Lepoa kaivanneet kohtaavat

LIIGA / Ennakko
Joululomat on vietetty, kinkut sulatettu ja on aika palata tositoimiin. Sarjajumbo TPS saa vieraakseen tauon jälkeen pahimman mahdollisen vastustajan, sarjakärki JYPin.

Kuntokäyrät

Molemmille joukkueille joulutauko tuli sopivaan paikkaan. Otteista paistoi väsymys ja pelaajilla oli ajatukset jo joulun vietossa tai maajoukkuekomennuksissa. Vaikkakin molempien joukkueiden otteet eivät olleet toivotunlaisia, niin sarjasijoitukset pysyivät samana. Hyvä JYPille, huono TPS:lle.

Kotijoukkue TPS piristyi hetkittäin ja kapusi hetkeksi jopa pois koko syksyn hallussa pitämältään jumbopaikalta. Otteihin tuli kuitenkin juuri ennen taukoa tuttu vanha, syksyn ajalta, tunnetuksi tullut TPS ja tappioilta ei säästytty. Viimeisestä neljästä ottelusta on tullut vain yksi voitto, sekin voittomaalilaukauksien jälkeen. Valmentaja Mika Alatalo kertookin TPS:n menneen tauon tutulla kaavalla.

– Joulutauko meni harjoitellessa, vähän huilia ja eilen palattiin täyteen harjoitusvahvuuteen. Viisikkoharjoittelu kärsi tosin hieman poissaoloista loukkaantumisten ja maajoukkuekutsujen jne. takia. Mutta sopivasti mentiin kevyttä ja kovaa.

Koko syksyn vakuuttavasti pelannut jyväskyläläisryhmä koki hetkellisen notkahduksen juuri ennen joulutaukoa. Viimeisestä viidestä ottelusta tuli laariin vain kaksi voittoa, joista varsinkin kärkikamppailusta HIFK:aa vastaan tuloksena oli harmittava tappio. Tasaisen tappavasti koko syksyn ajan voittoja napsinut JYP säilytti kuitenkin runkosarjan piikkipaikkansa kuuden pisteen erolla ja palaa tositoimiin levänneenä.

Ratkaisun paikat

Kun sarjakärki ja sarjajumbo kohtaavat, voi jumbo haaveilla pisteistä vain täydellisellä pelillä, tai sarjakärjen täydellisellä pelillisellä romahduksella. Jyväskyläläisten otteita seuranneet, voivat todeta jälkimmäisen vaihtoehdon olevan kovin epätodennäköinen. Myös TPS-valmentaja Alatalo tietää tämän.

– JYP on pelannut koko syksyn todella hyvin. Katsoo vaikka päästettyjä maaleja niin niitä on vain 46, se on todella vähän. Siellä on maalivahdit ja puolustus pelannut todella hyvin. Nimenomaan viisikkopuolustus on toiminut loistavasti.

TPS on kaivannut otteisiinsa koko syksyn tasaisuutta, tai edes häivähdystä siitä. Tauko on tehnyt hyvää joukkueelle valmennuksen mukaan ja kannattajat toivovat sen kuuluisan punaisen langan löytyvän vihdoinkin joukkueen pelaamiseen. Mika Alatalo tietää myös JYPin mahdolliset heikkoudet.

– Kyllä meidän liikettä pitää saada kunnolla peliin. Siellä on kuitenkin isoja pakkeja niin siihen on hyvä yrittää iskeä ja saada poikiin liikettä. Mutta kyllä JYP on pelannut todella hyvin, sarjakärjessä ansaitusti.

Erikoistilannepelaaminen tulee nousemaan ottelussa tärkeään osaan. JYPin alkukaudesta loistavasti toiminut ylivoima yskähteli joulutaukoa edeltävillä kierroksilla ja joukkueessa on varmasti kiinnitetty huomiota asiaan. Myös latautumisen puute ja otteluruuhka näkyi jyväskyläläisten otteissa, joten tauko tuli hyvään saumaan.


Markus Nordlundilla on jälleen tärkeä rooli TPS:n erikoistilannepelaamisessa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

TPS:n ylivoiman moottorina tehokkaasti toiminut ja maajoukkueessakin Moskovassa käväissyt Markus Nordlund ammentaa intoa Leijona-debyytistään ja tietää myös aseet millä JYP kaadetaan.

– Moskova oli kyllä maukas välipala. Varsinkin Venäjä-ottelu oli hieno kokemus, jota on hyvä muistella kiikkustuolissa. Vaikka kiire tuli niin välillä teki mieli taputtaa vastustajien pelille itsekkin. Pelkästään positiivista reissusta jäi käteen, on se kuitenkin unelma pelata Suomi-paita päällä.

– Ei sitä omaa kautta voi onnistuneeksi sinällään sanoa. Jääkiekko on laji, jossa onnistumiset lasketaan siitä missä joukkue sijaitsee sarjataulukossa. Jos ylivoimavastuuta tulee, niin pitää tulla pisteitäkin. Erikoistilannepelaaminen on huomenna todella tärkeässä roolissa. Alivoiman ja ylivoiman pitää olla kunnossa ja maalivahtipelin myös. Siinähän ne keinot on.

Kokoonpanot

Kotijoukkueen maalille luistelee todennäköisesti Atte Engren. Jens Skålberg ja Markus Palmroth potevat pieniä nivusvaivoja. Pitkäaikaispotilaat Ville Vahalahti, Miika Huckzowski ja Aki Berg ovat totutusti sivussa. Joni Ortio on nuorten maajoukkueen matkassa.

JYPin sairaslistalla ovat Miika Lahti ja Jani Tuppurainen. Sami Vatanen on nuorten maajoukkueen matkassa.

Muuta

Makkonen takaisin kotikonnuille

TPS julkisti maanantaina tuoreen vahvistuksensa Jussi Makkosen loppukauden kattavan sopimuksen. Valmentaja Mika Alatalo on tyytyväinen tuoreeseen hankintaan.

– Todella tyytyväinen olen, sillä Jussi ehti jo meidän kanssa treenaamaan ja hyvältä näyttää. Tuo lisää liikkuvuutta meidän peliin. Ja vielä kun kaveri on lisäksi iso ja taitava niin pystytään hyödyntämään tätä niin ylivoima- kuin alivoimapelissäkin. Tuttu kaveri, joten on tiedossa mitä saatiin.

Makkonen odottaa debyyttiään torstaille saakka seurojen yhteisestä sopimuksesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle