Salamat juhli toistamiseen

MESTIS / Raportti
Viikon tauko ei tuonut muutosta marssijärjestykseen, sillä Salamat otti torstai-iltana toisen perättäisen kolmen maalin voiton sarjajohtaja Jukureista. Mikkeliläisten huolena on matalasuhdanne, jonka Salamat näyttää jättäneen taakseen.

Viikko sitten Salamat katkaisi lyhyen lamakautensa taiteilemalla Mikkelissä 6-3-vierasvoiton sarjajohtaja Jukureista. Moni odotti, että Jukurit tulee Kirkkonummelle nälkäisenä hakemaan revanssia, mutta niin ei käynyt. Siinä missä Salamat pelasi toistamiseen vahvan ottelun, oli savolaisvieraiden esitys tasapaksu. Pisteet jäivät ansaitusti kotijoukkueelle maalein 4-1 (1-1, 2-0, 1-0).

- Meillä on tällä hetkellä vaikea jakso menossa. Peli ei ole balanssissa, ja sen kanssa pitää tehdä töitä. Tämä on meille aika normaali vaihe marraskuussa. En tiedä sitten, oliko varsin selvä sarjajohto tuudittanut vääränlaiseen ajatukseen, pohti Jukureiden valmentaja Risto Dufva.

- Tulos sinänsä ei mikään katastrofi ole, jos sarjajohtaja häviää sarjakolmosen vieraana. Kotijoukkue oli erinomaisen nälkäinen ja pelaa erinomaista jääkiekkoa. Tilanteisiin menoissa olivat selvästi meitä edellä varsinkin siinä vaiheessa, kun voittajaa ratkottiin, Dufva tunnusti.

Salamat oli kokonaisuutena kaukalossa hieman hallitsevampi osapuoli ja loi enemmän maalintekojapaikkoja. Kirkkonummelaiset olivat tiistai-iltana parempia myös maalivahtipelissä, sillä 27 kertaa torjunut Simo Vehviläinen oli maalillaan itse varmuus. 16 kertaa kiekon pysäyttänyt Jukureiden Jaakko Suomalainen sai maalilleen jonkin verran haastellisempia tilanteita, mutta ainakin yksi takaisku olisi ollut otettavissakin.

Jukureiden valttikortti on ollut tasaisen laaja materiaali, mutta tiistain kohtaamisessa myös Salamat peluutti neljää ketjua tasaisesti läpi ottelun. Myös tehdyt maalit jakautuivat kolmen eri ketjun kesken.

- Odotin kovaa tempopeliä, joten se oli ihan tietoinen valinta, mutta ei sitä etukäteen tiedä, miten se menee. Kyllä sitten kavennan, jos ei jollain peli kulje. Nyt kulki, ja siellä on koppi täynnä tyytyväisiä jätkiä. Kaikki tunsivat olevansa osa tuota voittoa, salamavalmentaja Niki Andersson kertoi.

Koskirannan maalitili auki

Ottelun alussa Salamoille sattui pari pahaa virhettä. Heti ensimmäisessä vaihdossa Jukureiden Antti Laakso vapautti ketjukaverinsa Petri Lehtosen nokikkain salamavahti Vehviläisen kanssa, mutta jukurisentterin yritys meni niukasti ohi.

Viisi minuuttia myöhemmin oman maalin edestä rohkeasti kurvannut isäntien Markku Flinck menetti kiekon karvanneelle Samuli Piiroiselle. Piiroinen syötti maalin eteen, ja Tuomo Jormakka laukoi Jukurit johtoon.

- Vähän liian itsevarma suoritus Flinckiltä, mutta mieluummin näen noita kuin sitä, ettei uskalleta pelata. Kaikki sanoivat, että pää pystyyn, ja siitä jatkettiin, Niki Andersson kertasi.

Jatko tuotti hanakasti hyökänneelle Salamoille 1-1-tasoituksen vain vajaata minuuttia myöhemmin. Ketjukaverit järjestivät kiekon laidalta, ja Mikko Lepola ohjasi hienosti yhdellä kosketuksella tasoituksen.

Toisen erän alkupuolisko oli selvimmin isäntien hallintaa. Riskejä kaihtanut Jukurit iski toistuvasti pitkän kiekon. Kesken kaiken savolaisten Ari Kovanen polki läpi, mutta salamavahti Vehviläinen torjui.

Kaukalon toisessa päässä Salamoiden ykkösketju loi pitkään painetta. Seurauksena oli hieman onnekas 2-1-johtomaali. Puolustaja Antti Nyrhinen haki poikittaissyöttöä maalin kulmalle, mutta kiekko muutti suuntaansa jukurisentteri Harri Suutarisesta ja ohjautui maalin takakulmaan.

Vain 44 sekuntia myöhemmin tilanne oli jo 3-1. Vahvasti läpi illan esiintynyt kolmosketjun sentteri Tero Koskiranta kiersi jukurimaalin, kurvasi etukulmalle ja laukoi läheltä ensimmäisen Mestis-maalinsa. Samalla illan toisen maalisyöttönsä antanut Jarno Niinimäki nousi pistepörssissä jo neljäntenä Salamat-pelaajana kymmenen parhaan joukkoon.

Tiikerin silmä kiilui

Toisen erän lopulla Jukurit piristyi, mutta Simo Vehviläinen napsi pari vaarallista kutia kiinni.

- Tehtiin joitakin muutoksia ja saatiin aikaan hyvää, mutta ei maalia, Dufva tuumasi hukatusta etsikkoajasta.

Päätöserässä Jukurit ei kunnon kiriä saanut aikaiseksi. Parhaat tilanteet olivat heti erän alussa. Tuomo Jormakka ja Mika Niemi karkasivat kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen, mutta salamapakki Pekka Huhtaniemi katkaisi syötön. Hetkeä myöhemmin Antti Laakso oli nokikkain Vehviläisen kanssa, ja kiekko meni torjunnan kautta yli maalin.

Toisessa päässä parhaat paikat siunaantuivat Sami Ryhäselle. Paremman tehosentteri hukkasi, mutta iski jälkimmäisestä 4-1-maalin. Suorassa hyökkäyksessä puolustajan jaloista lähtenyt rannelaukaus yllätti Jaakko Suomalaisen.

Viime hetkillä komeasti maalille kynäillyt Salamoiden Koskiranta oli tehdä jo toisen maalinsa, mutta viimeistely jäi ontumaan.

- Oltiin pari viikkoa samanlaisessa tilanteessa kuin Jukurit nyt. Ei silmä kiilunut yhtään, ja samat johtopäätökset tein silloin (kuin Dufva nyt). Vahva kolmostila oli antanut syytä tyytyväisyyteen. Siitä päästiin eroon, ja nyt se tiikerin silmä kyllä kiiluu. Parempaa haastetta pelillisen tason mittaamisen ei tietysti olekaan kuin kaksi peräkkäistä peliä sarjajohtajaa vastaan. Äijät kyllä halusivat ottaa mittaa, ja nyt kotijäällä oli kipinää vielä enemmän kuin Mikkelissä, analysoi Niki Andersson.

Kentälliset

Salamat

19 Immo Suutarinen - 42 Sami Ryhänen - 22 Karo Koivunen

11 Jarno Niinimäki - 20 Mikko Lepola - 23 Ari Katavisto

10 Iippo Suutarinen - 21 Tero Koskiranta - 24 Matias Keränen

25 Timo Korhonen - 32 Simo Romo - 12 Markku Flinck

52 Ville Uusitalo - 55 Lasse Korhonen

27 Pekka Huhtaniemi - 7 Antti Nyrhinen

3 Joni Purola - 8 Matti Tevanen

Maalissa 35 Simo Vehviläinen (1 Lauri Ruoko)

Jukurit

24 Lasse Kanerva - 31 Petri Lehtonen - 12 Antti Laakso

16 Petri Koskinen - 10 Jesse Welling - 25 Niko Kantelinen

26 Ari Kovanen - 28 Mika Niemi - 29 Olli Sipiläinen

14 Samuli Piiroinen - 23 Harri Suutarinen - 18 Tuomo Jormakka

20 Simo Mälkiä - 7 Markku Erholtz

15 Esa Hämäläinen - 27 Mikko Mäenpää

9 Kalle Kaijomaa - 8 Kaj Lindström

Maalissa 1 Jaakko Suomalainen (30 Kai Tillanen)

» Lähetä palautetta toimitukselle