TuTo jatkoon Hokin kustannuksella

MESTIS / Raportti
Turkulainen TuTo tiputti Kajaanin Hokin jatkosta ja eteni välieriin selvin otteluvoitoin 3-1. TuTo kohtaa seuraavaksi KalPan. Kolmannen voiton TuTo otti kotonaan Kupitaalla.

- Pirun tyytyväinen olen koko ryhmään. Tosi tyytyväinen. Siellä oli hirveästi onnistujia. Tietenkin noi aina pistepörsseissä ja plusmiinus tilastossa näkyy, mutta mä haluan mainita Sykön. Sykkö oli tämän koko ottelusarjan yksi kovimmista duunareista. Se teki ihan huikean määrän töitä. Niisti, taklasi, haasto ja nousi kulmille ja piti melkein sitä yhtä kenttää kokonaan pystyssä. Sykkö oli huikea, TuTon valmentaja Ismo Lehkonen sanoi.

- Sitten saatiin tuo Laurila taas tähän loppukauteen mukaan. Nyt kun saatiin kapteeni mukaan, niin se tuo meille sitä jätkämäisyyttä ja uskallusta lisää.

Kuten arvata saattoi TuTo tuli ottelun alussa todella lujaa ja kovalla asenteella. Jopa niin kovalla, että Hokin valmentaja Vladimir Kolek otti aikalisän neljän minuutin pelin jälkeen. Sitä ennen TuTolla oli kolme aivan ykkösluokan maalipaikkaa.

TuTo siirtyi johtoon vartin pelaamisen jälkeen kun Tero Forsell hakkasi kiekon rystyltä ohi perhosasennossa olevan Hokin maalivahti Sasu Hovin. TuTon toinen maali oli hieno. Siunattu maalintekijä Markku Vuorisalo tökkäsi laidasta pompanneen kiekon ilmasta yhdellä kädellä yläkulmaan.

- Ensimmäisessä erässä TuTo esitti erinomaista peliä ja meni kahden maalin johtoon ja siihen se peli jo oikeasti ratkesikin. Me tultiin takasin peliin hienosti, mutta sitten teimme virheitä. TuTokin teki virheitä, mutta emme saaneet maalia niiden seurauksena. TuTo oli parempi ja siksi he menevät välieriin, sanoi Hokin valmentaja Vladimir Kolek.

Toiseen erään tuli kuitenkin aivan erinäköinen Hokki. Vierasjoukkue painoi peliä vastustamattomasti Sami Heinosen vartioiman TuTo-maalin tuntumaan. Vieraiden kavennus tuli salakavalasti. Niko Papinahon laukaus painui pahan maskin takana olevan Heinosen längistä verkkoon.

Kaksi minuuttia edellisestä Hokki tasoitti, kun kovan prässin päätteeksi Veli-Antti Leinonen siirsi kiekon maalin edessä toiselle kulmalle Rolle Viljaselle, jonka matala laukaus sujahti taas sivuttaisliikkeessä olevan Heinosen längistä.

- Lähtökohtaisesti tiedettiin kun tämä ottelusarja alkoi, että meillä on erittäin hyvät saumat päästä tästä jatkamaan. Siis jos me vain pystyisimme liikkumaan tauotta ja jos se menisi viiteen otteluun, niin menköön. Me luotimme, että meidän fysiikka ainakin kestää sen. Me jaksamme matkustaa ja jaksetaan pelata. Ehkä jopa tuollainen pelien runsaus on meille hyvä, kun saamme karstat pois systeemistä ja homma ei jää siitä kiinni, Lehkonen arvioi.

Hokin salamatasoitus ei kuitenkaan saanut TuTon punttia tutisemaan. Hieman ottelun puolivälin jälkeen Tobias Kauppinen latasi uransa ensimmäisen playoff-maalin toisesta aallosta. Tilanteessa TuTo oli päässyt kolmella miehellä ylivoimahyökkäykseen, kun kaksi kajaanilaista oli menettänyt mailansa. Maalin jälkeen joku irvileuka huusi katsomosta, että “Tää on mailapeli”.

Viisi minuuttia edellisestä TuTo karkasi taas kahden maalin johtoon. Maali oli Tuukka Pulliaisen taidonosoitus. Pulliainen oli syöttävinään B-pisteen kaarelta maalin taakse kaartavalle Jarmo Jokilalle, mutta heittikin kiekon melkein nollakulmasta Hovin suojiin, josta kiekko lipui kaikkien hämmästykseksi maaliin.

Kolmas erä oli erittäin tasainen erän puoliväliin asti. Ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana Hokki yritti yhä epätoivoisemmin kavennusta ja TuTo passivoitti peliään entisestään. Kun ottelua oli enää neljä minuuttia jäljellä, Kolek otti Hovin pois maalilta ja koetti saada maalia aikaan kuudella kenttäpelaajalla. Hokki saikin hyvin luotua painetta Heinosen maalille, mutta TuTo puolusti tarkasti. Kotijoukkue pääsi yrittämään kolme kertaa kiekon liruttamista tyhjään maaliin, mutta vasta kolmas yritys - Atte Saunamäen läpiajo - onnistui.

Hokilla oli kokoonpanossa vino pino pelaajia, jotka eivät kuitenkaan pelanneet vaihtoakaan. Kolekilta löytyi selitys tähän.

- Meillä oli tässä lopussa pari kuume- ja vatsatautitapausta, jotka otettiin tänään kuitenkin mukaan, koska kyseessä saattoi olla kauden viimeinen peli. Lämmittelyssä selvisi, ettei heidän pelaamisestaan tullutkaan mitään. Ei voitu ottaa riskiä, että jotain vakavaa tapahtuu, Kolek sanoi.

- Tuo oli sikahyvä opetus tuolla Kajaanissa niin valmennuksellisesti kuin pelillisestikin. Me hölmöiltiin se lähtö ihan täysin. Sitten kun nämä pudotuspelit ovat sellaisia, että yksi-kaksi virhettä ja laiva saattaa kääntyä tosi nopeasti. Se rappasi meitä aika kovin siellä. Me teimme käytännössä kaksi virhettä kahteen erään ja molemmista tuli pesä. Sen jälkeen ei pelkkä into enää riitä. Täytyy olla kärsivällinen ja tehdä enemmän kuin se rutiinisuoritus, Ika sanoi ja jatkoi.

- Meillä luki tänään isolla tuolla seinällä, että “rutiinisuoritus on perseestä” - näin härskisti jätkäkielellä. Rutiinisuoritus ei riitä pudotuspeleissä. Moni noista jätkistä on ilmoittanut, että he haluavat pelata SM-liigassa. Nämä pelit jos mitkä kehittävät heitä siihen suuntaan, Lehkonen kertoi.

Ilmeisesti tuo rutiinisuoritusta kritisoiva plakaatti ei ollut ainoa paperinpala, joka roikkui TuTon pukukopin seinällä.

- Jääköön se sanomatta. Pukukoppikieltä, Ika sanoi nauraen.

Asia liittyi siihen faktaan, että ennen ottelusarjan alkua Hokin manageri Olli-Pekka Hakkaraisen ja TuTon markkinointipäällikön Ville Heinosen keskustellessa ottelujen siirroista, oli Hakkarainen pamauttanut Heinoselle, että “TuTo on tämän sarjan amatöörein joukkue”. Tuo lausahdus - lisättynä muutamalla voimasanalla - oli TuTon pukukopissa teipattuna seinälle jokaisessa ottelussa Hokkia vastaan. Niin tai näin - amatöörit ovat neljän parhaan joukossa ja Hakkaraisen mielestä ammattimaisempi Hokki voi keskittyä kesälomaan.

Yksi opetus Hokin ammattimaisuudesta saatiin viime yönä. Eilen Kajaanissa pelatun ottelun jälkeen TuTo matkustikin Jyväskylään, jossa myös yöpyi ennakkoon varaamissaan huoneissa. Kajaanilaiset koettivat samaa, mutta ilman ennakkovarausta Jyväskylästä oli mahdotonta saada huoneita kokonaiselle jääkiekkojoukkueelle kaupungissa pidettävien rakennusmessujen takia. Hokki matkusti parisataa kilometriä etelämmäs Tampereelle, jonne kajaanilaiset saapuivat vasta puoli viideltä aamuyöllä. Sieltä he saivat viimein huoneet.

» Lähetä palautetta toimitukselle