Taistellut LeKi taipui lopulta Kouvolassa

Monelta kiekkokeväältä tutun sanonnan mukaan katkaisupeli on pudotuspeleissä ottelusarjan vaikein yksittäinen ottelu. Jos tilastot eivät ehkä tuekaan väitettä, niin ainakin KooKoolle fraasi oli täyttä totta. Vaikka LeKi nostikin tasoaan aiemmista kohtaamisista, niin lopulta isännät kuitenkin käänsivät ottelun edukseen jatkoajalla.

LeKin hävittyä sarjan toisen ottelun kotonaan oli moni valmis pitämään joukkuetta viittä vaille kuopattuna. Lempääläiset kaivoivat kuitenkin taistelukirveen esiin ja lähtivät Kouvolaan haastamaan kotijoukkuetta ennakkoluulottomasti. Vain KooKoon ykkösketjun huima vire esti vieraiden voiton. LeKi-luotsi Juha Juujärvi oli mielissään joukkueen ilmeestä.

lisää

Juujärvi vei LeKin Mestis-kartalle
[lue lisää]

Kolmesta poikki
[katso kuvat]

Tee-se-itse-sarjakuvat

- Erittäin tyytyväinen tuohon meidän joukkueeseen ja siihen miten se tänään taisteli sekä myös siihen, että taistelun lisäksi pelattiin järkevästi. Jokainen paransi siitä Lempäälän ottelusta, jossa oli ehkä ylilatausta tai jotain muuta mistä se vaisuus johtui. Huikea parannus siitä.

Virkaveli Vladimir Kolek jakoi myös tunnustusta lempääläisille.

- LeKi pelasi koko sarjan erinomaisesti ja joukkue oli erittäin vaarallinen, pelasi modernia jääkiekkoa. Heitä vastaan oli erittäin vaikea puolustaa ja toisaalta tehdä maalia. Täytyy olla onnellinen, että saimme tehtyä niin monta maalia heitä vastaan. He myös tsemppasivat loppuun asti.

- On arvokas asia, että pelasimme heitä vastaan vain kolmasti. Saamme lepoaikaa ja aikaa hoitaa kolhuja, joita joillain pelaajilla on, jatkoi Kolek voiton tuomista eduista.

Avauserä tyyntä myrskyn edellä

Avauserä vietettiin tasaisissa merkeissä. Kun molemmat vielä tässä vaiheessa puolustivat maalinedustat hyvin ja maalivahdit torjuivat tasollaan, ei maaleja vielä nähty. Erän paras paikka maalintekoon oli LeKin Lassi Mattilalla, joka pääsi kokeilemaan Antti Härmän refleksejä. Härmän mies onnistuikin ohittamaan, mutta maalitolppaa ei.

Kotijoukkueen vaarallisin paikka oli George Nistasilla, joka joutui kuitenkin nöyrtymään Juho Santasen hienon pelastuksen edessä. Niinpä ensimmäiselle erätauolle lähdettiin kenttätapahtumia vastaavasti tasalukemin 0-0.

Toisessa erässä maalihanat avattiin puolin ja toisin tehokkaasti. LeKi otti aloitteen erän alussa, kun syötönkatkosta käynnistynyt vastahyökkäys päättyi vieraiden maaliin. Juho Joki-Erkkilän syöttö tuli kauniisti suoraan maalille nousseen Jose Nippalan lapaan ja tämä ohjasi vieraat maalin johtoon. Paria minuuttia myöhemmin Henri Peltolalla oli tilaisuus kuitata tilanne tasoihin kun mies katkoi hyökkäyssinisellä syötön ja polki yksin läpi. Yritys längistä ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

LeKi siirtyi erän puolivälin jälkeen jo kahden maalin johtoon kun Mikko Tarkiainen oli kärsimässä rangaistusta. Tommi Välimaa päivysti Härmän nenän edessä lapa jäässä lähes koko jäähyn ajan ja kun Ville Vuorisaari ei ottanut mailaa pois, niin Välimaa iski suoraan Joki-Erkkilän syötöstä tilanteeksi jo 0-2.

Kotijoukkueen kuitti tuli nopeasti. Nistas tarjoili maalin takaa sektoriin Liukkoselle, joka kuittasi kavennuksen ohi voimattoman Santasen. Maalin jälkeen KooKoo sai selvästi taisteluhengen päälle ja kotijoukkue voitti kaksinkamppailut ja vei peliä selvästi. Miikka Lindholmilla oli oiva tilaisuus tasoitukseen, mutta Santanen torjui yrityksen.

- Peli oli erittäin vaikea. Emme saaneet jalkoja alussa liikkeelle emmekä olleet aktiivisia, vaan sen sijaan odotimme mitä LeKin puolelta tulee. Kavennusmaali kahteen yhteen vähän puhalsi meihin uskoa ja saimme tekemisen meininkiä, tuumi Kolek.

Erän loppuun nähtiin vielä maali per joukkue. KooKoon pyörityksestä huolimatta ensimmäisenä osui Leki. Antti Uitto ampui matalan laukauksen, jonka Härmä torjui etuviistoon. Paikalla oli hyvin sijoittunut Lassi Mattila, joka sai ampua kiekon miltei tyhjiin. Vain minuutti tästä ja toisessa päässä kolisi jälleen. KooKoon ykkönen vei tuttuun tapaan peliä suvereenisti ja lopulta Nistas poimi Bakerin laukauksesta jääneen reboundin ja siirsi sen alakulmaan.

Nitroloppu, LeKi taipuu lopulta

Päätöserän alussa KooKoo jatkoi siitä mihin toisen erän lopussa jäi. Kun Niclas Lucenius passitettiin jäähylle, iski isäntien ykkösylivoima. Baker pelasi kiekon maalin kulmalle, josta Liukkonen lopulta suti sen sisään.

Paria minuuttia myöhemmin Liukkonen pääsi jälleen tilastoihin, mutta tällä kertaa jäähyn merkiksi. Oli LeKin vuoro iskeä ylivoimamaali, joka oli Antti Hildénin käsialaa. Vuorotahti jatkui nelisen minuuttia myöhemmin, kun KooKoo pääsi ylivoimalle ja tuloksena oli jälleen maali. Arkkitehdit olivat tuttuja nimiä, kun Baker ampui kiekon viivasta ohi Santasen. Erittäin suuri kunnia maalista kuului hyvin sijoittuneelle maskimiehelle Mikko Mattilalle.

LeKin taisteluilme oli tasoituksenkin jälkeen ihailtava. Moni joukkue olisi taipunut menetettyään johtoaseman jo kahdesti, mutta lempääläiset sen sijaan karvasivat ylhäältä ja pyrkivät ottamaan aloitteen takaisin. Vaikka KooKoolla olikin ajoittain vaikeuksia alakerrassa, kesti joukkue paineen ilman suurempia ongelmia.

Vieraiden tilaisuus koitti aivan ottelun lopussa Peltolan ajassa 59.20 ottaman jäähyn jälkeen. KooKoo-maalille syntyi summerin soidessa jälkitilanne, jossa Härmä sai pidettyä irtokiekon kurissa, mutta jossa Honkasen ja Välimaan välille syntyi molemminpuolista lyömistä. Tuomareiden ratkaisu oli ensinnäkin yllättävä ja toiseksi todella kova. Honkanen nimittäin sai tilanteesta 2+2 minuutin jäähyn samalla kun Välimaa selvisi kakkosella. Kolekin mielleyhtymiä voi luonnehtia mielenkiintoisiksi.

- Siinä jäähyssä näkyi myös tämä psyykkinen puoli. Kun toisen pelin jälkeen Juha (Juujärvi) puhui, että Honkanen sitä ja Honkanen tätä, niin kyllä tuomarit lukevat lehtiä. Siinä meidän maalivahtia taklattiin ja Honkanen puolusti häntä, sai 2+2 ja vastustaja 2 minuuttia. Eivät tuomarit toisaalta huonoja olleet, mutta tällaiset virheet voivat ratkaista pelin.

Jatkoaika aloitettiin siten erätauon jälkeen tilanteessa, jossa LeKillä oli käytettävissään toista minuuttia kahden miehen ylivoimaa. "Kuviona" näytti olevan lähinnä staattinen kiekon siirtely kahden miehen välillä KooKoo-maalin takana, eikä Härmä joutunut jäähyjen aikana edes koville. Juujärvi sai jälkikäteen idean kuulostamaan hienommalta kuin miltä toteutus katsomoon näytti.

- Se on se sama kuvio, millä esimerkiksi TuTo jauhaa koko ajan maaleja. Mailat ulkopuolella ja yksi keskellä ja sitten pelataan pystysyöttö siihen ja ammutaan.

- Meillä oli tietty merkki, millä me oltaisiin vaihdettu toiseen kuvioon, mutta lähti se kiekko polttelemaan lavassa eikä päästy kokeilemaan, harmitteli Juujärvi.

Välittömästi ylivoiman päätyttyä nähtiin kentällä huikeita tilanteita puolin ja toisin. Peltola pääsi läpi ja onnistui jo saamaan Santasen sivuttaisliikkeeseen, mutta ei onnistunut ujuttamaan kiekkoa sivurautaa lähemmäksi maalia. Toisessa päässä taas Joki-Erkkilä epäonnistui läpiajosta. KooKoon ylivoimapeli loisti toisaalta hetkeä myöhemmin lähinnä vaisuudellaan.

Pelaajien väsymys avasi molemmille joukkueille hieman yllättäviäkin tilaisuuksia. Ottelu olikin vähällä ratketa kenttämestarin erikoiseen, kun kiekko nousi korkeuksiin ja osui lopulta LeKi-maalin ylärimaan samalla kun Santanen oli autuaan tietämätön pelivälineen sijainnista. Hildén puolestaan suti tyhjistä ohi, joskin hyppivä kiekko ja pieni kulma vähentävät jossittelun tarvetta.

Lopulta ratkaisumaali nähtiin ajassa 76.02, kun Tatu Miettinen voitti hyökkäyspään aloituksen ja Lindholm tälläsi sielunsa kyllyydestä kiekon maaliin. Maalin jälkeinen tuuletus kertoi melkoisesta vapautuneisuudesta sekä kentällä että katsomossa. Kolekin kehutkin muistuttivat anteliaisuudessaan Oscar-gaalaa, vaikkei esimerkiksi Zamboni-kuskia muistettukaan kiittää erikseen.

- Pitää kiittää koko joukkuetta ja kaikkia ihmisiä, jotka ovat joukkueen ympärillä, huoltajat, johtajat ja valmentajat... Pelaajat tekivät erittäin paljon töitä sen eteen, että saamme sarjan katki jo tänään.

- Mielestäni se oli ratkaisevaa, että tapoimme kolmella viittä vastaan sen alivoiman. Sen jälkeenhän kiekko hyppi sinne tänne. Läpiajo meille, läpiajo LeKille... Loppujen lopuksi sitten saimme sen maalin, analysoi Kolek.

Kehuja tuli toki myös Juujärveltä, niin omille kuin vastustajille.

- Vilpittömät onnittelut Vladolle ja KooKoolle, joukkueelle ja koko organisaatiolle. Hienoa jääkiekkoa pelasivat kolme peliä. Oli kokonaisuudessaan kiistatta meitä parempi ja ansaitsee kyllä välieräpaikan ja vaikka mennä finaaleihinkin.

- Se on ollut koko ajan tämän joukkueen tavaramerkki, että pystytään asioista oppimaan ja menemään eteenpäin. Yhtenä esimerkkinä meidän erikoistilannepelaaminen. Vaikka ei siitä meidän ratkaisupaikasta lyötykään kiekkoa sisään, niin pystyttiin kuitenkin yv:llä tekemään maaleja ja ottamaan vähän hippaa tuohon KooKoon murhaavan tehokkaaseen ylivoimapelaamiseen, havainnollisti Juujärvi.

KooKoo saa arvokasta lepoaikaa ennen välieriä. Sitä ennen joukkueen pitää pohtia kuinka saada pelistä pois turhat jäähyt. Vaikka jäähyistä laittaisi osan tuomareiden piikkiin, on silti tosiasia, että KooKoo oli lähellä hävitä ottelun typeriin keski- ja hyökkäysalueen kaksiminuuttisiin.

Kouvolalaisten tulevan vastustajan - kuka se sitten tulee olemaankaan - pitää puolestaan pohtia ankarasti sitä kuinka saada kuriin KooKoon huikeassa vireessä olevat kanukit. Varsinkin kaksikko Baker-Nistas ratkoo pelejä kahdestaan, mikäli herroille antaa vähänkin siimaa. Kuten LeKiä vastaan.