Jortikka palaa penkin taakse

LIIGA / Ennakko
Helsingin Jokerit jatkaa kolmen kotipelin viikkoaan torstaina, kun Lahden Pelicans saapuu sen vieraaksi. Kotijoukkueen penkin taakse palaa päävalmentaja Hannu Jortikka, jonka urakka nuorten maajoukkueen peräsimessä päättyi maanantaina.

Kuntokäyrät

Jokerit katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa tiistaina, kun se kukisti liigakärki Lukon kotonaan maalen 6–3. Joulutauon jälkeisissä kahdessa ottelussa joukkue oli osunut vain kahdesti, mutta kauden suurinumeroisin voitto lopetti tehottomuuspulmat kertaheitolla.

Pelicans puolestaan on ollut pelaamatta lauantaista asti, jolloin se koulutti Ilvestä Lahdessa. Yhteensä Pelicans on kerännyt joulutauon jälkeisistä kolmesta ottelusta viisi pistettä, joiden avulla se on pysynyt mukana kamppailussa viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Ratkaisun paikat

Pelicans on voittanut joukkueiden kauden aiemmat kaksi kohtaamista. Niistä jälkimmäinen jäi Hannu Aravirran viimeiseksi jokeriperäsimessä. Molemmissa otteluissa Pelicans on pystynyt luistelemaan Jokereilta jalat alta.

Jokerit pyrki joulutauolla parantamaan joukkueen liikkumista painottamalla harjoitelussa luistelua. Lukkoa vastaan joukkue kuitenkin oli edelleen ajoittain pahassa pulassa erityisesti omassa kenttäpäädyssään.

Pelicansin kulmapelaamisessa ja karvauksessa on paljon samoja piirteitä kuin Lukonkin. Jos kotijoukkue mielii torstaina päästä omistaan pois kunnialla, täytyy jaloista löytyä potkua ja kiekon liikkua lavasta lapaan.

Vaikka Pelicans tilastojen perusteella onkin vasta liigan 11:nneksi paras joukkue rankaisemaan vastustajan rikkeistä, on lahtelaistenkin ylivoimapeli on kauden edetessä parantunut. Sen sijaan vierasjoukkueen alivoimapeli on koko liigan huonointa.

Jokerit on hiljalleen hilannut itseään ylöspäin erikoistilannetilastoissa. Tällä hetkellä joukkue on enää kahden tehdyn ylivoimamaalin päässä alivoimalla päästämiensä maalien määrästä. Fredrik Brembergin merkitys jokeriylivoiman petraantumiselle on ollut valtava, mutta tiistaina joukkue näytti saaneen ensi kertaa kasaan kaksi toimivaa ylivoimakoostumusta.

Mikäli jokeriylivoima jatkaa tiistaisella tasolla, saattaa sen pysäyttäminen olla Pelicansille mahdoton tehtävä. Bremberg taikoo joka ottelussa tyhjästä muutaman tekopaikan, Esa Pirnes puolestaan rauhoittaa ja maustaa toisen ylivoimakentällisen peliä.

Kokoonpanot

Vaikka nuorten MM-kisoista palaavat Teemu Eronen ja Tommi Kivistö ehtivätkin kotimaan kamaralle ennen ottelua, ovat he edelleen sivussa Jokerien kokoonpanosta. Rannevamma pitää Alex Brooksin sairastuvalla, mutta joukkueen kapteeni Antti-Jussi Niemi saattaa tehdä jo paluun tositoimiin.

Kotijoukkueen sairaslista alkaa siis olla varsin lyhyt, Pelicansin tilanne sen sijaan on astetta heikompi. Tommi Paakkolanvaara kärsii selkä-, Erik Kakko nilkka- ja Marc Lamothe polvivaivoista.

Lisäksi Mikko Kousa sai lauantaina tällin käteensä. Sami Helenius puolestaan on edelleen pelikiellossa kymppitilinsä täyttymisen seurauksena. Kousan paikan kokoonpanossa saattaa ottaa Henri Laurila, joka kävi hakemassa pelituntumaa lauantaina HeKin riveissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle