Maalintekorajoitteisten syysjuhlat

LIIGA / Ennakko
Lähtökohdat TPS:n 85-vuotisjuhlaotteluun eivät ole järin riemukkaat. Kotijoukkueella on alla kuuden ottelun tappioputki ja kylään tuleva 110-vuotias HIFK on voittanut yhden viimeisestä seitsemästä pelistään.

Molemmilla SM-liigan konkarisarjan joukkueilla on yhteinen ongelma: maalinteko ja hyökkäyspeli yleensä on tuskallisen vaikeaa. TPS on tehnyt sarjassa toiseksi vähiten maaleja, eikä helsinkiläisten tilanne ole juuri parempi.

TPS:llä on aktiivinen, kiekkokontrolliin pyrkivä pelitapa ja potkua luistimissa, mutta rajalliset miehistöresurssit aiheuttavat vakavia maalinteko-ongelmia. Maalintekijöiden puute ja joukkueen kokemattomuus ovat vain korostuneet, kun alkuun loistanut Teemu Laine on kadottanut maalijyvänsä ja Tuomas Suominen on parannellut kolhiutunutta olkapäätään.

Turkulaisten suurin haaste on päästä todellisiin tekopaikkoihin kulmissa pyörimisen ja kaukaa ampumisen sijaan. Sen jälkeen joukkueen pitäisi pystyä viimeistelemään tilanteitaan kovalla prosentilla. Tekemällä keskimäärin kaksi maalia ottelussa voittamisen kynnys pysyy korkealla jatkossakin.

HIFK:lla taas homma ei jää nimilistasta kiinni, mutta hyökkäyspelaaminen tökkii pelitavallisten ongelmien vuoksi. Isojen punaisten kissimirrien pulmat alkavat sekavista hyökkäyksiinlähdöistä, jatkuvat organisoimattomana hyökkäyspään pyörimisenä ja huipentuvat edellisestä johtuen lukuisiin vastustajan ylivoimavastaiskuihin.

HIFK:n pelaajat ovat viime otteluissa jo vaikuttaneet toisinaan epätietoisilta ja eksyneiltä jäällä. Helsinkiläisten pursi on toistaiseksi pysynyt jotenkuten pinnalla lähinnä vahvojen yksilöiden ansiosta. Maalinsuulla Jan Lundell on esiintynyt edukseen ja hyökkäyksen profiilinimet Kimmo Kuhta ja Steve Guolla ovat parantaneet otteitaan.

Poissaoloista päänvaivaa

Lisävaivaa HIFK:lle aiheuttavat lukuisat loukkaantumiset. Pitkäaikaispotilaat Ilkka Pikkarainen, Jussi Pesonen, Juha Fagerstedt ja Janne Laakkonen saivat alkuviikosta lisää seuraa, kun alkukauden tehopuolustaja Ilkka Heikkisellä ilmeni NHL-tyylinen ”alaraajavamma”.

Tuomas Suomisen on tervehtynyt pelikuntoon, joten TPS:n kokoonpanoa rasittavat ainoastaan Aki Bergin ja Arttu Virtasen poissaolot. Heti ensimmäisessä TPS-ottelussaan loukkaantunut alkusyksyn keikkatyöläinen Justin Morrison on palannut ennen lainapestinsä loppua Turkuun ja joukkueen harjoituksiin. Hänen pelaamisestaan ei kuitenkaan ole varmuutta.

Palloseuran tuorein hankinta, keskushyökkääjä David Lundbohm ei vielä perjantaina päivällä ollut saapunut Turkuun, joten häntä tuskin nähdään vielä tositoimissa. TPS jatkanee pitkälti samoilla koostumuksilla kuin torstaina Lappeenrannassa.

Juuson juhlat

Vaikka toinen joukkue vääjäämättä saakin tappiokurimukseensa valoa koitoksen päätteeksi, illan suurin juhlan aihe on TPS:n kunnianosoitus pelaaja- ja valmentajalegenda Juhani ”Juuso” Wahlstenille.

Iltapäivällä Turkuhallilla juhlitaan TPS:n 85-vuotista taivalta arvovieraiden kesken ja kiekkokansakin pääsee osalliseksi juhlallisuuksiin, kun Wahlstenin pelinumero 8 jäädytetään ennen ottelun alkua. TPS on aiemmin poistanut käytöstä vain Timo Nummelinin (3) ja Hannu Virran (23) pelinumerot.

Pelaajana seitsemän kautta TPS:ää edustanut ja edustusjoukkuetta kahteen otteeseen valmentanut Juuso Wahlsten on ollut merkittävässä roolissa monien turkulaiskiekkoilijoiden uralla. Muun muassa nykyinen TPS-valmentaja Hannu Virta nousi Wahlstenin opein ja avustuksella aina NHL:ään saakka. Turussa harvemmin nähty standing ovation lienee siis paikallaan kiekkoprofessorin kunniaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle