Lassila nollasi Ässät

LIIGA / Raportti
HPK kaatoi Ässät Porissa 2-0 pelattuaan fiksun ja ehjän puolustuspainotteisen kamppailun. Vieraiden suurin sankari löytyi tolppien välistä, sillä Teemu Lassila pysäytti ottelussa 40 kiekkoa.

Ässät yritti aktiivisesti etsiä aukkoja vastustajansa paketista, mutta nöyrällä asenteella pelannut HPK teki usein kotijoukkueen yritelmät tyhjiksi. Maalille asti edenneet sommitelmat Lassila poimi ammattimiehen varmuudella. Vierasjoukkue teki ottelussa vähemmän virheitä, mikä on ymmärrettävää, sillä HPK antoi suosiolla Ässien tehdä aloitteet.

Ottelun ratkaisuksi jäänyt maali syntyi toisessa erässä, kun Armands Berzins laukoi kiekon maaliin hyvän vastahyökkäyksen jälkeen. Tilanne ei porilaisyleisöä miellyttänyt, sillä hetkeä aiemmin Patrick Yetman kaadettiin läpiajossa ja Aki Uusikartanon maila lyötiin poikki. Hannu Henriksson ja Sami Partanen eivät nähneet tilanteissa mitään jäähyn arvoista. Osuma itsessään oli hieno ja hallittu, Kaspars Saulietis ja Niko Nieminen avustivat Berzinsiä komeasti.

– Saimme sen, mitä haimmekin. Tiesimme, että kotijoukkue on ollut hyvässä lennossa. Halusimme selvitä ekan vitosen kuivin jaloin siten, että emme ainakaan virheillä anna Ässille paikkoja. Kahdessa ensimmäisessä erässä he saivat ehkä hieman liikaa tilanteita, mutta kolmannen erän puolustimme todella hyvin, selvitti HPK:sta puheenvuoron käyttänyt Petteri Hirvonen.

Ässien Pekka Rautakalliokaan ei ollut erityisen pettynyt omiensa otteisiin.

– Alussa huomasi, että Kerholla oli peli eilen, heidän pelirytminsä oli sen verran parempi. Toisessa ja kolmannessa erässä paransimme, ja meillä oli ihan riittävästi maalintekopaikkoja ottelun voittamiseen. Meidän pitäisi olla terävämpiä maalipaikoissa, aina ei tarvitsisi yrittää jotain hienoa takajättöä. Sama suoraviivaisuuden ja yksinkertaisuuden puute leimasi ylivoimaammekin, paalutti Rautakallio.

Unelias alku

Ottelun avauserä ei lupaillut suurta kiekkonäytelmää, siksi tarkkaa ja rikkonaistakin molempien pelaaminen oli. Kummatkin joukkueet pääsivät kertaalleen ylivoiman makuun, lähempänä maalia oli ehdottomasti vierasjoukkue. Ikirauhallisen Marko Tuulolan syöttö tavoitti maalin kulmalta Miikka Männikön, jolla oli käytössään runsaasti aikaa ja tilaa.

Männikön kehno ratkaisuyritys kolisutti kuitenkin vain Eero Kilpeläisen maalin sivurautoja. Erän toiseksi paras paikkakin siunaantui HPK:lle puoli minuuttia ennen päätössummeria, kun Juuso Puustinen pääsi Tero Määtän virheen seurauksena yrittämään Kilpeläisen ohittamista. Ässävahdin koivet olivat sen verran nopeassa kunnossa, että Puustinen joutui poistumaan erätauolle apeana.

Toinen erä alkoi HPK:n ylivoimapelillä, kun Kristian Kudroc otti ensimmäisen kolmesta jäähystään. Ässät selvitti tilanteen ongelmitta ja näytti HPK:n johtomaaliin asti vaarallisemmalta joukkueelta. Yetmanin läpiajon lisäksi Tuomas Santavuori ja Mika Niemi saivat huomata, ettei kiekko mennyt maaliin hyvästä tilaisuudesta huolimatta.


Teemu Lassila nollasi Ässät ja hiljensi Isomäen.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ajassa 26.39 syntyneen 0-1-maalin jälkeinen vaihto oli tuottaa heti tasoituksen. Joel Armian yritys lipui jo muutaman sentin päässä maaliviivasta, mutta Lassila huomasi limpun sijainnin ajoissa. Jälkitilanteessa HPK-vahti vielä kuumeni rangaistuksen arvoisesti, mutta porilaisten yritykset jäivät edelleen puolittaisiksi ja hätäisiksi. Erän puolivälissä Kudroc laukoi kiekon katsomoon, ja Ässien rynnistys tyssäsi siihen.

Päätöserässä Ässät sai luotua muutaman maukkaan tilanteen, joista parhaan tuhlasi Niemi noin viiden minuutin kohdalla. Nuorella sentterillä oli edessään käytännössä tyhjä maali, mutta laukaus suuntautui maalin yli. Niemen yritys oli kuin havainnekuva Ässien esityksestä. Yritystä oli, mutta ratkaiseva huolellisuus ja jämäkkyys olivat poissa.

Kymmenen minuuttia ennen loppua HPK sai kaksi minuuttia hengähdysaikaa Kudrocin turhaakin turhemman estämisjäähyn takia. Kotijoukkue viritti lopussa vielä viimeisen rynnistyksen ottaen Eero Kilpeläisen pois maaliltaan. Rakentelu jäi jälleen kerran puolitiehen, ja lopulta Miikka Männikkö sai kuitata avauserän tuhlailunsa tyhjään maaliin ajassa 58.59.

Rautakallio hiilenä

Lehdistötilaisuudessa kuultiin rauhallisia ja vähemmän rauhallisia kommentteja. Tyynempää osastoa edusti vieraiden Hirvonen.

– Olemme pari peliä hävinneet turhaan puolustuspään lepsuiluun, mutta tänään siitä ei ollut tietoakaan. Onhan tässä iso duuni tehtävänä, mutta hienon askeleen otimme tänään eteenpäin.

Harvoin tuomarityöskentelyyn puuttuva Rautakallio teki sääntöä vahvistavan poikkeuksen.

– Aina kun Henriksson on täällä, istumme jäähyllä. Istuimme tänäänkin, mutta olimme ne rangaistukset jotakuinkin ansainneetkin, joten siitä minulla ei ole valittamista. Sitä en sen sijaan ymmärrä, miksei selkeisiin tilanteisiin voi puuttua. Ensiksi Yetman kaadetaan läpiajossa, sitten Uusikartanolta lyödään yläkautta maila poikki, ja vastahyökkäyksestä tulee maali. Ei vain mene jakeluun, miksei näitä oteta pois. "En ehkä nähnyt" ei ole oikein hyvä vastaus.

– Yetmanin tilanteen olen nähnyt nauhalta, siinä ei minusta ollut rangaistuksen aihetta, kertoi otteluvalvoja Sami Seppälä.

Seppälä jatkoi vielä, ettei nähnyt Uusikartanon tilannetta. Tähän Rautakalliolla oli nopea vastaus valmiina.

– Ymmärrän sinua hyvin, sittenhän teitä oli viisi. Meitä oli toisella puolella 25, jotka näimme tilanteen.

Ässien seuraava haaste on edessä lauantaina, jolloin porilaisia isännöi Helsingissä HIFK. HPK puolestaan jatkaa kauttaan samana päivänä kotiluolassaan, kun vieraaksi saapuu Blues.

» Lähetä palautetta toimitukselle