Perusvoitto peruspelillä

Jukureiden ja FPS:n ottelu ei kohonnut suureksi kiekkonäytökseksi, vaikka alkuhetket sitä ehkä lupailivatkin. Vieraat kävivät ylivoimaosuman turvin johdossa, mutta lopulta Jukurit käänsi ottelun ilman suurempaa hohdokkuutta voitokseen. Perussuorituksella pisteet jäivät Mikkeliin maalein 4-1 (2-1, 2-0, 0-0).

Ottelun alku oli todella vauhdikas, sillä vain parinkymmenen sekunnin pelaamisen jälkeen oli Antti Laakso nokikkain Janne Kurikan kanssa. Jukurihyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut harhauttamaan FPS-vahtia. Seuranneessa vastahyökkäyksestä puolestaan Markus Leppäsen hyvän laukauksen torjui kilvellään Jaakko Suomalainen. Muuten alkuhetket olivat Jukureiden selkeää hallintaa, mutta todelliset maalipaikat jäivät syntymättä.

Tasapaksu ottelu sai hieman uutta värinää FPS:n ylivoimapelissä erän puolenvälin tietämissä. Forssalaiset pommittivat kiekkoja kohti Jaakko Suomalaisen vartioimaa maalia, kunnes lopulta ratkaiseva paikka avautui. Kiekon reppuun sorkki maalin edestä Toni Ronkainen.

Jukurit vastasi kuitenkin vajaata minuuttia myöhemmin. Aloitusvoiton jälkeen kiekon sai Tuomo Jormakka, jonka laukauksen Petri Lehtonen ohjasi tyylikkäästi pelaajaruuhkan keskeltä maaliin.

Kotiyleisö haukkoi henkeään vähän aikaa tasoitusmaalin jälkeen, kun Esa Hämäläinen joutui jättämään kentän. Hieman epäselvässä tilanteessa loukkaantunut puolustaja oli varsin tuskaisen näköinen tullessaan pois kentältä kahden joukkuetoverin auttamana. Ottelun jälkeen Risto Dufva arveli poissaoloajaksi vähintään kaksi viikkoa. Hämäläisen tilalla lopun ottelun ajan pelasi Tuomas Anttonen. Ensimmäistä kertaa tositoimiin Mestiksessä päässyt mikkeliläinen selvisikin tehtävästään hyvin.

Jukurit pääsi johtoon ajassa 14.45. Forssalaispuolustaja Jussi Kulmala hukkasi kiekon omalla alueellaan Harri Suutariselle, jonka syöttö tavoitti Ari Kovasen. Hyvän ottelun pelannut Kovanen pamautti kiekon suoraan syötöstä maalin kattoon.

Näihin numeroihin myös avauserä päättyi. FPS:lla oli vielä pari tilaisuutta tehdä maali, mutta hyvin pelannut Jaakko Suomalainen torjui tilanteet. Kolmosketju Toni Ronkainen-Lasse Lintula-Pekka Rautio pyöritteli peliä pitkän tovin isäntien alueella, mutta tulosta ei tullut.

Lopulliset ratkaisut toisessa erässä

Toisen erän alku tarjosi vieraille mahdollisuuden päästä peliin mukaan. Fyysiseksi pelaajaksi tiedetty Jesse Welling torppasi FPS:n Joni Kujalan nurin ja joutui kolttosestaan jäähylle Kujalan taistellessa itsensä vaivoin takaisin vaihtoaitioon. Seuranneella ylivoimalla forssalaiset eivät kuitenkaan selvinneet alkua pidemmälle, sillä Antti Aaltonen joutui myös rangaistujen penkille.

Kun jäähyistä oli selvitty, pääsi peli uudelleen paremmin vauhtiin. Jukureiden Ilkka Kallioiselle tarjoutui mainio tilaisuus maalintekoon, mutta Janne Kurikan taidokas heittäytyminen pelasti vieraat. Janne Jokila pääsi hetken kuluttua läpiajoon, mutta oli epäonninen nostaessaan kiekon maalin ylitse.

Toisen erän puoliväli koitui lopulta ratkaisuksi. Ensin Petri Koskinen väänsi vahvasti kulmassa ja syötti kiekon b-pisteen kaarelle Kalle Kaijomaalle, jonka tarkka laukaus helähti maalin takanurkkaan. Pari minuuttia eteenpäin ja Jukurit pelasi kahden miehen ylivoimalla FPS:n ajauduttua melkoiseen sekasortoon. Jukurit syötteli kiekkoa ympäriinsä melko tehottomasti, kunnes Petri Koskinen sai pelatuksi kiekon maalinedustalle. Paikalla oli Petri Lehtonen, joka tökki kiekon sisään.

Lukemat 4-1 pysyivät taululla myös erätaukoon saakka. Jukurit sai hyökkäyspään aloitusvoittojen myötä muutaman hyvän tilanteen, mutta forssalaiset säästyivät takaiskuilta. Harri Suutarisen jäähy tarjosi forssalaisille mahdollisuuden kavennukseen, mutta isäntien neliö toimi erinomaisesti peittäen laukaisupaikat.

Kolmannen erän alussa FPS:lle tarjoutui lisämahdollisuuksia kavennukseen, kun erotuomari Tommi Laitinen vihelteli isännille tukun rangaistuksia. Painetta vieraat saivatkin Jukureiden kenttäpäätyyn, mutta jälleen kerran kotijoukkueen loistava alivoimapeli esti lisäosumat.

FPS joutui kärsimään oman jäähysumansa erän puolenvälin jo taituttua, mutta kipinä isäntienkin pelistä oli jo poissa. Ajatukset näyttivät olleen jo lauantain Vaasan-vierailussa, minkä Risto Dufva myönsikin:

- Voitto on aina hyvä asia, mutta 4-1-johdon saamisen jälkeen näkyi se, että lauantain peli on jo mielessä. Kun ei sen lähemmäksi vastustaja päässyt, viimeinen tiikerinsilmä jäi uupumaan.

Ei suurta draamaa

Jukureilta ottelun voitto oli perussuoritus. Joukkue teki vaadittavat osumat ja tyytyi pitämään paketin sen verran tiiviinä, ettei niin ikään varsin keskinkertaisesti esiintynyt FPS pystynyt todellista haastetta esittämään. FPS:n ilonhetket jäivät ylivoimaosumaan ja Janne Kurikan muutamaan hyvään torjuntaan.

- Huonot fiilikset jäi. Oli taas yksi luokkaretki muiden joukossa, meillä osa pelaajista ei usko vieraspeleissä omaan tekemiseen eikä pelaamiseen. Muutama pelaaja on sivussa, joten pelaavasta kokoonpanosta ei voi jättää ketään pois. Mukana oli pelaajia, jotka ovat olleet pari kuukautta sivussa. Sitten tähän lisätään vielä pelaajat, jotka on täällä korttia pelaamassa ja maisemia katselemassa, niin kotijoukkue kyllä käyttää paikat hyväkseen. Vaikka hävittiin 7-2 Forssassa, oli se peli parempi suoritus, kertasi turhautuneen oloinen FPS-luotsi Mikko Sokka.

Erotuomaritoiminta kummastutti myös. Tommi Laitinen jakeli rangaistuksia ajoittain varsin kevein perustein. Mailahäirinnän poistamiseen tähtäävä toiminta on kunnioitettava asia, mutta linja ei ole ollut yhtenäinen. Tällä kertaa vuorossa oli tiukempaa viheltelyä. Varsinkin kolmannen erän alun jäähysuma sai kotijoukkueen pelin sekaisin. Vieraiden peli taas romahti toisen erän rangaistuksiin. Tilanne kirvoitti Risto Dufvalta varsin harvinaisen analyysin:

- Tuomarihan viheltää, niin kuin ohjeet on. Tietenkin se ihmetyttää, että jos jonkunlainen NHL-tarkennus Suomessa on tehty, niin siitä ei ole lajin harrastajille kerrottu. Se on käsittämätöntä. Muutetaan tulkintaa kertomatta niille, ketkä tätä tekee. Kaipaisi sellaista informaatiota asiasta, mutta eipä se meille kuulu kun me vaan pelataan tätä jääkiekkoa, totesi jukurivalmentaja jokseenkin aiheellisesti.

Jukurit pääsee keskittymään nyt rauhassa lauantaiseen Sport-otteluun, joka ratkaisee suurelta osin jo runkosarjan voittoa. FPS jatkaa omaa taisteluaan playoff-viivan ja karsintojen välillä Kokkolassa, missä vastaan asettuu niin ikään tukalassa tilanteessa oleva Hermes.