Peli-Karhut tarrasi kiinni Mestis-paikkaan − Ketterä hävisi kulmissa ja maalin edustalla

Imatralla kauden ennätysyleisö oli kannustamassa joukkuettaan voittoon. Tuki ei riittänyt, sillä IPK vei tärkeät sarjapisteet.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut ei antanut Ketterälle mahdollisuutta revanssiin viime vuoden Suomi-sarjafinaalista ja kaapi työvoiton Imatralta 3−1-lukemin.

Mestis-kokemuksella IPK lähti peliin isännän ottein, mutta terävästi vastaiskuihin lähtenyt Ketterä piti IPK:n varpaillaan. Vastaiskusta syntyi myös ottelun avausmaali. Ville Tenosalmi porhalsi vasenta laitaa karkuun kesken IPK-painostuksen. Kun vielä ratkaisu oli timanttia, viuhui tarkka laukaus aivan oikeaan yläkulmaan ohi hölmistyneen Tuomas Tolosen.

IPK ei tästä lannistunut vaan painoi edelleen hyvällä asenteella ketterä-maalille. Lopulta työ palkittiin. Pirteästi pelin aloittanut IPK:n nelonen sai pienen pyörityksen Santeri Lipiäisen maalille ja lopulta tämä toi tulosta. Ilkka Heikkilä ja Eetu Patronen runnoivat kiekon lopulta takatolpalle yksi unohdetulle Niko Putkoselle, joka sivalsi pelin tasoihin.

Jos Putkonen oli maalitilanteessa onnekas, onni ei riittänyt enää seuraavaan vaihtoon. Siinä kamppailutilanteessa kiekkoon pyrkinyt Putkonen törmäsi aivan tietämättään hieman kyyryssä olleeseen Ketterä-pelaajaan, ja tuomiona oli aiheellinen, vaikka täysin tahaton viisiminuuttinen ja pelirangaistus.

Erän loppu olikin vierailta pelkkää selviytymistä ja jäähyntappamista, jonka joukkue hoiti erittäin hyvin eritoten uhrautuvasti kiekon eteen heittäytyneiden Janne Katosalmen ja Ilkka Heikkilän esimerkillä. Kun Tuomas Tolonen torjui maalillaan kuin muuri, oli Ketterän ylivoima hyvästä pyörityksestä huolimatta aseeton.

Niko Putkonen oli esillä niin hyvässä kuin pahassa. Mies iski 1-1 tasoituksen, mutta joutui hetkeä myöhemmin ulos päähän kohdistuneen taklauksen johdosta.

Ylivoimamaali käänsi ottelun

Toisen erän alku oli kotijoukkueen. Ketterän valmentaja Jarno Mensonen oli painottanut nopeaa pelin kääntämistä ja paineen saamista IPK-pakeille. Tämä ei ensimmäisessä ja kolmannessa erässä onnistunut, mutta toisessa erässä se toimi täydellisesti, mutta tehottomasti.

− Koetettiin saada painetta IPK-pakkien taakse, ja se toimi toisessa erässä täydellisesti, mutta ei saatu maaleja. Sitten iso rangaistus siitä meille ja sitä kautta erä kääntyi vieraille, Mensonen harmitteli.

Ketterän hyvä erä kääntyikin karhulaumalle kolme minuuttia ennen erän loppua. Samuli Vuokniemelle tuomittiin tuolloin viisiminuuttinen ja pelirangaistus tilanteessa, joka oli vähintään yhtä epäonninen kuin Putkosen vitonen ensimmäisessä erässä.

IPK:n Ville Leskinen murtautui tilanteessa maalille ja törmäili Ketterä-puolustuksen kanssa sillä seurauksella, että Vuokniemen kyynärpää osui tahattomasti pahasti Leskisen päähän. Tuloksena IPK-hyökkääjälle ommeltiin naamaan peräti kuusitoista tikkiä.

Seuranneesta ylivoimasta IPK iski maalin, kun Adam Zboril ja Janne Pälve pelasivat maltilla tilanteen Pälvelle viivaan ja miehen tykki puhui lopulta vieraat 2−1-johtoon.

IPK jäädytti Ketterän pelin

Johdossa kolmanteen erään lähtenyt karhulauma esitti kolmannessa erässä ehkä kauden kypsintä peliään. Joukkue puolusti suurella sydämellä, mikä sai valmentaja Janne Sinkkosenkin liikuttumaan, eikä Ketterälle annettu erässä minkäänlaisia mahdollisuuksia todellisille maalipaikoille.

− Olen erittäin ylpeä joukkueestani. Ehkä tuo viimeinen erä kuvastaa pelaamistamme. Todelliset maalipaikat kaverille olivat nollissa. Kaveri oli saanut levätä ennen peliä, mutta se oli tyly erä. Mutta kiitoksia kotiyleisölle. Kyllä tuollaisen yleisön edessä on vieraidenkin hieno pelata, Sinkkonen kiitteli lauantain tunnelmaa.

Kolmas erä olikin vierailta erittäin kypsää pelaamista. IPK voitti lähes kaikki puolustusalueensa kulmakamppailut. IPK iski voimakkaasti kiekolliseen ja ylipelasi kiekollisen kahdella miehellä, eikä Ketterä löytänyt tähän aseita. Kotijoukkueen hyökkäykset pysähtyivätkin pääsääntöisesti kulmiin, josta fyysisesti valmiimpi IPK kaivoi kerta toisensa jälkeen pelivälineen omilleen.

Ketterä sai tilaisuutensa tasoitukseen, kun IPK:n jäähykuningas Ilkka Vaarasuo sai kaksiminuuttisen estämisestä. Joukkue pyöritti ylivoimaansa mallikkaasti, mutta Tuomas Tolonen kesti yhdessä uhrautuvasti pelanneen IPK-alivoiman.

Ketterä haki tasoitusta viime minuuteilla myös ilman maalivahtia, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta tämä ei onistunut. IPK:n kapteeni Juha Virtanen pääsi iskemään ratkaisun tyhjiin puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua.