Hokki mursi kotitaian

Hokin ja Jukureiden välisissä kohtaamisissa vierailija oli runkosarjassa joka kerta vahvempi osapuoli. Maanantai-iltana alkaneissa Mestiksen välierissä tahti oli kuitenkin toinen, kun Hokki otti tehokkuutensa ansiosta askeleen kohti finaalipaikkaa voittamalla ottelusarjan avauspelin.

Jukureiden osalta pudotuspelirytmi jatkui kiitettävän tiiviinä, kun lauantaina ratkenneen Sport-sarjan jälkeen joukkue oli jälleen tositoimissa maanantai-iltana. Hokki oli puolestaan odotellut välierien alkamista jo useamman päivän ajan, kun kajaanilaisten välieräpaikka varmistui keskiviikkona.

Kajaanissa pelattuun välieräsarjan avausotteluun Jukurit joutui muokkaamaan hyökkäysketjujaan, kun joukkueen vahvuudesta puuttuivat kuumesairaina niin pirteästi Sport-sarjassa esiintynyt kolmosketjun sentteri Janne Jaakkola kuin nelosketjussa häärinyt Kalle Mäkinenkin. Jukurit halusi kuitenkin lähteä peliin neljällä kokonaisella hyökkäysketjulla ja niinpä joukkueen valmennusjohto nosti puolustaja Esa Hämäläisen nelosketjun laitahyökkääjäksi.

Jukurit ei kykene hyödyntämään hallintaa

Ottelun alku viivästyi lähes puolisen tuntia jääkoneen tekniikan petettyä. Suoritettujen huoltotoimenpiteiden jälkeen jää saatiin kuitenkin vaadittavaan kuntoon ja ottelu oli valmis alkamaan.

Hokki avasi ottelun vauhdikkaasti ja sai pidettyä vieraita ahtaalla ensimmäisen erän alkupuoliskon. Kotijoukkueen hyvän painostusjakson kruunasi maali joukkueen pelatessa ylivoimalla. Viivamiehen paikalla pelanneen Marko Virtalan puolenvaihto löysi Tuomas Nikoskelaisen, jonka kova, matala ja tarkka lämäri ohitti Joni Myllykosken.

Vain vajaat viisi minuuttia myöhemmin vierailjat pääsivät kuitenkin tasoittamaan pelin ylivoimalla, kun Tero Kettunen siirsi Mikko Rossin eteensä torjuman kiekon kajaanilaismaaliin.

Ensimmäisen erän edetessä vierasjoukkue Jukurit saikin paremmin otetta pelistä. Huolimatta siitä, että Jukureille merkattiin ensimmäisessä erässä kuusi rangaistusminuuttia ja Hokille vain kaksi, näyttivät maalivahtien torjunnat 1-1 –numeroihin päättyneen avauserän jälkeen lukemia 10-5. Jukureiden alivoimaminuutteihin nähden Jukureiden Joni Myllykoskelle siunaantui siis yllättävän vähän torjuntoja. Tämän tunnusti ottelun jälkeen myös Hokin valmentaja Kai Suikkanen.

- Olimme odotelleet näitä pelejä keskiviikosta lähtien ja se odottelu tuntui jatkuvan pelin alussa.

- Se, mikä ontuu tällä hetkellä eniten, on laukausten säästely.

Toinen erä kulki vahvasti Jukureiden väreissä. Vieraat saivat hyvän rytmin peliinsä ja ensimmäisen erän loppupuolella vieraille siirtynyt ote pelistä vahvistui toisessa erässä. Mutta mikkeliläisten perisynniksi muodostui ensimmäisessä välierässä tehottomuus.

Kotijoukkue sen sijaan onnistui myös toisessa erässä. Puolivälieräsarjasta sivuun sairastumisen vuoksi joutunut Jarkko Hattunen nostatti kajaanilaisyleisön tunnelmaa nousemalla röyhkeästi maalille ja sutimalla kiekon viime kauden joukkuekaveri Joni Myllykosken alta maaliin. Ottelun voittomaaliksi jääneen 2-1 –osuman syntyaika oli 28.56.

Hokin lopullinen ratkaisu kolmannessa erässä

Kolmanteen erään siirryttiin kotijoukkueen johtaessa maalilla, mikä käytännössä tarkoitti pelin olevan vielä täysin auki ratkaisujen suhteen. Kotijoukkueen tehokas viimeistely kuitenkin tappoi Jukureiden takaa-ajon, kun Jaakko Järvitalo ja Marko Virtala maalasivat 59 sekunnin välein kolmannen erän lähestyessä puolta väliä.

Kun taululla komeilivat 4-1 –lukemat, mikkeliläisleirissä usko hiipui eikä kirivaihdetta enää löydetty. Näin ollen Hokki oli kuin olikin onnistunut murtamaan runkosarjassa joukkuetta vaivanneen kotitaian, eli se sai puristettua kotikaukalossaan voiton Jukureista.

-Jukurit oli mielestäni yllättävän kova, ja varsinkin toisen erän alku oli aikamoista härdelliä. Pikku hiljaa pääsimme toisen erän lopulla omalle jalalle, ja viimeinen erä oli erittäin hyvä.

-Siitä olen erittäin tyytyväinen, että nämä ns. isot miehet nousivat esiin tärkeillä hetkillä. Nikoskelaisen Tuomas, Virtalan Marko ja Hattusen Jarkko astuivat isoihin saappaisiin, Kai Suikkanen analysoi ottelun jälkeen.

Kari Makkonen ei yllättynyt kotijoukkueen esityksestä, mutta näki omiensa edesottamuksissa parantamisen varaa.

-Tiedettiin, mitä on odotettavissa, mutta ensimmäinen kymmenminuuttinen oli meille vaikea. Sen jälkeen pääsimme peliin mukaan, mutta emme pystyneet tekemään paikoistamme maaleja. Muutama typerä virhe maksoi sitten kaksi maalia Hokille.

Jäähyjä ottelussa jaettiin kohtuullisen vähän, kotijoukkueelle 10 ja vierailijoille 12 minuuttia. Pelin kuvasta kertoo omaa kieltään myös maalivahtien torjunnat, joita Hokin Mikko Rossille kertyi 32 kappaletta, kun viime vuoden Mestis-mestari Hokin riveistä Joni Myllykoski torjui Jukuri-maalilla vain 14 kertaa. Pelin ratkaisikin lopulta tehokkuus maalipaikkojen hyödyntämisessä. Siinä kotijoukkue oli vieraita selvästi parempi.

Kokonaisuutena peli oli hyvää pudotuspelikiekkoa ja peli oli tasaisempi, mitä numerot kertovat. Ottelusarjan teemaksi nostettu ykköskenttien profiilinnosto onnistui kotijoukkueen osalta loistavasti, sillä kajaanilaisten ykkösketju vastasi kolmesta joukkueen osumasta. Jukureiden ykkösketju sen sijaan jatkoi valetamista varjojen mailla.