”Lucky” Luc Robitaille bisnesmiehenä

NHL / Haastattelu
Kaikkien aikojen tehokkain vasen laitahyökkääjä Luc Robitaille on edelleen Kingsin miehiä – nykyään pukuroolissa. Jatkoaika jututti miestä Tukholmassa.

Huikeat 668 maalia ja 726 syöttöpistettä runkosarjassa urallaan paukuttanut Luc Robitaille jättää varjoonsa monta nykyistä aktiivipelaajaa – niin tehojen kuin pituutensakin puolesta. Kaikkien aikojen pistetilastoa vasempien laitahyökkääjien osalta johtava ex-pelaaja oli 1980- ja 90-lukujen vaihteessa Kingsin paidassa Jari Kurriin verrattava tehonyrkki ja täydentäjä Wayne Gretzkyn johtamalle joukkueelle.


Kaikkien aikojen tehokkain vasen laitahyökkääjä.
James Guillory

Robitaille jopa paikkasi Gretzkyä Kingsille elintärkeinä hetkinä kaudella 1992–1993. Kyseisellä kaudella Kings eteni Stanley Cupin finaaleihin asti. Gretzky oli pudotuspelien kovin Kings-hahmo, mutta harva muistaa sitä, että runkosarjassa yli 30 peliä loukkaantumisen takia sivussa olleen ”The Great Onen” paikan kapteenina otti Robitaille.

Uusi kapteeni myös hinasi joukkueensa tiukalla marginaalilla pudotuspeleihin. Henkilökohtaisena tuloksena oli 63 maalia ja 125 pistettä. Kyseisen yhden kauden maalimäärän on vasemman puolen laitahyökkääjistä ohittanut vasta Aleksandr Ovetshkin kaudella 2007–2008.

Ensimmäisen ja ainoan Stanley Cupinsa Robitaille voitti Detroitin paidassa kauden 2001–2002 päätteeksi. Vuonna 2008 Robitaille valittiin Hall Of Fameen.

Edellisenä kesänä Robitaille oli ehtinyt aloittaa uuden viran Kingsin johtoportaassa. Liiketoimintajohtajaksi nimetty kanadalainen edusti myös Tukholman Premieressä seuraansa. Kuinka tyytyväinen Robitaille oli tuoreen hankinnan, Mike Richardsin peliesitykseen?

– Erittäin tyytyväinen. Mike sai kelpo alun kauteen. Tämä oli varmasti helpottava asia joukkueelle ja Mikelle itselleen, Robitaille arvioi.

Vuoden 1994 MM-kisoista Robitaille muistetaan Suomessa ainakin kahdesta rangaistuslaukauksesta, jotka upottivat Suomen finaalissa. Kanada juhli MM-voittoa. Mikä tekee tämän vuoden Kingsistä kovemman voittajaehdokkaan kuin viime vuonna?

– Meillä on kaksi todella kovaa ketjua. Anze Kopitarin ja Mike Richardsin johtamat ketjut antavat meille kivikovan ykkös- ja kakkosnyrkin. Se antaa meille aikaisempaa paremman mahdollisuuden haastaa kenet tahansa, Robitaille uskoo.

Lyhyen juttutuokion päätteeksi hyväntuulinen Robitaille antaa tuomionsa siitä, mikä eri aikakausien Kings-paidoista on tyylikkäin – alkuperäinen keltapurppura, 90-luvun hopea-musta-valkoinen vai nykyinen, mustavalkoinen moderni versio.

– Tämä se on. Paras, kuten joukkuekin, Robitaille hörähtää.

Robitaille ei ollut illan ainoa eläkkeelle siirtynyt NHL-tähti, sillä paikan päällä ottelua seurasivat myös muun muassa Bernie Nicholls, Kent ”Kenta” Nilsson, Mats Sundin, Anders Hedberg sekä Markus Näslund, joista suurin osa sai Globenin yleisössä aikaan ottelutilanteita kovempia suosionosoituksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle