Sport kaatoi FPS:n kauden avauksessa

MESTIS / Raportti
Sport aloitti kauden voitolla FPS:n kustannuksella. Yli 3100 katsojaa kiinnostanut kamppailu ei noussut suurien joukkoon, mutta maaleja sentään nähtiin koko rahan edestä.

Vaasa Arenassa oli mukavasti katsojia, kuten odottaa sopi. Kauaa ei nälkäisen kotiyleisön tarvinnut odottaa maalia tai edes ratkaisua, kun kotijoukkue löi taululle 3-0-lukemat jo ennen neljännen peliminuutin täyttymistä.

Jämsä brothers

Sportin kahdesta ensimmäisestä osumasta vastasivat veljekset Miika ja Markus Jämsä. Miika kilautti ylivoimalla maalin eteen jääneen irtokiekon riman kautta maaliin ylivoimalla. FPS-veskari Kelan yli lentänyt laukaus oli tämän kauden Mestiksen ensimmäinen osuma.

Markus Jämsän osuma taas oli hienon esityön ansiota, kun ykkössentteri Fandul kiepsautti itsensä kulmasta vapaaksi ja antoi vapauttavan syötön maalin edessä vapaana olleelle Jämsälle.

Karnevaaliavauksen täydensi vielä Tuomas Luotosen onetimer maalin edestä yläkulmaan. Syötön tarjoili maalin takaa Tatu Backman.

- 3-0-maalin jälkeen vapautui paljon energiaa ja kokemuksesta tiedän, että siitä on vaikeaa lähteä enää jatkamaan. Tiedän, mutta en hyväksy, kommentoi Tamminen suojattiensa otteen löystymistä tehokkaan alun jälkeen.

Erä oli kokonaisuutena kotijoukkueen hallinnassa, mutta FPS:lläkin oli paikkansa. Varsinkin ylivoimalla kiekko pyöri muutamaan otteeseen vaarallisesta Sportin maalilla. Kotijoukkueen selkä suoristui kolmen tehdyn maalin jälkeen.

FPS paremmin mukaan peliin

Toiseen erään tempo tippui hieman ja ottelu sai enemmän piirteitä pelin ajankohdasta, harhasyöttöjä, pitkiä kiekkoja ja päätöntä huseeraamista.

Sport lisäsi johtoaan, kun Markus Jämsä iski illan toisensa melkoisen flipperin jälkeen. Kela kerkesi kiekon tielle muutaman kerran ennen kuin se ajautui Jämsälle, joka sai lyödä mustan käytännössä tyhjään maaliin. Maali syntyi ylivoimalla.

Sport-iloittelua jatkoi hetken päästä Kristian Hjerpe, joka sai loistavan tarjoilun Niklas Fogströmiltä ja pääsi nokikkain Kelan kanssa. Rannelaukaus meni patjojen kautta längistä maaliin.

FPS kavennuksen iski Jussi Kulmala, joka iski maalin edustalle pelanneen kiekon maaliin. Kunnia maalista kuuluu maalin takana miehenlailla vääntäneelle Ville Piltille, jonka toimesta kiekko löysi tiensä luukulle.

Varsinkin erän lopussa FPS löysi paremmin juonen vartta pelaamiseensa. Huippupaikat olivat vähissä, mutta oman pään pelaaminen oli parantunut ensimmäisestä erästä huomattavasti. Kokonaisuutena ote säilyi kuitenkin kotijoukkueella.

Leppoisaa niin leppoisaa

Kolmas erä ei ihmeitä tarjonnut vaan edelleen mentiin pelin hengessä. Sport hallitsi ja rakensi, FPS tuli siinä mukana. Sport pyrki avaamaan paljon nopeasti, mutta tulos oli useasti pitkäkiekko ja aloitus omaan päähän.

Viimeisen erän toisella puoliskolla oli sitten taas maalikimaran aika. Ensin Suoraniemi iski maalin edustan irtokiekon reppuun. Tilanne oli käytännössä samanlainen kuin Miika Jämsän tekemä ottelun ensimmäinen osuma.

7-1-osuma oli tulos pitkästä mylläkästä. Ari-Pekka Pajuluoma sai lopulta iskeä kiekon maaliin täysin vapaasti reboundista. Syöttöpisteet merkattiin viivasta laukoneelle Pasi Kuusistolle ja kulmassa FPS-pelaajia hassuttaneelle Vesa Myllyaholle.

FPS kavensi vielä ennen loppua, kun vaasalaisille tuttu Matti Raunio tuikkasi maalin eteen tulleen syötön maalin kattoon. Syöttäjinä kunnostautuivat Mika Tasala ja kauden kynnyksellä joukkueeseen liittynyt Kimmo Vähä-Ruohola.

Maaleja, yleisöä ja rehtiä peliä

Ottelussa nähtiin maaleja, mutta pelin jälkeinen fiilis oli, että jotain oleellista jäi näkemättä. Peli maalien välillä ei ollut kummoista ja pelaajilta, vaikka varmasti sata lasissa menivätkin, puuttui otteista se tappamisen meininki.

Ottelun tuominnut Tuomo Sorakangas aisti pelin hengen hienosti ja vihelsi lähes virheettömän ottelun. Selkeät koukut ja estämiset veivät istunnolle. Kumpikin joukkue tiedosti linjan hienosti.

FPS-valmentaja Kai Rautio myönsi Sportin olleen isäntä kaukalossa.

- Oltiin, vähän niin kuin pelkäsin, ei-valmiita kauden alkuun. Kaukana vielä siitä tasosta mitä tällä sarjatasolla pitäisi olla. Joukkueessa on muutamia pelaajia, joille tämä sarjataso ja näin runsas yleisö oli vielä vähän liikaa. Me pystytään kyllä parempaan tällä joukkueella. Ei tämä ihmeellinen peli ollut kyllä kummaltakaan, selviytymistaistelu meiltä.

Juhani Tamminen oli iloinen voitosta ja runsaasta yleisömäärästä.

- Tämä oli hieno päivä, avausvoitto, yleisöä melkein 3200 ja seitsemän tehtyä maalia. Tämä on kova sarja ja ennakkosuosikkina lähteminen ei ole helppoa. Meidän otteissa näkyi selvästi se, että ei pelattu kahteen viikkoon, vaikka kovaa yritettiin saada harjoitusvastustajaa viime viikolla. Mutta uskon kuitenkin, että tämä voitto vapauttaa ja Hermestä vastaan tiistaina ollaan iskussa.

FPS:n riveissä kirmailivat Tuomas Ilolaa ja pelikiellossa ollutta Martin Lamichia lukuun ottamatta kaikki pelaajat. Kuumeesta kärsineet pelaajatkin olivat palautuneet ruotuun. Matti Raunio ja Kimmo Vähä-Ruohola olivat paljon kiekossa hyökkääjistä, mutta varsinkin ensin mainitun otteet olivat maalista huolimatta kovin laiskoja. Puolustuksessa Kulmala ja Rantanen pari oli selkeästi parhain. Maalilla Tommi Kela poimi peräti 51 laukausta. Juhani Tamminen jakoikin forssalaiskassarille tunnustusta pelin jälkeen.

- Hattua täytyy nostaa FPS:n veskarille Kelalle, ilmiömäinen peli häneltä. Meidän maalit oli semmoisia väkisin tehtyjä.

Sportista esiin nousivat kaksi maalia iskenyt Markus Jämsä ja muu ykkösviisikko. Kolme ylivoimamaalia oli mukava aloitus Sportin suurimmalle syömähampaalle. Nuorista kehiin päässyt Kim Nabb jaksoi polkea mallikkaasti koko pelin ja aiemmin jäähyminuuteistaan tunnettu Kalle Mattila oli näyttänyt kesän aikana saaneet uudet kädet.

- Me pelattiin joukkueena vahvasti. Ykkösketjun jätkät on hommattu tänne sitä varten, että he vievät hommaa eteenpäin. Meidän nuoret kaverit pelasivat iloisesti, Fogströmin johdolla se osasto ilahdutti minua, kertoi Tamminen.

Puolustuksen kiekottomat pelaajat olivat kovin näkymättömiä, mikä usein tarkoittaa sitä että pelaaminen on onnistunut.

Sport jatkaa tiistaina kotikaukalossa, kun vieraaksi saapuu Hermes. FPS:n seuraava koitos on myös tiistaina, edelleen vieraissa, Kirkkonummella.

» Lähetä palautetta toimitukselle