Iso peli

LIIGA / Ennakko
TPS ja Ässät ovat tasapistein sarjan viimeinen ja toiseksi viimeinen joukkue. Se on fakta. Kauden neljännessä keskinäisessä mittelössä kumpikin on pakkovoiton edessä, mikäli joukkueet aikovat tosissaan taistella paikasta kymmenen joukossa. Sekin on fakta.

Kuntokäyrät

Kumpikin joukkue on esiintynyt epätasaisesti viime aikoina. Joulun jälkeen molemmat yhdistelmät ovat pelanneet kuusi ottelua. Tällä ajanjaksolla Ässät on kuntopuntarissa edellä kerättyään kahdeksan pistettä. TPS on joutunut joulun jälkeen tyytymään ainoastaan viiteen pisteeseen.

Kummallakin joukkueella on ollut etenkin vieraspelaamisessaan suuria ongelmia. Ässät on voittanut viimeksi vieraissa viides joulukuuta. TPS:n edellinen vierasvoitto on vielä kauempaa. Pelicans nöyrtyi 29. marraskuuta kotonaan Palloseuralle voittomaalikilpailussa. Tämän jälkeen turkulaiset ovat poistuneet vieraskaukalosta kuusi kertaa tyhjin käsin.

Ennen elintärkeää vääntöä Ässät on saanut levätä ja harjoitella rauhassa alkuviikon. Lisäksi patapaidat lähtevät otteluun positiivisin mielin, sillä viime lauantaina patapaidat kaatoivat kotijäällään HIFK:n. Tiiviimmällä tahdilla pelannut TPS puolestaan hävisi tiistaina Bluesille 3-1.

Kaikki joukkueiden kolme tämän kauden ottelua ovat olleet numerollisesti melko selkeitä kamppailuja. Ensimmäisellä kerralla porilaiset olivat vahvempia, mutta kaksi edellistä taistoa ovat menneet turkulaisten nimiin. Marraskuun lopussa TPS vei väsynyttä patapakkaa Turkuhallissa suurinumeroisesti.

Ratkaisun paikat

TPS:n peli on viime otteluissa levännyt pitkälti pelikiellosta vapautuneen Alexander Salakin harteilla. Lauantaina Salak kesti Pelicans-pommituksen torjuen nollapelillään pisteet turkulaisille. Bluesia vastaan Salak kesti 50 minuuttia, mutta lopulta Blues jyräsi Palloseuran puolustusrintaman yli.

Turkulaisten ongelma onkin ollut se, etteivät kenttäpelaajat pysty hyökkäämään riittävän aktiivisesti. Tämä on näkynyt varsinkin vieraskaukalossa. Kauttaaltaan TPS keskittyy jopa yliaktiiviseen puolustamiseen, jolloin vastustaja yleensä menee ennen pitkää menojaan. Kun TPS on viime aikoina voittanut, on sen pelaaminen pysynyt melko hyvin tasapainossa koko ottelun ajan. Usein tappiopeleissä puolestaan on ollut pientä kurittomuutta ja pelisysteemistä lipsumista, josta vastustaja on päässyt iskemään tarvittavat osumat.

Kai Suikkasen haaste onkin saada Palloseuran miehistö pysymään nykyhetkessä koko ottelun ajan ja hyökkäämään suoraviivaisesti kohti maalia.

Ässien voittojen takuumies tämän vuoden otteluissa on ollut kovassa vireessä oleva Sakari Salminen. Nuori hyökkääjä on upottanut maalin jo viidessä peräkkäisessä pelissä. Sekä Pelicansia että IFK:ta vastaan Salminen pamautti voittomaalin.

HIFK:ta vastaan porilaisittain positiivisia merkkejä tulevasta saatiin, kun Marko Kivenmäki sekä Erik Rasmussen esittivät pitkästä aikaa todella vahvoja otteita. Mielialapelaajaksi leimatun Kivenmäen ja menetetyksi tapaukseksi tuomitun Rasmussenin onnistumiset ovat ensiarvoisen tärkeitä Ässien hyökkäykselle.

Kokoonpanot

TPS pääsee otteluun melko hyvävoimaisena. Kotijoukkueen riveistä sivussa ovat Aki Berg, joka hänkin tekee hiljalleen paluuta tositoimiin, sekä Jarkko Hattunen. Bluesia vastaan kolmannen erän huilannut Marko Kiprusoff on kokoonpanossa normaalisti kuin myös pari edellistä ottelua sairastuvalla päivystänyt Markus Nordlund.

Ässistä sivussa ovat kolmikko Anssi Tienranta, Patrik Forsbacka sekä patakippari Matti Kuparinen. Maalilla jatkanee HIFK:sta voiton torjunut Eero Kilpeläinen.

Porilaisten kokoonpanoon tulee myös pieniä muutoksia sitten IFK-ottelun. Marko Mäkinen ja Markku Tähtinen hyökkäävät jälleen yhdessä. Sen lisäksi Teemu Virkkunen putoaa pelaavasta kokoonpanosta.

Muuta

Porilaisten kokoonpano vaihtopenkin takana on pieni arvoitus. Edellinen kamppailu meni päävalmentaja Alpo Suhosen osalta sydänvaivoja potien. Suhonen oli keskiviikkona sydämen rasitustestissä, jossa selviää pääseekö hän johtamaan Ässien peliä Turkuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle