FPS kaatui sarjakärjen käsittelyssä

KalPan vieraaksi Niiralaan saapunut FPS koki jo yhdeksännentoista peräkkäisen voitottoman ottelun. Tällä kertaa forssalaisten kohtalona oli taipua kaksi maalia iskeneiden isäntien Tomi Mustosen ja Marko Ahosillan käsittelyssä lopulta lukemin 5-2 (2-0,2-1,1-1).

Viime aikoina vaihtelevista otteista kärsineen isäntäjoukkue KalPan rutiinitaso riitti sarjajumboa vastaan 5-2 -voittoon. Sarjan kärjessä jatkava KalPa hukkasi varsinkin ensimmäisessä erässä tukun maalipaikkoja. Kuopiolaisten onneksi myöskään FPS ei pystynyt käyttämään vähäisiä mutta sitäkin vaarallisempia paikkojaan hyväksi voitosta taisteluun edellyttävällä prosentilla.

Ottelun ratkaisuhetket nähtiin toisen erän loppupuoliskolla vierasjoukkueen noustua maalin päähän KalPasta. Kavennuksesta sisuuntuneiden isäntien Kasper Kenig ja Marko Ahosilta iskivät kumpikin kertaalleen kiekon forssalaisten maalia kaksi ensimmäistä erää vartioineen Tommi Kelan taakse reilussa kahdessa minuutissa.

KalPa vie avauserää

Heti ottelun alkumetreillä oli forssalaisilla paikkansa siirtyä ottelussa johtoon, kun noin 20 pelisekunnin kohdalla FPS:n tshekkivahvistus Martin Lamich oli unohdettu maalin eteen vapaaksi. Lamich ei kuitenkaan onnistunut ujuttamaan ketjukaveriltaan saamaansa kiekkoa ohi KalPa-vahti Ari Luostarisen huippupaikasta huolimatta. Isännät eivät puolestaan epäonnistuneet ensimmäisestä maalipaikastaan, kun Tomi Mustonen onnistui lyömään ilmasta oman laukauksensa paluukiekon FPS-vahti Tommi Kelan taakse. Ottelua oli pelattu vasta reilu minuutti.

Ensimmäistä erää veivät jatkossakin isännät, jotka laukoivat kohti FPS-maalia hulppeat 26 kertaa. Varsinkin erän jälkimmäisellä kymmenminuuttisella KalPalla oli paikkansa useampaankin lisäosumaan. Parhaimpiin paikkoihin pääsivät Saku Kekäläinen ja Tomi Mustonen. Kekäläiselle paikan juonivat ottelun yhdennellätoista minuutilla alivoimalla Kimmo Timonen ja Tuomo Litmanen, jonka nopea syöttö hyökkäyssinisen kohdalla vapautti KalPa-laiturin nokikkain Kelan kanssa. Noin minuuttia myöhemmin Mustonen puolestaan pääsi yksin läpi Samuli Suhosen upeasta pystysyötöstä, mutta Kela koppasi KalPan valkokypärän laukauksen.

Kaksi kertaa KalPa pääsi kuitenkin vielä tuulettamaan maalia. Ensin kolmosketjun sentteri Tatu Miettinen otti hyökkäyspään aloitusvoiton ja kiekon saanut Marko Ahosilta yllätti nopealla laukauksella Kelan. Noin minuuttia ennen erätaukoa maalia tuuletti puolestaan maalin eteen vapaaksi pelattu Ville Hämäläinen. Osuma kuitenkin hylättiin päätuomari Tuomo Sorakankaan tarkistettua asian maalituomarilta.

Ensimmäisessä erässä forssalaisten paikat olivat vähissä ja todellisia maalipaikkoja voitaneen laskea olleen vain yksi Lamichin alkusekuntien paikan lisäksi. Ossi Pellinen pääsi ennen erän puoltaväliä läpiajoon, jonka Luostarinen kuitenkin torjui komealla kopilla.

- Ensimmäisessä erässä FPS:lla oli heti toisessa vaihdossa yksi erän parhaista paikoista, mutta Aapo (Ari Luostarinen) hoiti sen. Mutta kyllä rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että ensimmäisessä erässä puolenkymmentä maalia kotijoukkueelle ei olisi ollut kova vääryys, mietti Mika Pieniniemi ottelun jälkeen.

Kasper Kenig onnistuu viimein

Toisen erän alussa jatkettiin ensimmäisen linjoilla. KalPa painoi peliä edelleen forssalaispäätyyn ja FPS tyytyi iskemään harvakseltaan vastaiskuista. Vierailijat pääsivät kuitenkin erän edetessä hiukan enemmän peliin mukaan ja erä olikin ensimmäistä tasaisempi.

Ottelun kolmas, ajassa 35.03 syntynyt, osuma olikin FPS:n käsialaa. Mikko Kankaanperä nousi lähes koko kentän läpi ja onnistui KalPa-pakkien estelyistä huolimatta ujuttamaan rystyltä kiekon ohi Luostarisen. Syöttöpisteen osumaan kuittasi Martin Lamich.

Maali herätti hetkellisesti hiipuneen KalPan, joka iski parissa minuutissa kaksi lisäosumaa. Ensin viimeksi marraskuun alussa maalinteossa onnistunut Kasper Kenig tikkasi keskialueen irtokiekkoon ja pääsi pysyttämään sydämensä kyllyydestä B-pisteen kohdalta Kelan maalin yläkulmaan. Reilun minuutin kuluttua edellisestä Samuli Suhonen tarjoili upean pystysyötön, joka vapautti Marko Ahosillan läpiajoon. Ahosillan kuuluisa ranne puhui B-pisteiden välistä ja Kela oli yllätetty neljännen kerran.

Myös FPS:lla oli omat paikkansa toisessa erässä Kankaanperän maalin lisäksi. Ehkä parhaimpana voitaneen mainita KalPa-pakki Samuli Suhosen hasardiavaus suoraan vastustajan lapaan. Forssalaisille avautuneessa paikassa pisimmän korren kuitenkin veti Luostarinen, joka esti kahteen kertaan vierailijoiden aikeet.

- Toisessa erässä ylivoimahyökkäykset, jotka saatiin, menivät aika lähelle Kelan maalia. Ikään kuin pelattiin kaverin suuhun sitä kiekkoa. Laukaukset kauempaa puuttuivat ihan täysin. Hukattiin ihan ilmiömäisillä maalintekopaikoilla viimeisen syötön johdosta kiekkoja. Oikeastaan erän kaksi ainoaa maalia tuli tosi laadukkailla laukauksilla Kelan mailakäden puolelle. Se Kelan räpylä oli lämmitetty niin hyväksi ekan erän aikana, että olisi tietysti voinut kokeilla toista puolta aiemminkin, analysoi Pieniniemi.

Mustonen ja Kankaanperä iskevät illan toiset osumansa

Kolmanteen erään FPS-maalille oli luistellut Krister Antila, jonka ilta ei alkanut kovin ruusuisesti. Vajaan kahden minuutin pelin jälkeen Ville Hämäläinen vapautti Tomi Mustosen puolittain läpi ja KalPan valkokypärä onnistui forssalaispuolustajien estelyistä huolimatta nostamaan kiekon rystyltä ohi Antilan.

Muutamia minuutteja myöhemmin vierasjoukkueelle aukesi mielenkiintoisesti oma paikkansa. KalPan ykköskenttä yltyi hyökkäämään peräti koko viisikon voimin ja niinpä katkoon päässeet forssalaiset pääsivät Jarkko Aaltosen ja Toni Ronkaisen voimin 2-0-hyökkäykseen. KalPa-vahti Luostarinen ehti kuitenkin tekopaikkaan päässeen Ronkaisen laukauksen eteen.

Forssalaisten ja koko ottelun viimeinen osuma nähtiin hiukan ennen päätöserän puoltaväliä. Asialla olivat samat miehet kuin ensimmäisessä. Nyt Martin Lamich nousi väkevästi Luostarisen maalille Samuli Suhosen ja Juha Alastalon häirinnästä huolimatta. Luostarinen torjui Lamichin ratkaisuyrityksen kulmaan, josta ensimmäisenä kiekkoon ehtinyt tshekki tarjoili sen maalin eteen yksin unohdetulle Mikko Kankaaperälle. TPS-laina nosti kiekon hallitusti KalPa-maalin kattoon. Peli oli kuitenkin jo ratkennut aiemmin eikä vierailijoiden loppukiriä enää ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella nähty.

- Kokonaisuutena kolmas erä tarjosi varmasti viihdykettä. Siinä ehkä pelikuri höltyi ja mentiin aikalailla päästä päähän, niputti Pieniniemi vielä päätöseränkin.

Pieniniemi tyytyväinen joukkueen energiaan

Forssalaisten päävalmentaja Timo Tuomi ei pitänyt omiensa esitystä täysin onnistuneena vaikka lähtökohdat olivat kohdallaan.

- Oli erittäin hyvä fiilis lähteä peliin. Tiedettiin, että vastassa on todella hyvä joukkue, joka pelaa puhdasta, kovaa ja hyvää jääkiekkoa. Hiukan olen kuitenkin pettynyt omien esityksiin, mutta missään nimessä en tulokseen, joka on täysin oikeutettu. Mutta jos meillä ainoat taklaukset antaa olkapäävammainen kaveri, niin jabadabaduu, totesi Tuomi melkeinpä arvoituksellisesti.

- Kyllä siinä pelaajilla vähän aikaa meni etsiskellessä, että mikä numero on Timosella selässä. Kerroin sitten vielä erätauolla, että Kapasen Sami ei pelaa, ettei sitä tarvitse enää etsiä, kevensi Tuomi.

Forssalaisista Ossi Pellisen, Mikko Kankaanperän ja Martin Lamichin ketju oli oikeastaan ainoa, joka pystyi lähestulkoon tasaväkiseen taisteluun isäntien kanssa. Maalilla Tommi Kela pelasi ensimmäisen erän vahvasti, mutta joutui luukkumieheksi kolmanteen erään.

KalPa-luotsi Mika Pieniniemi näki puolestaan omissaan piristymisen oireita sitten edellisen KooKoolle vieraissa hävityn ottelun.

- Viime torstain jälkeen olen erityisen tyytyväinen energiamäärään, mikä pystyttiin antamaan heti ottelun alusta. Oltiin liikkeen puolesta hyvin hereillä, mikä oli positiivinen asia ehdottomasti tälle illalle kahden pisteen lisäksi, lopetti Pieniniemi.

KalPan joukkueesta voi esille nostaa mainiosti toimineen ykkösketjun. Ville Hämäläisen, Kasper Kenigin ja Tomi Mustosen muodostama kolmikko viimeistelikin kolme joukkueensa osumista. Myös kahdesti osunut kolmosketjun laituri Marko Ahosilta ansaitsee kiitokset illan pirteästä esityksestään.