui vahvasti Ässien komennossa. Tamperelaisten puolustuksesta löytyi aukkoja kerta toisensa jälkeen, mutta niin Pihlman kuin Joel Armiakin eivät huippupaikoista huolimatta pystyneet iskemään kiekkoa vierasjoukkueen maaliin.

Sama kaava jatkui

Kotijoukkue sai ottelun toiseen erään unelma-alun, sillä vain 22 sekunnin kuluttua erän alkamisesta harvalukuinen kotiyleisö sai juhlia 2-0-osumaa. Armian nappisyöttö tavoitti B-pisteiden välistä Pihlmanin, jonka tulinen lyöntilaukaus jätti Ilves-vahdin vaille mahdollisuuksia.

Toinen erä sujui selkeämmin patapaitojen komennossa kuin ensimmäinen, mutta seuraavasta maalista vastasi kuitenkin Ilves. Tamperelaiset käyttivät hyväkseen tilanteen, jossa patapelaajat törmäilivät toisiinsa keskialueella.  Kiekko pelattiin Teemu Huhtalalle, joka harhautti ässävahti Juha Järvenpään ja laukoi kiekon tyhjään maaliin.

Kavennusmaalin lisäksi Ilveksen paikat olivat ottelun toisessa erässä vähissä. Kotijoukkueen parhaat tilanteet avautuivat Veli-Matti Savinaiselle. Erityisesti ylivoimien aikana Savinaiselle pelattiin useampi maalintekotilanne, mutta maaliin kiekko ei löytänyt tietään.

Ilves piristyy

Ottelun kolmas erä noudatteli eri kaavaa kuin kaksi ensimmäistä. Ilves oli huomattavasti aktiivisempi ja sai painettua pelin patapaitojen päähän kerta toisensa jälkeen.

Vaikka tamperelaiset saivat paineen Ässien päätyyn, niin hyville maalintekopaikoille Ilves ei juuri päässyt. Näennäisestä painostuksesta huolimatta vaarallisemmat tilanteet syntyivät yhä Ilveksen päädyssä. Paras paikka Ilveksen tasoitukseen syntyi Tommi Välimaalle, joka ei kuitenkaan onnistunut siirtämään kiekkoa maaliin.

Lopulta Ilves sortui jäähyilyyn ja se kostautui. Kaksi perättäistä jäähyä oli liikaa ja ylivoimalla maalipaikkoja tuhlaillut Savinainen pääsi iskemään ratkaisevan tuntuisen 3-1-osuman maalinedustalla päivystäneen Ryanin näppärästä syötöstä.

Vierasjoukkue ei kuitenkaan luovuttanut, vaan tuli vielä maalin päähän Arto Tukion osumalla, kun kellossa oli jäljellä vielä lähes puolitoista minuuttia. Lopullista kiriä Ilves ei kuitenkaan saanut aikaiseksi, vaan pelin loppuhetket vietettiin vierasjoukkueen päädyssä. Lopulta Ryan pääsi iskemään loppunumeroiksi 4-2 tyhjään maaliin.