Minuutti kaiken muuttaa voi

Heikkoa kiekollista peliä esittänyt Kajaanin Hokki onnistui kuin onnistuikin avaamaan pistetilinsä kauden kotiavauksessa Kiekko-Laseria vastaan. Kolmannen erän puoleen väliin saakka voitossa kiinni olleiden oululaisten ote herpaantui tuolloin vajaaksi minuutiksi, jolloin linnapaidat iskivät nopeaan tahtiin ratkaisevat kaksi maalia. Päätöslukemat kirjattiin Kajaanissa lopulta 3-1 (0-0, 0-1, 3-0).

Kiekkokausi saatiin avatuksi Kajaanissa kaksijakoisissa tunnelmissa. Voitto ja kolme pistettä tyydyttivät varmasti paikalle saapunutta yleisöä, mutta tapa jolla kotiyleisö näki omiensa pisteet hankkineen, voidaan nähdä olleen hankalimmasta päästä.

Sarjanousija Kiekko-Laser puolestaan esitti varsin tasapainoista kiekkoa, mikä ei tällä kertaa kuitenkaan kantanut hedelmää pisteiden muodossa. Siinä missä linnapaitojen avaus- ja syöttöpelaaminen oli heikkoa, on vierailijoiden eduksi laskettava aktiivinen ja korkealta aloitettu karvauspelaaminen.

Maalintekopaikkoihin Laser pääsi etenkin toisessa erässä, mutta Josh Boydin avausmaalia useammin oululaisten kädet eivät nouseet kattoa kohti maali merkiksi.

– Sarja-avauksessa Sportia vastaan meillä oli kolme maalipaikkaa ja tehtiin kolme maalia. Silloin meillä oli kiekkojumalat puolella, Laserin valmentaja Mikko Manner näki.

Ottelun ratkaisun hetket ajoittuivat kolmannen erän puoleen väliin, jolloin isännät pääsivät ylivoimalle vierailijoiden ahdettua kaukaloon miehiä yli sääntöjen salliman määrän. Tasoitusmaalin kuittasi nimiinsä Jani Savolainen, joka sijoitti Ville Komulaiselta saamansa pelivälineen ohi hyvin pelanneen Antti Rautiolan.

– Kolmanteen erään en pystynyt valmistamaan joukkuetta siten, että olisi pystytty eliminoimaan kaveri lopullisesti. Isoin juttu, mitä meidän pitää pitkässä juoksussa parantaa, on erikoistilannepelaaminen. Kaveri tekee ylivoimista maalit, me emme, Manner päivitteli joukkueensa hukattua kahdentoista minuutin ylivoima-aikaa.

Erätauko herätti kotijoukkueen

Ottelun voittomaali nähtiin vain 45 sekuntia myöhemmin. Vahvan rynnäkön Rautiolan maalille järjestänyt kakkoskentällinen onnistui sentteri Aki Kangasmäen toimesta. Tilanteessa vahvana punnertajana tunnettu Kangasmäki paini väkevästi maalin edessä ja sivalsi rystyllä ruuhkaan juuttuneen kiekon häkkiin.

Tästä oululaiset eivät enää tointuneet, vaan löivät naulan arkkuunsa omatoimisesti. Viime kaudella Hokissa kiekkoillut Tommi Leinonen hölmöili alimpana miehenä kiekon Niko Saarenpäälle, joka veivasi pelivälineen näyttävästi sisään.

Aki Kangasmäki runnoi ottelun voittomaalin.

Kolmannessa erässä herääminen oli linnapaidoille tuttu teema jo keskiviikon avauskierroksella, jossa kaksi erää vaellellut Hokki heräsi otteluun niin ikään vasta päätöskolmanneksella. Avausmaalintekijä Jani Savolaisen mukaan joukkue suoraviivaisti peliään päätöserään. Savolaisen avausmaali täytti kyllä kaikki suoraviivaisuuden tunnusmerkit, mutta isossa kuvassa Hokin peli ei suuresti mihinkään muuttunut.

Suoraviivaista toimintaa harjoitti ainakin Karppinen, joka sanojensa mukaan antoi toisella erätauolla juomapulloille kyytiä toden teolla.

– Erätauolla lauoin pelaajille muutaman sivistyssanoilla varustetun lauseen. Lähinnä minun piti korostaa pelimme fyysistä puolta. Olen kuitenkin erittäin ylpeä tavasta, jolla pelaajat käsittelivät palautteen, Karppinen sanoi ja totesi joukkueesta löytyneen palopuheen jälkeen todellisia liidereitä.

Fyysisyydestä huolta kantoi erityisesti Panu Poutanen, joka olisi taklannut ajoittain jäädytyskonettakin mikäli sellaisen olisi tielle sattunut. Varsin siistissä ottelussa nähtiinkin ajoittaisia maalineduskahakoita, mutta ylilyönneiltä vältyttiin myös ottelun viime sekunneilla.

Kiekkokontrollin merkitystä kauden alla korostanut Karppinen näki voiton tulleen hieman suunnitellusta poikkeavalla tavalla. Suoraviivaisuus ei tule olemaan hallitseva teema jatkossa, vaikka sillä kolmanteen erään lähdettiin muutosta hakemaan.

– Olen aina sanonut pelaajille, että pitää uskoa omiin asioihin. Tilanteen mukaan pitää muutoksia kuitenkin tehdä. Se tapa, millä pystyttiin peliä toteuttamaan harjoituspeleissä, tulee olemaan jatkossakin sama. Kiekot pitää vaan saada napsumaan lapaan.

Hokki yrittää saada syöttöjä lapaan ensi viikon keskiviikkona, kun joukkue matkaa Kouvolaan. Laserin ylivoimatehokkuus testataan uudelleen viikon päästä perjantaina Joensuussa.