Haukat jäi Jukurien kyydistä

Jukurit oli Haukkoja terävämpi Mestiksen avauskierroksella Kalevankankaalla. Edellisenä sunnuntaina varaslähdön sarjaan ottanut järvenpääläisryhmä oli varsinkin toisessa erässä hyvin pelissä mukana, mutta putosi lopussa kyydistä ja numerot kirjattiin Jukureille lukemin 4-2 (2-1, 0-0, 2-1).

Mestiksen suosikkeihin lukeutuvalta mikkeliläisryhmältä odotettiin vahvaa kotiavausta ja paria sarjapistettä. Yleisö näki pisteiden jäävän kotiin, mutta muutoin kotijoukkueen esitys oli ajoittain perin hermostunutta. Avausottelun jännitys oli siis tuonut tunnelmaan lisämausteensa.

Haukat lähti otteluun vapautuneemmin kauden avauskasteensa jo kokeneena, ja muutoinkin koko sarjakauteen kotijoukkuetta pienemmillä odotuksilla. Haukat pelasikin ajoittain vapautuneemmin ja rakensi maukkaita paikkoja. Kotijoukkueen huippuvireinen maalivahti Jaakko Suomalainen piti kuitenkin lopulta huolen, ettei Haukat missään vaiheessa noussut ottelussa edes tasoihin.

Avauserässä riitti pöytäkirjanpitäjällä töitä. Päätuomari Mika Sinkkonen otti tarkan linjan ja jäähyaitioiden ovet kävivät tiuhaan. Erän maalit syntyivätkin erikoistilanteista.

Alkuminuutit kiekkoiltiin kuitenkin rauhallisesti, eikä Haukkojen Marko Sakon jäähyn aikana Jukurien ylivoimapeli vielä lähtenyt pyörimään. Alkuminuutteja leimasi muutoinkin varovaisuus ja liiallinen hierominen kiekon kanssa. Ensimmäinen huippupaikka avautui Miikka Lindholmille, joka Juha Jusslinin namusyötöstä pääsi nokakkain Suomalaisen kanssa. Tällä kertaa Jaskan hanska oli kuitenkin nopeampi.

Jukurit ei montaa paikkaa avauserässä saanut, mutta ne harvatkin hyödynnettiin. Erän puolivälin jälkeen ylivoimalla syntyi avausmaali, jonka viimeisteli Petri Lehtonen Kai Öhbergin voimakkaasta estelystä huolimatta. Lehtonen nosti kiekon taidokkaasti ohi Heikki Kokkosen maalin yläkulmaan. Seuraavalla minuutilla Jukurien ylivoimapeli tuotti jälleen tulosta. Niko Kantelinen nousi laidasta vahvasti ja maalin edustalta Petri Koskinen suti kiekon alakulmaan, vaikka Haukkojen Antti-Pekka Lamberg oli jo kaatanut Koskisen jään pintaan.

Haukkojen tasoitus osui erän lopulle, kun Jukureilla istui kaksi miestä boxissa. Vahvan pyörityksen päätteeksi Kai Öhberg niittasi kiekon viivan alta ohi maskissa olleen Suomalaisen.

Haukat hyvin mukana

Toiseen erään joukkueet tarkensivat peliään, joka näkyi sekä jäähytilastossa että maalisarakkeissa. Haukat joutui kuitenkin kahdesti erän aikana alivoimalle, joiden aikana Jukureilla oli vaarallisia tilanteita. Tasakentällisin Haukat oli kuitenkin erässä lähempänä maalia.

Lambegin jäähyn aikana Markku Erholtz avasi nappisyötön pystyyn Antti Laakson lapaan, mutta Laakson harhautus jäi torsoksi ja Kokkonen torjui helposti. Erän puolivälin jälkeen myös Haukoilla oli tilaisuutensa, kun Lindholm karkasi läpiajoon. Suomalainen oli kuitenkin jälleen hanskoineen taitavampi. Seuraavassa vaihdossa samainen Jusslinin ketju saikin kiekon sorkittua maaliviivan yli, mutta selkeästi maalivahdin alueelta. Tuomari Sinkkonen levitti heti tilanteessa kätensä.

Erän lopulla Jukurit pääsi vielä kertaalleen ylivoimalle, mutta hyvistä laukauksista huolimatta maali jäi puuttumaan. Päätöserään jäi siis jännitystä, sillä toisessa erässä Haukat oli tasakentällisin jopa hallitsevampi osapuoli.

Kokeneet pelaajat ratkaisurooleissa

Jukurit kuitenkin iski kylmää vettä vieraiden niskaan heti päätöserän alussa tutun ketjun toimesta. Kai Lindströmin taidokas avaus omalta alueelta täydessä vauhdissa kiitävän Petri Lehtosen lapaan johti Jukurien kolmanteen osumaan. Lehtonen sivalsi kiekon b-pisteeltä takanurkkaan. Erän alkupuolelle jäähyiltiin jälleen vuorotahtiin. Jukurien ylivoimalla Lindholm oli jälleen puolittaisessa läpiajossa, mutta Lindströmin estelyjen seurauksena kunnon laukaus jäi tekemättä ja Suomalainen poimi kiekon helposti.

Erän puolivälissä Haukoille tarjoiltiin tilaisuutta tärkeään kavennukseen, kun Sinkkonen vihelsi Jukurien Kaijomaan ja Kanervan kakkoselle samanaikaisesti. Ensimmäisen paikan Jon Wärn kuitenkin tuhlasi, kun puolittainen läpiajo päättyi Suomalaisen patjatorjuntaan. Seuraavalla minuutilla Haukat kuitenkin runnoi kiekon maaliin. Lindholmin laukauksesta paluukiekon nosti Riku Rahikainen maalin kattoon yli voimattoman Suomalaisen.

Erän viime minuuteilla Haukat haki vimmatusti tasoitusta. Jukurit kuitenkin pelasi rauhallisesti ja kyttäsi Haukkojen virhettä. Sellainen tulikin viimeisellä minuutilla, kun Kokkonen jo odotteli kutsua aitioon. Jukurit katkaisi Haukkojen yli-innokkaan hyökkäyksen ja Laakso karkasi Olli Sipiläisen kanssa ylivoimahyökkäykseen, eikä vastassa ollut kuin maalivahti Kokkonen. Laakson syötöstä Sipiläinen tälläsi kiekon voimalla yläkulmaan ja peli oli selvä.

Kalevankankaan sarja-avauksesta jäi hieman hermostunut vaikutelma. Jukurit oli tehokas yllättävänkin vähissä paikoissaan. Erityisesti Jukurien tärkeä ykkösnyrkki Petri Lehtosen johtamana oli tärkeässä roolissa hieman kokemattomampien pelureiden vielä puristaessa liikaa mailaa. Uudet pelaajat vielä hakevat paikkaansa uudistuneessa ryhmässä, mutta toki tänään nähtiin hyviäkin suorituksia uusilta kasvoilta. Jaakko Suomalaisen maalivahtipeli oli odotetusti tärkeässä roolissa.

Haukat pelasi odotetun pirteästi. Sarja-avaus oli jo takana, eikä ennakkoon kovempaa vastusta vastaan ollut suurempia paineitakaan. Haukkojen maalit syntyivät kahden miehen ylivoimalla, joka ehkä kuvaakin joukkueen illan puutteita. Tasakentällisin ei Haukat pystynyt montaa vaarallista paikkaa Jukureita vastaan rakentamaan. Toisessa erässä vieraat olivat vahvimmillaan, mutta esitys oli tehotonta. Joukkue myös vaikutti tänään varsin epätasaiselta. Parhaat paikat jäivät vain muutamien pelaajien varaan.

Haukkojen päävalmentaja Jan Lehti oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen.

- Ensimmäisen kerran hävittiin ensimmäinen peli Jukureita vastaan, mutta me oltiin just tuon verran tänään huonompia, Lehti myönsi.

- Vastassa oli tänään kokenut joukkue ja mielestäni sarjan ykkössuosikki, mutta pystyttiin silti taistelemaan hyvin. Pieniä virheitä siinä tuli ja kokenut kaveri tulee ja laittaa kiekon yläpesään, niin se on sitten siinä, Lehti tuumi ottelun ratkaisumaalia.

- Ilme ja yrittäminen oli meillä mukana alusta loppuun asti ja sitä me tullaan tarvitsemaan tämän kauden mittaan erittäin paljon, Lehti linjasi lopuksi.

Kotijoukkueen päävalmentaja Risto Dufva muisti joukkueensa ottaneen nyt vasta toisen voiton avausottelussa Mestiksen aikana.

- Lähtö oli meillä vähän erikoinen nyt suhteessa vastustajaan, sillä vastustaja oli jo avauspelinsä pelannut ja ylimääräiset jännityksensä jännitellyt. Kyllähän tämä tilanne vähän näkyi tänään. Sanoinkin tuossa joukkueelle, että jos me vähän jännitetään niin se on merkki siitä, että tämä on meille tärkeää, Dufva tuumasi.

- Peli oli odotetun vaikea. Ei nää avaukset ole kertaakaan olleet meille helppoja. Toinen kerta oli nyt Mestiksen aikana kun voitettiin avauspeli.

- Hyvä asia oli tänään, ettei 5-5 –pelissä yhtään maalia mennyt omiin. Kokeneet pelaajat olivat hyökkäyspäässä tänään tärkeitä miehiä, eli Lehtosen kentältä vahva esitys. Samoin Suutarisen kenttä pelasi hyvin ja Lindström pakeista. Suomalaisen Jaska oli tärkeä mies ja pelasi hyvän pelin, Dufva kehui.

Jukurit matkustaa lauantai-illaksi Kajaaniin Hokin vieraaksi. Haukat kohtaa tiistaina TuTon Turussa.