Vuoristoratamaisesti edennyt Jokerit HPK:n vieraaksi

LIIGA / Ennakko
Nousuvireisen HPK:n vieraaksi saapuu lähes viiden päivän tauon peleistä pitänyt Jokerit. HPK on voittanut kolme edellistä peliään, kun vastaavasti Jokereiden kausi on edennyt hyvin ailahtelevaisissa merkeissä. Molemmat joukkueet ovat onnistuneet tekemään tehokkaasti osumia, mutta Jokereiden maalivahtityöskentely ja puolustuspelaaminen on ollut epävarmempaa.

Kuntokäyrät

Kautensa vaisusti aloittaneen kotijoukkue HPK:n pelivire on ollut viime päivinä nousujohteinen. Joukkue on voittanut kolme edellistä peliään. Voittoputki alkoi viime torstain Ässät-pelistä, minkä voitolla se katkaisi kolmen pelin pituiseksi karttuneen tappioputkensa.

Kuntokäyrän osoittaessa ylöspäin, on joukkueen sijoituskin noussut suoran pudotuspeliviivan yläpuolelle, kuudenneksi. Maaleja HPK on iskenyt tähän mennessä toiseksi eniten.

Joukkueen koti- ja vieraspelaamisessa on ollut havaittavissa selkeitä eroja. Kotona HPK yrittää hyökätä aktiivisemmin ja karvata aggressiivisemmin. Vieraskentällä joukkue pelaa taas paljon puolustusvoittoisemmin.

Edellisessä kotipelissään oranssinutut kyykyttikin Bluesia lukemin 6-2. Kahdessa edellisessä voittoisassa vieraspelissä on ollut puolestaan maalivahti Teemu Lassila ja puolustuspelaaminen avainasemassa. Tiistaina HPK voitti Lappeenrannassa SaiPan maalein 3-1 ja Lassilalle kertyi torjuntoja peräti 43 kappaletta.

- On tehty mainiosti hommia ja on jaksettu hyvin pelata. Välipäivinä on ollut hyviä treenejä ja kroppa on palautunut nopeasti. Itselläni ei ole ollut onneksi mitään suurempia kolhuja ja olen tykännyt pelaamisesta. On ollut tosi mukava syksy ja voitot ovat antaneet itseluottamusta niin itselleni kuin joukkueellekin, kommentoi HPK:n ykköslaituri Juuso Puustinen joukkueensa alkukautta.

Vierasjoukkue Jokereiden kausi on alkanut alle odotusten. Kärkikahinoihinkin mukaan ennen kauden alkua useiden eri asiantuntijoiden taholta veikattu helsinkiläisryhmä majailee tällä hetkellä sarjataulukon kymmenennellä sijalla.

Vaikka joukkue on onnistunut nakuttelemaan HPK:n tavoin tehokkaasti täysosumia, on joukkue silti voittanut varsinaisella peliajalla vain kaksi pelaamastaan kahdeksasta pelistään. Joukkueen maalivahti Mika Järvisen työskentely maalin suulla on ollut epävarmaa ja myös puolustuspelaamisessa on rutkasti parannettavaa.

Joukkueen peliesitykset ovat ailahdelleet vuoristoratamaisesti ja ero hyvän ja huonon illan välillä on ollut suuri. Kolmeen edelliseen peliin mahtuukin hieno voitto sarjakärki JYPistä, mutta myös murskatappio Kärpille. Edellisessä pelissään lauantaina Jokerit nousi liigan häntäpään joukkueisiin lukeutuvaa Ilvestä vastaan Tampereella kahden maalin takaa tasoihin, mutta hävisi pelin lopulta jatkoajalla.

Ratkaisun paikat

Pelin lopputuloksen kannalta ratkaisevassa asemassa voi olla maalivahtityöskentely. HPK:n maalivahti Lassila on löytänyt mainion syysvireen ja pelannut edelliset pelinsä vakuuttavalla tavalla. Jokereiden veräjänvartija Järvinen on puolestaan aloittanut kautensa epävarmoin ottein. Tästä kielii esimerkiksi miehen torjuntaprosentti, mikä on vain 89,10.


Teemu Lassila on mainiossa syysvireessä.
Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Mikäli HPK onnistuu yhtä ahnaasti karvauspelissään tänään kuin mitä lauantaisessa Blues-ottelussakin, voi se olla myrkkyä Jokereille. Jokereiden puolustus on ollut tämän kauden peleissään vaikeuksissa, kun vastustaja on saanut luotua painetta joukkueen puolustukselle. Vastaavasti HPK:n puolustuspelaaminen on parantunut viime peleissä ja jäähymäärät ovat vähentyneet.

- Puolustuspelaamisemme on parantunut. Jäähymäärämme ovat vähentyneet, kun ei olla oltu enää niin paljoa myöhässä tilanteista. Koko viisikon puolustuspelaaminen on ollut paljon tiiviimpää, kokee tilanteen HPK:n apuvalmentaja Petteri Hirvonen.

Sekä HPK että myös Jokerit ovat olleet varsin tehokkaita viimeistelemään maaleja. HPK on liigan toiseksi tehokkain joukkue eikä Jokeritkaan ole viimeistellyt kuin yhden häkin Pallokerhoa vähemmän. HPK:lla maalintekovastuu on jakaantunut tasaisemmin useamman kentän harteille. Edellisessä pelissä Lappeenrannassa joukkueen neloskenttä rakenteli kaksi täysosumaa.

- Tiistaina koko nelosketjumme pelasi loistavasti. Tekivät pelin voittomaalin. Kentällä oli iso rooli ja he kiittivät luottamuksesta kahdella maalillaan, Hirvonen kehui neloskentän SaiPa-pelin esitystä.

Jokereilla taas maalintekovastuu on enemmänkin Ben Eavesin ja Esa Pirneksen johtamien kenttien varassa. Huomionarvoista onkin, että Eaves ja Teemu Pulkkinen ovat tehneet yli kolmanneksen joukkueen maaleista.

Jokerit on historian saatossa usein tarjonnut lisälatauksen isäntäjoukkue HPK:n peliin. Tällaisesta latauksesta voi tänäänkin olla HPK:lle hyötyä.

- Jokerit vastustajana sytyttää todella paljon. Tietenkin jokaisen pelin haluaa voittaa, mutta kyllähän Jokereiden kaltaisen mahtiseuran voittaminen olisi hienoa. Toivottavasti jatketaan hyviä otteitamme ja otetaan kolme pistettä, kommentoi HPK:n taituri Puustinen.

Mielenkiintoista on myös nähdä miten Jokereiden lähes viiden päivän tauko peleistä vaikuttaa joukkueen pelaamiseen. Ottelun kannalta ratkaisevia tekijöitä voi olla myös Jokereiden ailahtelevaiset peliesitykset.

Kokoonpanot

HPK:n sairastuvan ovi on alkukaudesta käynyt tiuhaan. Varsinkin joukkueen puolustus on vajavainen. Joukkue lainasikin suurimpaan puolustajapulaansa HIFK:lta vähintään kahden pelin ajaksi Eddie Del Grosson vahvistamaan peräpäätään.

HPK:lta ovat poissa puolustajat Joni Haverinen, Tuukka Mäkelä ja mahdollisesti edelleen myös flunssaa poteva Lauri Kärmeniemi. Viisumiongelmien vuoksi myöskään lainamies Aleksei Shvalev tuskin esiintyy isäntien riveissä vielä vähään aikaan.

Hyökkäyksestä puuttuvat varmuudella pitkäaikaispotilaat Jyrki Louhi ja Toni Häppölä sekä SaiPa-ottelussa kovan tällin saanut Juuso Honka. Myös Miikka Männikön pelaaminen illalla on epävarmaa.

- Pahasti näyttää siltä, että myös lauantain pelissä tarvitaan vielä lisävahvistuksia. Se on ollut ilahduttavaa huomata, että vaikka loukkaantumisia on tullut, niin uusia miehiä on hyvin noussut aina tilalle, kommentoi Hirvonen joukkueensa loukkaantumistilannetta.

Jokereilta on poissa Teemu Eronen, Antti-Jussi Niemi ja Jani Rita, jonka koko loppukausi on loukkaantumisen vuoksi vaarassa. Petteri Nokelaisen pelaaminen on epävarmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle