Kiekko-Vantaa aloitti kautensa kotivoitolla

Kovasti uudistuneet Kiekko-Vantaa ja Kokkolan Hermes avasivat kautensa Tikkurilassa. Ottelun sankari oli isäntien Jussi-Mikko Makkonen, joka teki joukkueensa molemmat osumat lukemiin 2-1 (1-0, 1-1, 0-0) päättyneessä ottelussa.

Ottelun alku oli sekavaa ja tasaista peliä, mutta erän edetessä Kiekko-Vantaa otti pelin selkeästi hallintaansa. Erän ainoasta osumasta vastasi ylivoimalla Jussi-Mikko Makkonen. Toisesta erästä alkaen Hermeskin oli pelissä mukana, mutta ei pienoisesta hallinnastaan huolimatta onnistunut nousemaan tasoihin. Toisessa erässä Makkonen iski illan toisen osumansa. Vieraiden illan ainokaisen iski Jukka-Pekka Koistinen vain 9 sekuntia Makkosen maalin jälkeen.

Kolmannessakaan erässä ei reilulle 600-päiselle yleisölle suurempia hienouksia tarjoiltu. Sekavien kuvioiden sävyttämässä päätöserässä ei enää maaleja nähty, joten kotiyleisön riemuksi Kiekko-Vantaa saalisti ottelusta täydet kaksi pistettä.

Kiekko-Vantaan pyöritystä

Ottelun ensimmäiset viisi minuuttia olivat molemmilta joukkueilta sekavaa peliä. Hyökkäykset jäivät puolitiehen, kun viimeiset ratkaisevat syötöt päätyivät vastustajalle, tai jäivät kokonaan antamatta.

Ottelun ensimmäiseen maalipaikkaan pääsi isäntien Tommi Oksa, joka sai irtokiekon hyökkäyspään siniviivalla ja pääsi puolittaiseen läpiajoon. Oksa kuitenkin kompuroi ja liukui polvillaan liian lähelle Hermes-maalia vartioinutta Eero Kilpeläistä. Kilpeläisellä ei ollut vaikeuksia torjua Oksan yritystä, sillä tämä ei polviltaan pystynyt kunnon laukaukseen.

Ajassa 6.24 Hermeksen puolustaja Jesper Söderholm rikkoi oman maalinsa kulmalla Henri Nuutista, ja sai ansaitun kaksiminuuttisen. Jäähy ehti kulua melkein loppuun ennen kuin Kiekko-Vantaa onnistui. Tuomas Tikkanen syötti päädystä maalin eteen Jussi-Mikko Makkoselle, joka ampui kiekon ohi voimattoman Kilpeläisen. Toinen syöttöpiste kirjattiin Arne Köhlerille.

Maalin jälkeen ottelu oli täysin Kiekko-Vantaan hallinnassa. Alakynnessä ollut Hermes joutui useasti ampumaan pitkiä kiekkoja, kun lohipaidat vyöryttivät peliä hyökkäyspäähän kaikkien viisikoidensa voimin. Selvästä hallinnasta huolimatta isännät eivät toista kertaa onnistuneet ohittamaan Kilpeläistä.

Hermekselläkin oli omat hetkensä, mutta harvat laukaukset olivat lohipaitojen maalivahdille Mikael Vuoriolle helppoja torjuttavia. Avauserässä vieraiden paras kentällinen oli Jani Uskin johtama ykköskolmikko, jossa laidoilla viilettivät Mikko Vihtola ja Mikko Vanninen. Tämä hyökkäyskolmikko oli ainut, joka erän loppupuoliskolla pystyi luomaan minkäänlaista painetta Kiekko-Vantaan puolustusalueelle.

Avauserän hallinnasta kertovat maalivahtien torjunnatkin: isäntien Vuorio 6, vieraiden Kilpeläinen 15.

Hermes pääsi peliin mukaan

Toisen erän alku oli taas sekavaa peliä, mutta Hermes oli lievästi niskan päällä. Kiekko-Vantaa pääsi kuitenkin jälleen pelaamaan ylivoimaa, kun Jani Kylmämaa otti itselleen jäähyn väkivaltaisuudesta. Marco Poulsen pyöritti ylivoimaa rauhallisin ja varmoin ottein, mutta laukauksia joukkue ei saanut aikaiseksi.

Jäähyn jälkeen Hermeksen Vanninen oli päästä läpiajoon, kun hän kirmasi keskialueella isäntäjoukkueen harhasyötön perään. Vanninen ei päässyt edes yrittämään maalintekoa, sillä lohipaitojen puolustus onnistui häntä rikkomaan saamatta siitä kuitenkaan rangaistusta.

Hetkeä myöhemmin Jussi-Mikko Makkonen iski ottelun voittomaaliksi jääneen osuman. Hänen oikean b-pisteen takaa laukomansa kiekko yllätti Kilpeläisen ja siirsi isännät 2-0-johtoon. Ketjukaveri Tuomas Tikkanen kuittasi maalista jo illan toisen syöttöpisteensä.

Maalinjälkeinen vaihto oli Kiekko-Vantaalle kohtalokas. Jouni Kulonen ja Jukka-Pekka Koistinen säntäsivät suoraan aloituksen jälkeen hyökkäysalueelle. Kulonen onnistui puolustuksen ahdisteluista huolimatta syöttämään takaoikealle Koistiselle, jolla oli helppo työ ampua kiekko maaliin. Aikaa Makkosen maalista oli ehtinyt kulua vain 9 sekuntia. Toinen syöttöpiste merkittiin Henri Hietaharjulle.

Toisessa erässä Hermes pääsi pari kertaa yrittämään tasoitusta ylivoimalla, mutta tuloksetta. Jani Uskin johtamat ylivoimaviisikot saivat kuviot toimimaan, mutta kunnon laukaukset jäivät puuttumaan. Ismo Siren pääsi pari kertaa laukomaan, mutta Vuorio ei ollut yllätettävissä.

Kiekko-Vantaa oli alivoimalla pelatessaan lähellä onnistua maalinteossa. Petri Pitkäjärvi pääsi laidalta läpi ja ohitti lähes siniviivalle asti vastaan tulleen Kilpeläisen. Pitkäjärvi kuitenkin ajautui lähelle kulmaa, josta hän yritti syöttää toiseen aaltoon, mutta Hermes-puolustus pääsi syötön katkaisemaan.

Päätöserässä ei maaleja nähty

Heti kolmannen erän alkuun Kiekko-Vantaa joutui alivoimalle, kun puolustaja Jussi Erkkilä sai kaksiminuuttisen selästä taklaamisesta sekä 10 minuutin automaattisen käytösrangaistuksen. Hermeksen ylivoima oli kuitenkin todella surkeaa, sillä joukkue sortui kahdesti pitkään kiekkoon.

Hetki alivoiman jälkeen oli jälleen Petri Pitkäjärven vuoro yrittää maalintekoa. Hän sai hienon syötön Petteri Linnonmaalta ja pääsi jälleen puolittaiseen läpiajoon. Maalin sijasta Pitkäjärvi sai aikaiseksi vain kaaoksen, jossa kukaan ei hetkeen tiennyt kiekon sijaintia. Kiekko kuitenkin löytyi ja Hermes sai tilanteen rauhoitettua.

Päätöserässä molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan ylivoimakuvioidensa toimivuutta, mutta heikolla menestyksellä. Kiekko-Vantaan ylivoiman aikana ei montaa laukausta nähty, mutta vielä heikompia otteita esitti Hermes. Jäähyjenkään jälkeen ei hienouksia nähty, vaan kiekko kulki päästä päähän ilman pelikatkoa.

Hermeksen takaa-ajo tyrehtyi lopullisesti, kun Jani Uski otti melko typerän huitomisjäähyn. Juha Koivisto tönäisi Uskin kumoon, ja jäässä istuessaan tämä turhautuneena huitaisi Koivistoa jaloille viikateiskulla. Jäähyn aikana Kiekko-Vantaa sai useita laukauksia kohti Kilpeläisen maalia, mutta maaliin asti ei kiekkoa taaskaan saatu.

Vasta puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä Hermes sai otettua maalivahdin pois, ja hetkeä myöhemmin aikalisän, mutta niistä ei tänään ollut apua. Kahdeksan sekuntia ennen päätöstä viimeinenkin toivonkipinä sammui, kun epätoivoinen syöttö suuntautui pitkäksi kiekoksi.

Valmentajat kriittisinä

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa molempien joukkueiden valmentajat ruotivat ottelun tapahtumia.

- Ottelun alku oli mun mielestä meidän vieraspelaamisen huippu tähän saakka. Ensimmäinen viisi minuuttia pelattiin hyvin. Kaveri selvisi siitä ja sen jälkeen meillä alkoi selkeät vaikeudet, kertasi Hermeksen päävalmentaja Pasi Arvonen ottelun alkua.

- Kyllä meillä tuon oman pään pelaamisen kanssa on suunnattomasti tekemistä. Siellä on muutama kaveri, jotka ei yksinkertaisesti kerkeä noilla jaloilla liikkumaan, Arvonen jatkoi.

- Kilpeläisen Eeroon olen erittäin tyytyväinen, Koistisen kenttään suht koht tyytyväinen, muihin en hirveän tyytyväinen ole. Parhaaseen takaa-ajohetkeen meidän kokenein pelaaja ottaa aivan älyttömän huitomisjäähyn, kun voima loppuu kesken väännön, kertoi Arvonen viitaten Uskin ottamaan jäähyyn.

Myöskään Kiekko-Vantaan valmentaja Petteri Hirvonen ei ollut järin tyytyväinen, vaikka voitto tulikin.

- Sekavaa, sekavaa ja vielä kerran sekavaa. En tiedä oliko sarjan avaus vai mikä jännitti, mutta kyllä me oltiin tänään kiekon kanssa huonoja. Kiekoton pelaaminen sujuu tällä hetkellä paremmin, tosin pääpaino harjoittelussa onkin ollut siinä, aloitti Hirvonen.

- Toi määrä huonoja syöttöjä. Helppoja syöttöjä kun missataan, niin pelistä ei tule peliä. Mä olen aina ollut sitä mieltä, että jos jääkiekkoilija ei pysty syöttämään tai ottamaan syöttöä vastaan, niin se ei pysty pelaamaan jääkiekkoa. Tänään se oli siinä rajalla, että oliko se jääkiekkoa vai ei, Hirvonen filosofoi.

- Kaksi pistettä saa näistä tapahtumista ja se saatiin, siihen täytyy olla tyytyväinen. Olen iloinen tavasta, jolla Hermes pelasi - haastoi ja karvasi. Jos kaikki muutkin Mestis-pelit on tällaisia, niin tästä tulee varmaan hieno sarja ja hienoja pelejä.

Hirvonen ei antanut pelaajilleen kurinpalautusta, vaikka Hermeksen ainokainen syntyikin maalin jälkeisessä vaihdossa.

- Enemmänkin puhuttiin vaihtoaitiossa, että unohtakaa se koko tapahtuma. Siinä tapahtui niin monta käsittämätöntä asiaa. Joskus sattuu jotain käsittämätöntä. Jälkikäteen se on ihan sama, vaikka huudat pää punaisena. Maalia ei saa takaisin, päätti Hirvonen.

Kiekko-Vantaa pelaa seuraavan ottelun sunnuntaina Myyrmäessä Suomen U20-maajoukkuetta vastaan. Hermes puolestaan matkustaa yön aikana Kokkolaan, jossa osa pelaajista menee perjantaina töihin tai kouluun. Lauantaiaamuna joukkue lähtee matkustamaan kohti Kirkkonummea, jossa se kohtaa Salamat.