D Teamin taistelu ei riittänyt Kouvolassa

Sarjanousija D Team ei kuvia kumarrellut tullessaan KooKoon vieraaksi. Isännät menivät jo 4-0 johtoon, mutta ennakkoluulottomasti pelanneet jyväskyläläiset nousivat viittä vaille tasoihin. Lopulta KooKoon rutiini riitti vaivoin kolmeen pisteeseen ja voitto kirjattiin lukemin 5-3 (1-0, 3-1, 1-2).
kuvakooste

Ylivoimaisia kuvia ottelusta
[katso kuvat]

Isäntien tahtipuikkoa heilutteli Markku Flinckin johtama kakkosketju, laidoillaan Jesse Uronen ja Mikko Liukkonen. Kolmikko kirjautti tililleen KooKoon ensimmäiset neljä maalia. Suurin pisterohmu oli tehot 2+1 kerännyt Liukkonen. Kauas ei tosin jäänyt Flinck, joka iski yhden ja syötti kaksi.

Rohkea D Team

Avauserän odotettu käsikirjoitus oli, että KooKoo vie ja D Team pysyy mukana - jos pysyy. Kaukalossa nähtiin kuitenkin melko tasainen erä. KooKoo oli tosin lähellä avata maalihanat jo ottelun neljännellä minuutilla kun Lou Dickenson polki D Teamin puolustajilta karkuun ja pääsi yksin läpi. Dickenson yritti ampua kiekon maalivahti Jarno Laitisen längistä, mutta tuloksetta.

Isännät pitivät kiekkoa vastustajaansa enemmän, mutta yksipuolista dominointia ei kentällä missään nimessä nähty. Päinvastoin, D Team oli aktiivinen ja sillä oli erässä useampia ylivoimahyökkäyksiä, joista se olisi paremmalla viimeistelyllä voinut iskeä avausmaalin. Flinckin ketju puolestaan antoi myrskyvaroituksen tulevasta hieman ennen erän puoliväliä, kun Flinck vapautti hienolla syötöllä Mikko Heiskasen yrittämään pahantekoa. Laitinen oli kuitenkin jälleen hereillä.

KooKoo pääsi kuin pääsikin lopulta ensimmäiselle erätauolle johdossa hyvin toimineen ylivoimapelinsä myötä. D Teamin Tuomo Laukkanen sai harmitella jäähyaitiossa kun kiekko pelattiin maalille ja sekavahkon tilanteen päätteeksi Liukkonen ujutti pienestä kulmasta pelivälineen ohi Laitisen. Maalista huolimatta D Teamin pirteä pelaaminen oli aiheuttanut harmaita hiuksia kouvolalaisten pukukopissa, kuten KooKoon valmentajan Vladimir Kolekin kommentista voi päätellä.

- Tämä peli oli meille hyvä oppitunti. Vastustaja pelasi erittäin hyvin ja tiivisti keskialueella ja he saivat siitä ensimmäisessä erässä monta vastaiskua. He pelasivat erittäin hyvin viisikkona. Erätauolla puhuttiin, että miten sitä vastaan pitäisi pelata.

Peli näyttää ratkeavan

Toinen erä näytti jo muodostuvan käänteentekeväksi. KooKoo pääsi alussa ylivoimalle ja Liukkonen näytti jälleen mallia mallinteossa. Mies purjehti röyhkeästi Marko Laurikaisen ja Petri Partasen ohi keskeltä ja ujutti lopulta kiekon Laitisen haaroista sisään. Syöttöpisteet merkittiin Kaj Öhbergille ja Antti Härmälle.

D Team pääsi tämän jälkeen pelaamaan kahdesti peräkkäin ylivoimalla, mutta tuloksetta. KooKoo puolestaan pääsi kolmatta kertaa ottelussa ylivoimalle ja kuten kahdesti aiemminkin, seurauksena oli jälleen maali. Kaj Öhberg ja Flinck tekivät esityön, kun röyhkeästi maalille ajanut Uronen kolasi kiekon jenkkifutistyyliin verkon perukoille.

Ajassa 36.17 kolisi jo neljättä kertaa ja jälleen samojen arkkitehtien toimesta. Niko Tuomi pelasi pystyyn hyökkäyssiniselle Liukkoselle, joka ylitti viivan ja jakoi keskelle Flinckille. Kaunis yhdistelmä päättyi kauniiseen maaliin, kun Flinck nosti numeroiksi jo tylyt 4-0. Panu Poutanen oli päässyt vain kaksi sekuntia aiemmin jäähypenkiltä, joten vähällä oli, ettei tätäkin osumaa olisi kirjattu erikoistilannemaaliksi.

Monen nimekkäämmänkin joukkueen selkäranka olisi pamahtanut poikki ehkä jo kolmannen KooKoo-maalin jälkeen, mutta D Team jatkoi työntekoa hyvällä moraalilla. Ensimmäinen palkinto nähtiin ajassa 38.45 kun Härmän tyyppivika, eli kiekkojen torjuminen maalin eteen kostautui. Reboundissa oli ensimmäisenä Harri Pesonen, joka oli jo avauserässä herättänyt positiivista huomiota laukomalla ahkerasti.

Lampisen suihkukomennus tarjoaa tilaisuuden vieraille

Kolmas erä sai yllättävän käänteen heti alussa kun Aapo Lampinen taklasi selästä laidasta irti ollutta Pekka Jormakkaa, joka sai kolhun purukalustoonsa. Lampinen sai tempauksestaan täysin ansaitun pelirangaistuksen, vaikka kotiyleisön mielestä taklauksessa ei tuntunut olevan mitään vikaa.

- Huomenna varmaan menee hammaslääkäriin. Ei irronnut yhtäkään, mutta useampi hammas liikkuu, kertoi D Teamin valmentaja Jukka Ahvenjärvi Jormakan tilanteesta.

D Team ei jättänyt etsikkoaikaansa hyödyntämättä, vaan joukkue iski ylivoimalla kahdesti. Avustusta tuli tosin Härmältä. Ensin Antti Jaatinen ampui numeroiksi 4-2 ilman maskia ja hetkeä myöhemmin Härmä nukkui toden teolla, kun mies ensin menetti kiekon maalin takana ja heti tämän jälkeen unohti etukulman auki sillä seurauksella, että Tuomas Mikkonen toi vanhanaikaisella vieraat jo maalin päähän.

Vieraat saivat maaleistaan lisää itseluottamusta ja pari seuraavaa minuuttia olivat D Teamin näytöstä. Kolek oli pakotettu reagoimaan joukkueensa rakoileviin riveihin ja mies otti aikalisän erän puolivälissä. KooKoo saikin otetta takaisin ja D Teamin rynnistys taantui kun joukkue joutui lisäksi alivoimalle.

Lopussa jyväskyläläiset hakivat vielä tasoitusta ja ajassa 58.26 joukkue otti aikalisän hyökkäyspään aloituksen yhteydessä. Vaikutus oli kaikkea muuta kuin toivottu, sillä KooKoo pääsi heti vastahyökkäykseen, joka ratkaisi pelin. Mike Ramsay nousi laidalta ja antoi kovan ja vaikean syötön maalille Lou Dickensonille, jonka ohjaus meni ohi maalillaan yhä seisoneen Laitisen.

- Toiseen erään olen erittäin tyytyväinen. Saatiin siihen ylivoimalla maaleja, se oli hyvä erä. Kolmannessa taas vaikutti paljon se viiden minuutin alivoima. Vastustaja pelasi erinomaisesti ja sai siinä kaksi maalia. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että loppujen lopuksi voitettiin, kertasi Kolek ratkaisevia tapahtumia.

Ahvenjärvi jakoi hänkin kehuja vastustajalleen ja muisti myös osa-alueita, joissa näki tappiosta huolimatta omiensa onnistumisia.

- Meillä oli vastassa hyvin kiekkoa kontrolloiva joukkue, joka pystyi hyvin hyödyntämään erikoistilanteet. Ei mekään siellä nukahdettu, mutta he pystyivät hyvin hyydyttämään meidän pelin.

- Se mikä oli meillä hyvää, niin me pystyttiin pelaamaan tiivistä puolustuspelaamista paineen alla omassa päässä. Jotain oli opittu edellisestä pelistä. Siitä mä kyllä nostan hattua tälle ryhmälle, että taisteltiin tosissaan loppuun asti. Se riitti tänään tähän. Lähelle tultiin, mutta ei ihan riittänyt.

Vieraat tulevat varmasti aiheuttamaan päänvaivaa monellekin tulevalle vastustajalleen, mikäli joukkueen työmoraali säilyy samalla tasolla. Maalintekijä Pesosen lisäksi esimerkiksi Markus Poukkula raatoi kentällä ansiokkaasti ja myös Tuomas Mikkosen ja Pirkka Lahtisen otteista voidaan odottaa iloa joukkueelleen. Timo-Pekka Heikkinen ja Tuomo Laukkanen puolestaan saalistivat kaksi syöttöpistettä mieheen. Alakerran parhaita oli maalin iskenyt Jaatinen.

Isäntien onnistujat olivat paljon harvemmassa kuin avauskierroksella. Kanadalaiset eivät tehoilla mässäilleet, vaikka Dickenson iskikin lopussa "kiintiömaalinsa", jonka merkitystä ei toki sovi aliarvioida. Lisäksi mies oli alivoimalla suorastaan loistava. Flunssasta toipunut Ville Eskelinen oli puolestaan kaukana parhaasta vireestään.

KooKoon heikoin lenkki oli joukkueen nelosketju, joka on jo harjoituspeleistä lähtien ollut kaksi potkua perässä muita kenttiä. Erityisesti ketjun laiturit Panu Poutanen ja Lampinen ovat liian usein pyörityksessä omassa päässä ja tänään miehet rasittivat lisäksi joukkuettaan aiheuttamalla yhteensä yhdeksän minuuttia turhaa alivoimaa. Nähtäväksi jää kumman näistä kohtalona on purra tuppea kun Henri Kivioja kuntoutuu ja palaa avauskokoonpanoon.

Myös maalivahtipuolella on kaiken järjen mukaan odotettavissa muutoksia, sillä harjoituspeleissä vakuuttanut Tuomas Lohtander ansaitsee lähitulevaisuudessa aikaa tolppien välissä.