Piste tyydytti

Torstaina Vaasassa murskatappion kärsinyt Salamat oli vaikeuksissa myös kotikaukalossaan ensimmäisen erän ajan, mutta ryhdistäytyi ja pani sarjakärki Jukurit ahtaalle. Varsinaisen peliajan jälkeinen tilanne 2-2 (0-1, 2-0, 0-1) jäi myös lopputulokseksi salamamaalivahti Simo Vehviläisen nollattua jatkoajalla savolaisvieraiden hurjan rynnistyksen. Peräti kolme Salamoiden pelaajaa joutui jättämään kaukalon loukkaantuneena.

Sekä Jukureiden päävalmentaja Risto Dufva että Jyväskylässä opiskelemassa ollutta Salamoiden pääkäskyttäjä Niki Anderssonia tuurannut Jyrki Tuukkanen olivat varsin tyytyväisiä pistejakoon. Jukurit varmisteli asemiaan sarjan kärjessä, ja Salamat sai katkaistua alkamassa olleen tappioputken. Kirkkonummelaiset myös nousivat sarjataulukossa yhden sijan viidenneksi, kun Jokipojat jäi taakse.

Varsinaisen peliajan tapahtumien perusteella tasapeli oli oikeutettu tulos, mutta jatkoajalla Jukureiden vierasvoiton esteenä olivat vain Salamoiden maalivahti Simo Vehviläinen ja maalitolppa. Vehviläinen torjui viisiminuuttisen aikana yhdeksän ja koko ottelussa 48 kertaa.

Etenkin jukurihyökkääjät Samuli Piiroinen, Petri Koskinen ja Tuomo Jormakka veivät jatkoajalle peliä miten tahtoivat. Seuraksena oli neljä erinomaista maalintekotilannetta. Paras paikka oli Jormakalla, joka oli unohtunut täysin vapaaksi salamamaalille, mutta Vehviläinen pelasti alakulmaan suuntautuneen laukauksen. Lähellä jukurivoitto oli myös Piiroisen ottaman hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen, mutta tolppa pysäytti Koskisen lyöntilaukauksen.

- Salamat on ollut meille paha joukkue, ja niin se oli tänäänkin. Aika positiivisesti ajattelen kuitenkin tästä pelistä. Ensimmäinen erä oli ok siten, että vastustajalla ei juuri maalipaikkoja ollut. Ehkä se jotenkin tuuditti meidät, sillä vaikka ei nyt vaikeuksissa oltu toisessa erässä, siinä jouduttiin kuitenkin hakemaan rytmiä, ja se oli sellainen, jossa ottelu oli ratketa. Viimeinen erä ja jatkoaika olivat vahva näyttö meiltä, että halusimme täältä muutakin kuin mustelman selkään. Tyytyväinen olen peliin kaiken kaikkiaan, ja kyllähän Vehviläinen pelasti Salamat tappiolta, tiivisti Jukureiden Risto Dufva.

- Vähän pelotti otteluun lähteä, kun ei tiennyt, mikä on joukkueen ilme Vaasan reissun ja häslinkien jälkeen, kun päävalmentajakin oli poissa. Ensimmäinen erä oli selkeästi Jukureiden. Oltiin koko ajan jäljessä vähän kaikessa. Pitää nostaa hattua kavereille, että hoitivat kopissa keskenään tsemppiä, ja toisessa erässä esitettiin parasta salamapeliä. Kundit panivat itsensä likoon, ja ryhmä oli selkeästi me-henkinen. Tyytyväinen olen ja voin kiitellä poikia meille tärkeästä pisteestä, tuumi Jyrki Tuukkanen.

Niinimäki, Nyrhinen ja Sairanen sivuun

Salamoiden puolustuspään kokoonpano eli voimakkaasti. Lähtötilanteessa hyökkääjät Mikko Lepola ja Timo Korhonen olivat vahvistamassa alakertaa, mutta Korhonen sai jo ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen komennon laitahyökkääjäksi Jarno Niinimäen tilalle. Niinimäki joutui jättämään kaukalon loukattuaan jo aiemmin vaivanneen olkapäänsä.

Toisessa erässä kaukalon joutui jättämään Salamoiden puolustajista puujalan saanut Antti Nyrhinen, ja kun lopussa myös Mikko Sairanen loukkasi itsensä, pelasi Saamat ottelun loppuun neljällä puolustajalla. Heistä ensimmäisen ottelunsa puolustajana pelannut Lepola sekä kiekollisena loistanut Lasse Korhonen olivat kaukalon parhaimmistoa.

Kamppailun avauserä oli selkeästi Jukureiden. Toisin kuin vierasjoukkue usein, mikkeliläiset eivät jääneet ihmettelemään, vaan etenkin ensimmäinen kymppi oli Jukureilta erittäin aktiivista peliä. Yritystä oli Salamoillakin, mutta kiekollisesta pelistä ei sarjajohtajan puristuksessa valmista tullut.

Avausmaalinsa savolaiset tekivät Harri Suutarinen aloitusvoiton jälkeen. Kaj Lindström laukoi, Vehviläinen torjui, ja Jukurit pääsi yrittämään maalintekoa irtokiekosta pariinkin otteeseen. Olli Sipiläinen osui lopulta.

Toiseen erään kotijoukkue tuli vahvasti, ja passiivisemman Jukureiden rooliksi jäi hyökkäysten vastaanottaminen.

Tasoitus oli tulla heti erän alkuun, kun jukuripuolustaja Mikko Mäenpään karkean harhasyötön seurauksena Salamat pääsi hyökkäämään kahdella jukurivahti Jaakko Suomalaista vastaan. Iippo Suutarinen syötti ja Tomi Karlsson oli jatkamassa toisella tolpalla, mutta Suomalainen venyi torjuntaan.

Töykkälä tehokkain

Salamoiden tasoituksen laukoi maalin edustalta Roni Andersson, jolle osuma oli jo tammikuun kuudes. Syötön antoi Blues-laina Joni Töykkälä, joka viimeisteli itse isäntien 2-1-johtomaalin laukomalla terävästi jukurimaalin yläkulmaan päästyään irtokiekkoon käsiksi Salamoiden hyökkäyspään aloituksen jälkeen. Andersson, Töykkälä ja Timo Korhonen muodostivat muutenkin Salamoiden parhaan hyökkäyskolmikon, sillä he saivat pelin pyörimään vaarallisesti ylivoimalla, vaikka miesylivoimat olivat muutoin Salamoille tuskaa. Jukurit sai ylivoimalla paikkoja jonkin verran säännöllisemmin aikaiseksi, mutta maalia ei vierailijakaan erikoistilanteista onnistunut tekemään.

Kirkkonummelaiset olivat lähellä tehdä toiseen erän kolmannenkin maalin Antti Tevasen tavoitettua syötöllään maalin takakulmalle nousseen puolustaja Nyrhisen. Kiekko kimposi kuitenkin ohi maalin. Jukureiden parhaan paikan järjesti Tuomo Jormakalle Antti Laakso, mutta Jormakka ei onnistunut harhauttamaan maalivahti Vehviläistä.

Päätöserässä ketjujaan uusinut Jukurit oli hienokseltaan niskan päällä. Parhaat tasoitusmahdollisuudet olivat väkisin maalille rynnineellä Piiroisella ja alivoimapelin vastaiskussa Laaksolla ja Petri Lehtosella, mutta Vehviläinen teki torjunnat.

Neljä minuuttia ennen loppua Jukurit nousi 2-2-tilanteeseen Salamoiden menetettyä kiekon puolustussinisellä. Koskinen tarjoili syötön reunemmalta, ja Piiroinen iski tasoituksen maalin edestä.

Jatkoaika oli Jukureilta varsin yksipuolinen näytös, joskin kesken kaiken isännät saivat yhden vaarallisen hyökkäyksen. Roni Andersson oli vapaana maalin edessä, mutta laukoi yli.

Toisin kuin isäntäjoukkue, Jukurit välttyi uusilta loukkaantumisilta. Vahvaa kautta pelaava keskushyökkääjä Mika Niemi tosin oli Kirkkonummen sijasta magneettikuvauksessa. Kuvaus osoitti, että Niemen aiemmin Haukat-ottelussa loukkaamaa polvea ei tarvitse tähystää, joten sentteri pelaa jälleen Jukureiden seuraavassa ottelussa.