KooKoo taisteli maukkaan voiton

Perjantain TV-peli oli KooKoolle harvinaista herkkua, sillä vaikeaakin vaikeampi paikallisvastustaja Mikkelin Jukurit kaatui jatkoajalla. 2-1-voittomaalin ohjasi sisään maalipörssin kärkinimi Teemu Somppi.

Poikkeus vahvistaa säännön. KooKoo ei voita Jukureita – paitsi TV-pelin jatkoajalla… Melko tarkalleen vuosi sitten Tatu Kattelus huudatti kouvolalaisia samassa tilanteessa ja nyt oli Teemu Sompin vuoro.

Ottelu vaikutti jo päättyvän tasalukemiin 1-1, ennen kuin ajassa 64.34 räpsähti. Jani Keskinen vei kiekon päätyyn, jossa se pomppasi erikoisesti Aapo Lampiselle. Maalin kiertänyt Keskinen pääsi pian tälläämään siniviivalta sydämensä kyllyydestä vastapalloon Jaakko Suomalaisen torjunnan jälkeen ja kiekko otti vielä maalin edessä Sompin mailasta.

Somppi oli kenties ottelun näkymättömin KooKoo-hyökkääjä, mutta jälleen kerran oikeassa paikassa oikeaan aikaan mailoineen. Laitahyökkääjä johtaa kahdellatoista maalillaan Mestiksen maalipörssiä nyt yksin.

Tiukan pelin ratkettua lehdistötilaisuudessa nähtiin kaksi tyytyväistä valmentajaa.

– Maalin pelihän tämä oli, kelle herra sen sattuukaan suomaan. Tänään KooKoolle vahtimestarin erikoisen jälkeen. Kummallakin joukkueella oli omat jaksonsa ja olosuhteisiin nähden peli oli hyvää ja pirteää molemmilta, jukuriluotsi Risto Dufva kommentoi.

– Tasainen pelihän tämä oli, kuten Risto sanoi. Kerrankin pomppi maalit noin, monesti on käynyt toisinkin päin, kiitteli puolestaan Reijo Mansikka.

KooKoo osuu kummassakin päässä

Varsinaisen peliajan molemmat maalit nähtiin jo avauserässä, joka olikin varsin vauhdikas. Molemmat joukkueet puolustivat kuitenkin totutun tiukasti, joten paikoilla ei juurikaan herkuteltu. Ensimmäinen kunnon tekopaikka avautui Jukureiden kokeneelle ykkösnyrkille reilun viiden minuutin pelin jälkeen ja heti perään Jussi Onnela suti ohi kiekon hyvässä paikassa toisessa kenttäpäädyssä.

Avausmaalin teki kotijoukkue ottelun ensimmäisen rangaistuksen aikana. Pakkopeli jauhoi maltilla, ja lopulta Kimmo Haapa-aro unohtuikin vapaaksi nelikon keskelle. Erinomaisen syötön antanut Kattelus veti maalin taakse kimppuunsa kaksi mikkeliläistä.

KooKoo kesti kolme rangaistustaan, vaikka Jukurit pääsi vajaaksi minuutiksi kahdenkin miehen ylivoimalle. Ottelun käsikirjoitus vaikutti kuitenkin seuraavan tuttuja polkuja, kun Jukurit onnistui lopulta tasoittamaan erittäin onnekkaasti pelin juuri kun Aapo Lampinen hyppäsi boksista kaukaloon – ja vain kaksitoista sekuntia ennen taukosummeria.

Mika Niemi kauhoi ensin hyökkäyspään aloituksen Kattelusta vastaan ja puolustaja Mikko Mäenpää nosti roikun siniseltä. Veto olisi mennyt ohi, mutta kimposi väistöliikettä yrittäneestä Jukka-Pekka Holopaisesta ohi voimattoman Esa-Tapio Palmun.

– Periaatteessahan me teimme kaikki maalit. Jukureiden ainoa meni meidän miehestä, oliko mailan vai rinnan kautta, hauskuutti Mansikka taiston päätyttyä.

Palmu kolmannen erän sankari

Yhden käden sormet eivät riitä laskemaan niitä kertoja, kun KooKoo on hallinnut peliä Jukureita vastaan, mutta menettänyt sitten otteen täysin yhden halvan maalin jälkeen. Tällä kertaa moiseen ei kuitenkaan sorrettu.

Toinen erä oli tosin täysin Jukureiden hallintaa – alkua ja loppua lukuun ottamatta. Ensimmäisen minuutin aikana KooKoo otti peräti kolme hyökkäyspään aloitusta ja laukoi kuudesti. Teemu Timoskaisella oli paikkansa maalin edessä, mutta rintamasuunta oli väärä, eikä ketteryys riittänyt kääntymiseen. Erän viimeiset kolme ja puoli minuuttiakin pelattiin mikkeliläispäädyssä, kun Jari Keltanen oli terävän vastahyökkäyksen päätteeksi päässyt laukomaan reboundin läheltä.

Välissä olleet viitisentoista minuuttia sujuivat siis mikkeliläisten komennossa. Tutkapari Petri Lehtonen – Antti Laakso pyörittikin peliä muutamaan otteeseen näyttävästi, mutta kovin montaa vaarallista paikkaa eivät vierailijat onnistuneet KooKoo-maalille luomaan, vaan peli ajautui liian usein kulmiin.

Kolmannessa erässä joukkueet vaikuttivat jo hivenen väsyneiltä. Molemmilla maaleilla nähtiin kuitenkin pari läheltä piti –tilannetta. Esa-Tapio Palmu piti tilanteen tasoissa torjuttuaan ilmiömäisesti niin Mika Niemen kuin Petri Koskisenkin laukaukset juuri ennen erän puoltaväliä. Loppupuolella Antti Laakso sai vielä ohjattua kiekon ilmasta, mutta ohi.

KooKoon paras paikka avautui lyhyen kahden miehen ylivoiman aikana, pelattuaan sitä ennen yli minuutin neljällä kolmea vastaan. Nokikkain Jaakko Suomalaisen kanssa päässyt Mikko Liukkonen laukoi kuitenkin yli maalin Aapo Lampisen erinomaisen esityön jälkeen. Lampinen itse pöllyytti lämärillään vielä aivan lopussa verkkoa, mutta summeri ehti soida ensin.

Ylivoimalla jatkoajan aloittanut KooKoo oli lähellä onnistua jo ennen lopullista ratkaisua, kun pirteästi pörrännyt Jari Keltanen käänsi kiekon nollakulmasta takatolppaan. Jukureilta taasen puolustajat Mikko Mäenpää ja Markku Erholtz ehtivät kumpainenkin ajaa maalille tuloksetta ennen äkkikuolemaa.

” Jätkät päätti vetää apinan raivolla”

KooKoolle kotivoitto oli kahdeksas syksyn yhdestätoista ottelusta. Voitto oli myös poikkeuksellisen herkullinen, niin lähtökohdat kuin vaikean historiankin muistaen. KooKoolta oli loukkaantumisten ja muiden syiden johdosta sivussa yli kentällisen verran pelimanneja ja kuumeilukin oli verottanut joukkoja läpi viikon.

– Valmistautuminen viikon ainoaan peliin ei mennyt läheskään suunnitellusti. Mutta kai noita pöpöjä liikkuu aina näin pimeimpänä syksynä, mietiskeli Mansikka.

Kaukaloon asti kyenneet pelaajat antoivat sen sijaan kaikkensa. Maalivahti Palmu sai Mansikaltakin ansaittuja kehuja ja puolustuspelaaminen oli varmaa. Jari Raattama tuntui käyttävän koko kauden kikkakiintiönsä samalla kertaa, harhauteltuaan muutamaankin otteeseen näyttävästi. Hyökkääjistä Teemu Timoskainen ja Jari Keltanen paiskoivat duunia rajusti, kuten ykköskenttään nostettu Kimmo Haapa-arokin.

Kiekollisessa pelissä erottui eritoten nuori Aapo Lampinen, kapteeni Tatu Kattelus nousi puolestaan näkyvään rooliin tärkeillä loppuhetkillä. Virtaa riitti lopulta jatkoajallekin, vaikka KooKoo pelasikin lähes koko ottelun kolmella viisikolla. Etenkin Mikko Liukkosen kuormitus oli melkoista.

– Pelaajien sisusta ja asenteestahan kaikki lähtee. Tänäänkin oli kaksi vaihtoehtoa: joko apinan raivolla tai läskiksi. Jätkät päätti vetää apinan raivolla, kouvolalaisluotsi kiitteli.

KooKoo, kuten Jukuritkin, pelasi viisaan ja tasapainoisen ottelun. Hermoilua omalla alueella ei kuulunut tämän iltaiseen repertuaariin, minkä myös Risto Dufva huomioi:

– KooKoo puolusti tänään aiempaa paremmin, mutta eihän näissä suurempia yllätyksiä tule. Melkein samat miehet pelaavat ja valmentavat, joten melkoinen taikuri saa olla jos jonkun jäniksen hatusta vetää.

Piste tyydytti Dufvaa

Sarjan piikkipaikalla jatkava Jukurit kunnostautui jälleen kerran nimenomaan joukkueena. Tasaiset neljä kenttää pelasivat kurinalaisesti ja melko vauhdikkaastikin. Jaakko Suomalainen otti tärkeitä koppeja etenkin toisen erän lopussa ja alussa. Puolustuksesta Mikko Mäenpää nousi hyvin tukemaan hyökkäyksiä, mutta pelasi toistuvasti pikkusikaakin. Kaj Lindström ei puolestaan mahtunut joukkueen kokoonpanoon.

Hyökkääjistä avauserässä kaksi jäähyäkin KooKoolle hankkinut Antti Laakso oli näkyvin jukurihahmo. Senttereistä Mika Niemi punnersi hänkin erittäin vahvasti. Viimeinen terävyys oli kuitenkin vähäsen kateissa, eikä Jukurit saanut peljättyä hurmostaan toden teolla käyntiin missään vaiheessa.

– Meillä on ollut vaikeita aikoja, joten täältä haettu piste tyydyttää minua todella paljon. Hyvä suoritus meiltä jaksamisen suhteen, päätti Dufva suojattiensa toiseen otteluun vuorokauden sisään viitaten.

Päätuomari Jussi Leppänen otti avauserässä koukut ja kampit hyvin pois, mutta sen jälkeen pilli pysyi piilossa aina ottelun loppuhetkille saakka. Selviä jäähyjä jäi viheltämättä puolin ja toisin, vaikka ottelu varsin siisti olikin.

Jukurit pelaa seuraavan ottelunsa vasta ensi viikon lauantaina, Sportia isännöidessään. KooKoon reissukuu starttaa ensi torstaina Kajaanista. Joukkue pelaa joulukuun seitsemästä ottelustaan kotona vain yhden.