Kettupaidoilla selkä seinää vasten

LIIGA / Ennakko
Rauman Lukko ei tällä kaudella ole vielä pystynyt Tampereen Ilvestä kukistamaan. Sunnuntaina kettupaidoilla ei kuitenkaan ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin nylkeä tupsukorvien nuttu, mikäli joukkue aikoo vielä jatkaa kauttaan.

Otteluvoitot ovat tältä kaudelta Ilvekselle puhtaasti 5-0, ja vaikka perjantaina Lukko antoi Hakametsässä huomattavasti paremman vastuksen tupsukorville kuin muutamaa päivää aiemmin viimeisessä runkosarjakamppailussa, Mika Toivolan suojattien on kyettävä nostamaan tasoaan entisestään, mikäli ajatus kesälomasta ei miellytä.

- Ei siitä ainakaan hyötyä meille ole, että Ilves on voittanut kaikki. Ilveksellä on etu, ja se on ennakkosuosikki, mutta samalla tässä erä erältä ja tunti tunnilta tulemme lähemmäs sitä hetkeä, kun Lukko taas voittaa Ilveksen. Siitä lähdetään, että se voitto tulee sunnuntaina, Toivola maalailee.

- Olemme onnistuneet voittamaan tällä kaudella, joten ei siitä jatkoa ajatellen haittaakaan ole, mutta ei Lukko mitenkään helppo vastustaja ole. Meidän pitää tehdä kaikki vähän paremmin sunnuntaina kuin mitä teimme perjantaina. Lukko pelaa varmasti kotonaan fyysisemmin ja tehokkaammin, Ilveksen valmentaja Sakari Pietilä uskoo.

Lukon peli lepää pitkälti maalivahti Petri Vehasen torjuntojen varassa. Hyökkäyspelaamisessa ainoastaan yksi kolmikko, Justin Morrisonin, Pekka Saarenheimon ja Shayne Toporowskin muodostama trio, pystyi perjantaina kontrolloituun kiekolliseen peliin. Morrison teki Lukon ensimmäisen maalin, ja hänen ketjukaverinsakin hankkivat pelin aikana useammankin maalintekopaikan.

Siinä missä Lukon maalipaikat osuivat perjantaina lähes järjestään Saarenheimon kentälliselle, Ilveksen miehet keräsivät onnistumisia laajalla rintamalla. Neljä eri pelaajaa kirjautti nimensä maalintekijätilastoihin, ja maalit jakautuivat tasaisesti eri hyökkäyskolmikoille.

- Se on ihan hyvä, että niitä onnistumisia tuli useammille. Se on myös hyvä asia, että teimme kaksi ylivoimamaalia, Pietilä muistuttaa.

- Aina on kuitenkin parannettavaa. Esimerkiksi aloitukset, aloitusten jälkeinen pelaaminen ja vastaavat pienet asiat merkkaavat paljon. En halua, että riskit puuttuvat pelistä, mutta haluan vähentää niitä riskejä. Peli ei muutu siitä kauniimmaksi, mutta se muuttuu tehokkaammaksi.

Leinonen onnistui perjantaina

Tero Leinonen oli perjantaina torjuntavuorossa Ilveksen maalilla. Tupsukorvien maalivahtipeli on ollut pieni kysymysmerkki, mutta ainakin ensimmäisessä pudotuspeliottelussa tamperelaiset saivat luottaa viimeiseen lukkoonsa.

- Tero pelasi syksyllä hyviä pelejä, mutta sitten tuli loukkaantuminen, joka sotki kuvioita. Perjantaina Teron esitys oli jämäkkä, Pietilä kuvailee.

Ei siis syytä maalivahdin vaihtamiseen?

- Aika suurella todennäköisyydellä Tero jatkaa maalissa, Pietilä myöntää.

Perjantaina silmiinpistävää oli Lukon heikkous oman maalin edustalla. Esimerkiksi Raimo Helminen sai ronkkia osumansa kolmannesta rebound-kiekosta, ja Jakub Koreisin maalissa raumalaispuolustajia ei näkynyt mailla halmeilla.

- Maalinedustalla meidän pitää pelata paremmin ja saada aikaan hiukan parempi liike. Ei ihan riittänyt vielä tuo esitys kaatamaan Ilvestä, Mika Toivola miettii.

Pudotuspelit eivät ainakaan vielä perjantaina olleet eri pelejä. Fyysisyys oli kovin kateissa.

- Ei se ollut kummaltakaan oikein pudotuspelikiekkoa. Saattaa olla, että peli tuli kuitenkin hiukan liian äkkiä runkosarjan jälkeen. Varsinkaan alku ei ollut sellaista kunnon kiimaa, vaikka loppua kohden peli paranikin, Toivola puntaroi.

- No, se oli meille play off –peli, ja me voitimme sen. Ei Lukko varmaan pelannut siten kuin olisi halunnut, mutta kyllä siellä hiki tuli ja jätkillä on mustelmia, joten on siellä kontaktejakin ollut, Pietilä huomauttaa.

Lukko tarvitsee kuumepotilaitaan

Raumalaisten lähtökohtia ei ainakaan helpota joukkueen terveystilanne. Haalarihyökkääjät Mika Viinanen ja Tero Koponen sekä kettupaitojen ykköspuolustaja Mikko Viitanen kärvistelivät kuumeisina kotona joukkueiden ensimmäisessä pudotuspelikohtaamisessa.

Käyttökelpoisia miehiä olisivat olleet myös puolustaja Matti Kuusisto ja nuori hyökkääjä Nico Aaltonen, mutta molemmat ovat jo jonkin aikaa parannelleet selkävammojaan. Täydennystä Lukko saattaa sunnuntaiksi sairastuvalta saadakin, mutta Juha-Pekka Haatajan, Greg Jacinan ja Doug O’Brienin perään on enää tänä keväänä turha haikailla.

- Miehiä täytyy saada mukaan, jos meinaamme voittaa. Oletusarvona on, että kuumepotilaat ovat sunnuntaina mukana. Koponen oli jo lauantaina aamujäällä, Viinasen ja Viitasen tilanne katsotaan sunnuntaina. Mikäli lääkäri suinkin katsoo, että he ovat pelikykyisiä, he myös pelaavat, Toivola sanoo.

- Mitään terveysriskejä emme kuitenkaan lähde ottamaan. Puhutaan sen verran isoista asioista kuitenkin. Perjantaina oli se tilanne, että olisi ollut riski jostain paljon pahemmasta ja ainakin tämä kausi olisi saattanut olla siinä. Näin päin tämä oli järkevä siirto.

Ilveksen sairaslista on huomattavasti vaatimattomampi, mutta luonnollisesti Pietilä kaipaa lisää vaihtoehtoja kokoonpanoonsa. Puolustajat Jarkko Näppilä ja Toni Niemi ovatkin jo lähellä pelikuntoa.

- Toivottavasti saamme toisen mukaan sunnuntaina. Toni Koiviston ihmeparantumista ei kuitenkaan nähdä, Pietilä kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle