Saturdaynight Fever

Savonlinnassa nähtiin lauantaina varsin viihdyttävä kiekko-ottelu, kun jo Suomi-sarja ajoilta tutut vastustajat SaPKo ja HeKi iskivät yhteen. Kaksi erää mentiin pääosin heinolalaiskomennossa, mutta lopulta ratkaisijaksi nousi jälleen SaPKon ykkösnyrkki Tiilikainen-Litmanen-Konsti. Tiilikainen nousikin kentän hahmoksi. Loppunumerot Talvisalossa 4-2 (1-0, 1-2, 2-0)

Lauantai-illan huuma saa arvoisensa alun, kun SaPKo palkitsee kenttäkuuluttaja Kari Alangon Savonlinnan erotuomarikerhon ansiomitalilla ansiokkaasta ja pitkästä työstä SaPKon hyväksi. Lisää juhlallisuuksia on luvassa, kun SaPKon oma kasvatti, reilut kuusisataa liigaottelua pelannut Tommi Turunen asteli tiputtamaan avauskiekon. Kaikki oli valmista jännittävään kiekkoiltaan.

Ottelu lähtee reippaalla vauhdilla käyntiin, ja etenkin vierailijalla on oivallisia paikkoja avausmaalin tekoon. Kotijoukkueen veräjää vartioiva Tuomas Lohtander on kuitenkin jälleen mies paikallaan ja torjuu hienosti vieraiden lähentelyt. Niin Ville-Matti Koposella, Esa Kivistöllä kuin Timo Ruuskallakin on omat oivat paikkansa maalintekoon. Myös kotijoukkueella on omat saumansa maalintekoon, vaikka eka kymmenen minuuttinen mennäänkin HeKin heiluttaessa tahtipuikkoa.

Erä on vanhentunut reilut kuusitoista minuuttia, kun SaPKon ykkösvitja vyöryy heinolalaisten alueelle. Kalle Konsti vetää, ja ruuhkasta vapaaksi rynnivä Jarno Tiilikainen toimittaa riparin verkon perukoille. 1-0, ja Talvisalo raikaa. Maalia seuraa HeKin painostusjakso, mutta Lohtander kestää. Avauserässä on merkille pantavaa, kuinka helposti HeKi pääsi tulemaan SaPKon maalille. Äkkiä laskettuna heinolalaisilla oli avauserässä puolenkymmentä puolittaista läpiajoa, jotka olivat seurausta huonosta miesvartioinnista. Näin ollen kotijoukkueen johtolukemat mairittelivat SaPKoa.

HeKi pirteänä toiseen erään

Jo avauserässä niskan päällä ollut heinolalaisryhmä aloitti toisenkin erän mallikkaasti. Heti erän alkuun nähtiin hyviä tilanteita SaPKon päädyssä. Erän alussa nähdään myös kotijoukkueen ylivoimaa, mutta sille ei paljon palstatilaa heru sen ollessa melko vaisua.

Ajassa 24.33 avauserässä useasti toistunut episodi toistuu jälleen; Jani Keskinen avaa SaPKo-pakiston välissä vapaana olevalle Timo Ruuskalle, joka päättää puolittaisen läpiajonsa komeaan maaliin. Osumasta ei kuitenkaan ehdi kulua juuri aikaakaan, kun verkko Lohtanderin takana heiluu jälleen. Kiekko pyörii kotijoukkueen maalin takana, josta sen maalille toimittaa Tomi Pylväläinen, ja maalin edessä tekopaikkaa kärkkyvä Mikko Heiskanen ei erehdy. Peli ansaitusti HeKille 1-2.
Tässä vaiheessa kotijoukkueen käskijä Jori Kokkonen päättää herätellä omiaan aikalisällä. Aikalisän jälkeen Pallokerhon peli yksinkertaistuu ja painetta heinolalaisten maalille saadaan aikaiseksi. Ykkösketju pyörittää vieraiden päädyssä peliä miten tahtoo ja se palkitaan. Matti Tiihonen laukoo viivasta, ja Jarno Tiilikainen ohjaa illan toisen osumansa.

Erän lopulla SaPKo-vahti Tuomas Lohtander ottaa melko erikoisen jäähyn. Miehen maila osuu HeKi-hyökkääjää kasvoihin, ja tuloksena kaksiminuuttinen raahelaislähtöiselle molarille. HeKin ylivoiman aikana ainoa maalintekopaikka on siunautua kuitenkin kotijoukkueen Tuomo Litmaselle, joka on päästä läpiajoon, mutta ei aivan saa kiekkoa haltuunsa. Paikkoja tulee toki toiseenkiin päätyyn, mutta Lohtander saa HeKin yritykset näyttämään lapsellisilta, sen verran hyvin miehen hanska jälleen veräjällä heilui.

HeKi lamaantuu, SaPKo lyö ratkaisun

Kolmanteen erään näyttäisi luistelevan vain yksi joukkue. SaPKo tulee erään pirteästi, samalla kun vieraiden ”pelikirja” näyttää jääneen pukukoppiin. Erä ehtiikin vanheta vain nelisen minuuttia, kun läpi ottelun pirteästi pelannut Marko Mäenpää nousee kulmasta maalille, ja lyö oman irtokiekkonsa Janne Kurikan suojuksista sisään. Jo tuuletuksista voi päätellä, että kyseessä oli turkulaisen kauden ensimmäinen osuma. Erä jatkuu savonlinnalaisten oivalla painostuksella. Vaihto toisensa perään SaPKo saa hyviä tilanteita Kurikan maalille, mutta tuurikin näyttää tällä kertaa hylänneen kotijoukkueen. Vähän erän puolenvälin jälkeen Jarno Tiilikainen kilauttelee jopa tolppia, mutta numerot säilyvät ennallaan.

HeKin loppukirin pilaa kuitenkin lukuisat jäähyt. Henri Manninen kaataa Kalle Konstin, Marko Koponen lyö kiekon katsomoon, ja Dan Marklund käy kaatamassa maalivahti Lohtanderin. Ja kaikki tämä muutaman minuutin sisään. Ja aivan erän lopulla vielä Ville Kiiskinen ajaa rumasti Raine Hartusta selkään, josta tuloksena kaksiminuuttinen ryntäyksestä Kiiskiselle.

Ajassa 59.10 HeKi-valmentaja Jari Blomberg ottaa vielä aikalisän, mutta loppukiri ei enää ota tuulta purjeisiinsa. Matti Tiihonen päättääkin vieraiden pyristelyt iskemällä kiekon tyhjään HeKi-maaliin digitaalien näyttäessä 59.57.

Pallokerho on ollut kovassa otteluruuhkassa, ja tämä näkyikin kahden ensimmäisen erän aikana kotijoukkueen pelinopeudessa. Sarjan alusta laskien 33 päivän aikana otteluita on kertynyt 13 ja niistä joukkue on napsinut 21 sarjapistettä. Ei hassumpi lähtö sarjaan pässilaumalta.

Blomberg tyytyväinen kahteen erään

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa valmentajien fiilikset olivat hyvin kaksijakoiset. HeKin Jari Blomberg oli tyytyväinen kahteen ensimmäiseen erään, kun taas SaPKon Jori Kokkonen hehkui tyytyväisyyttä kolmesta sarjapisteestä.

- Kahteen erään olen tyytyväinen. Siinä oli useampia läpiajoja ja hyviä maalipaikkoja meillä.

Kotijoukkueen ykkösvitja keräsi myös Blombergin kiitokset.

- Yks hemmetin vaarallinen kenttä vastustajalla. Se kyllä tiedettiin, mutta puolustaminen heitä vastaan ei onnistunut.

Kotijoukkueen käskijä Kokkonen oli samaa mieltä kahdesta ensimmäisestä erästä.

- Ekat kaks erää oli kyllä HeKin eriä. Hyviä pystysyöttöjä saivat siinä.

- 33 päivän aikana ollaan pelattu 13 peliä, ei se voi olla näkymättä. Meiltä nyt onneks nämä pelit tässä vähenee, ja päästään välissä harjoittelemaankin.

- Kyllä ihan hatunnoston arvoinen suoritus meiltä. Litmasen kenttä oli taas loistava. Kokkonen päätti.

Kotijoukkueen pelit jatkuvat ensi viikon keskiviikkona, kun se matkustaa Vaasaan, kauden heikosti aloittanutta Sporttia vastaan. Vieraat pelaavat puolestaan vasta viikon päästä, lauantaina. Silloin Heinolaan saapuu sarjajohtaja TuTo.