TuTo ja Salamat jakoivat pisteet

MESTIS / Raportti
Harjoituskausi oli ja meni. Illan ottelussa TuTo ja Salamat kohtasivat Ismo Lehkosen sanoin "vähän niin kuin tosissaan". Ja se näkyi niin tulostaululla kuin kaukalossakin.

- Mä en ole ollut monessa kauden ekassa pelissä, joka olisi ollut pelillisesti hyvä ottelu. Tänään varmaan toista tai kolmatta sataa kiekkoilijaa jännitti Liigan tai Mestiksen alkamista. Meidän peli oli aika tahmeata verrattuna siihen mitä se on ollut parhaimmillaan tuossa treenipeleissä. Samaan hengenvetoon voin todeta, että treenipelit on treenipelejä ja nämä ovat oikeita otteluita. Näissä on ihan eri intensiteetti ja meininki. Ei tätä matsia voi verrata kuuna päivänä niihin kahteen aikaisempaan peliin TuToa vastaan, Salamoiden Niki Andersson totesi.

Ottelun ensimmäinen kunnon maalipaikka nähtiin, kun Salamoiden Antti Nyrhösen jäähyn aikana TuTon ykköskenttään nostetulle Juho Lehtisalolle pelattiin kiekko avopaikkaan, mutta Lehtisalo suti vain lumet kiekon päältä.

Ottelun avausmaalia jouduttiin odottamaan ottelun 18 minuutille. TuTon pelatessa ylivoimalla Fredrik Vara laukoi kovan rannelaukauksen Simo Vehviläisen maalille ja maskissa oleva Tero Forsell ohjasi sen luistimellaan maaliin. Jalalla tehty maali ilmiselvästi, mutta potkuliike puuttui. Maalin hyväksyminen tuntui kismittävän Vehviläistä, joka vaihtoi muutaman kiivaan sanan päätuomari Tuomo Pöyhösen kanssa.

Kauan ei Vehviläisen tarvinnut harmitella kovaa kohtaloaan, sillä Salamat iskivät ennen erän loppua. TuTon neloskentän ollessa jäällä Sami Ryhänen syötti kiekon maalintakaa kulmalle lipuneelle Karo Koivuselle, joka veti one-timerin ohi heittäytyvän Juho Kuokkasen erän viimeisellä sekunnilla.

- Vilppu, Aaltonen ja Essen pelasivat pirun hyvää jääkiekkoa, mutta niille sattui se meidän ainoa pakkanen siihen erän loppuun. Päätin antaa pojille vastuuta ja laittaa heidät erän loppuhetkille kentälle ja silloin verkko soi kun Karo Koivunen veivasi pirun hienon maalin. Se oli oikeastaan ainoa kauneusvirhe heille. He tuovat energiaa ja draivia tuohon meidän pelaamiseen sekä sellaista ennaltaarvaamattomuutta kun pakit ei oikein tiedä mihin se Essen oikein kääntyy. Saattaa olla meille poikkeuksellinen nelosketju, joka tekee pesiäkin, TuTon Ismo Lehkonen hehkutti suojattejaan takaiskusta huolimatta.

Turkulaisten uusista kavereista Timo Hutko esiintyi näkymättömästi kuten hänen laitahyökkääjänsä Atte Saunamäki ja Tomi Laurila. Laurila näkyi lähinnä siitä, että hän ajoi vähintään neljä kertaa surutta vierasjoukkueen maalivahtia päin. Kirkkonummelaisten uusi fair-play henki näkyi siinä, että ihmeen pieneksi torikokoukset jäivät molarin ajojen jälkeen. Ainoastaan Antti Nyrhisellä oli enemmän asiaa Laurilalle. TuTon Juho Lehtisalo ei oikein tuntunut löytävän kotiaan Tero Forsellin kentästä.

TuTo siirtyi ottelussa taas johtoon, kun ylivoimalla syntyneen maalinedustilanteessa Vehviläinen torjui kiekon laitaan, jossa Markku Vuorisalo odotti kärsivällisesti. Vuorisalo heitti kiekon heti sen saatuaan pienestä kulmasta ohi pois torjunta-asennosta olleen Vehviläisen.

Tähtisalo jäähyllä, Tuomanen pihalla

Kirkkonummelaisten tasoitus syntyi kolmannessa erässä TuTo-puolustajan karkean virheen seurauksena. Petri Tähtisalon istuessa jäähyllä, Iippo Suutarinen sai kiekon keskialueella. Hän lähti luistelemaan pitkin laitaa ja Teppo Tuomanen ei pysynyt lainkaan Suutarisen kyydissä, vaan kompuroi kriittisellä hetkellä. Suutarinen pääsi nokikkain Kuokkasen kanssa, harhautti tämän ja heitti kiekon rystyltä maaliin ja Salamat tasoihin.

- Mä olen nyt 17 vuotta coachannut, niin nämä kauden avausottelut ovat sellaisia jännittäviä juttuja. Itseäkin jännitti niin pirusti, mutta mun jännitys katosi kun huomasin, että nuo jätkät pelaa yllättävän hyvää lätkää. Jäi vain puuttumaan ne tasaviisikoin tehdyt maalit. Jos tuo meno jatkuu, niin eiköhän niitä ala pikkuhiljaa tulemaan. Olen todella tyytyväinen, sillä jos tämä meidän porukka esiintyy tällä tavalla, niin saadaan varmasti tuo yleisömäärä tuosta lisääntymään, Ismo Lehkonen sanoi ja jatkoi.

- Musta tämä oli ihan makeeta lätkää. Yhtään ei ole nyt miinus-merkkistä sanottavaa. Tietenkin jos olisi yhden pisteen enemmän saanut, mutta ei tässä elämässä aina saa kaikkea mitä haluaa. Jääpähän enemmän nälkää tuohon seuraavaan kotiotteluun. Salamat on pirun hyvä joukkue. Se me huomattiin jo noissa harjoituspeleissä, kun ne pelasi jääkiekkoa jääkiekko-merkkisellä tavalla. Aika moni pelaaja varmaan kehittyy tuon pelitavan myötä. Kiekollinen pelaaminen parantuu.

Maalipaikkojen puutteesta TuTon peliä ei voi syyttää. Ennen loppuvihellystä kotijoukkueella oli tukku hyviä paikkoja ratkaista ottelu hyväkseen. Vieraiden kuuluisan Tuomiokirkon ketjun (Keränen-Koskivirta-Katavisto) jäähyiltyä oikein urakalla, TuTo pääsi pelaamaan reilut puoli minuuttia kahden miehen ylivoimalla. TuTon valmennus koki hetkensä tulleen ja otti aikalisänkin ennen tätä erikoistilannetta. Jakajan paikalla pelanneen Markku Vuorisalon kuitenkin haparoitua tämä tilanne kuivui kasaan.

Jatkoajalla Timo Salolla oli upea paikka ratkaista ottelu kun viime kauden tulokas oli unohdettu aivan yksin vierasjoukkueen maalin eteen. Ikäväkseen Salo ei saanut pomppivaa syöttöä haltuunsa ja kirkkonummelaispuolustajat ehtivät hätiin.

- TuTo tuli peliin hyvin ja odotetun aktiivisesti päälle siinä. Kahden ensimmäisen erän aikana me oltiin kohtuullisen hitaita ja meillä oli vaikeuksia päästä pois omalta alueeltamme. TuTo-merkkisiä eriä molemmat. Siinä oli niitä jäähyjä ja se käänsi painopistettä meidän kenttäpäätyyn. Vehviläinen piti meidät hyvin mukana vaikeina hetkinä. Kolmannessa erässä livettiin vähän pelitaktiikasta ja pyrittiin nopeuttamaan peliä. Koetettiin saada yhdellä nopealla syötöllä kiekkoa eteenpäin ja jos ei omaa jätkää löydy, niin aikakin laitettiin juoksukiekkoa. Millin verran saatiin siihen jalkoja lisää. Kokonaisuutena en ole peliin täysin tyytyväinen, jos en pettynytkään. En odottanut mitään huippusuoritusta. Uskon ja toivon, että ne ihan huippupelit on meillä vielä edessäpäin. Pitää silti olla tyytyväinen jos vieraissa ottaa pointsin. Se on kuitenkin voitettu piste. Tavallaan saatiin ehkä vähän enemmän kuin ansaittiin, Salamoiden Andersson tuumi.

» Lähetä palautetta toimitukselle