Erikoistilanteet Salamoiden juhlaa

Kirkkonummen Salamoiden neljä erikoistilannemaalia olivat liikaa Haukoille, vaikka järvenpääläiset saivat otteluun unelma-alun Jaska Vilenin iskettyä kolmesti 12 minuutissa. Tuomas Tikkasen (1+3) tahdittamana kotijoukkue nousi kuitenkin vääjäämättä ohi ja 6-3-voittoon.

Ylivoimapeli on ollut Salamoiden alkukauden tuhoisa ase. Perjantaina Kirkkonummella Haukkojen kolmen maalin johtoasema kuihtui taivaan tuuliin, kun Salamat iski toisessa erässä kerta toisensa jälkeen miesylivoimalla.

Kolmen ottelukierroksen jälkeen Salamoiden ylivoimaprosentti 33 on sarjan paras ennen Sportia ja KooKoota (25).

- Tyytyväinen olen. On sitä [ylivoimapeliä] harjoiteltukin, ja tullaan harjoittelemaan. Otteluissa on kahdesta kuuteen jäähyä, ja hyödyntämällä ne pystyy ratkaisemaan otteluita, päävalmentaja Vesa Surenkin korosti.

Haukkoja vastaan erikoistilannemaalit eivät jääneet pelkästään ylivoimaosumiin, vaan puolustaja Timo Pieninkeroinen karkasi viimeistelemään tärkeän 2-3-kavennuksen ensimmäisen erän lopulla alivoimalla.

- Ei tarvitse jäädä kykkimään edes alivoimalla, jos tarjoutuu tilaisuus tehdä maali, Surenkin vahvisti.

Vilen, Vilen, Vilen

Alku oli Haukkojen. Ottelu ehti vanheta vain 18 sekuntia, kun Salamoiden karkean harhasyötön jälkeen Jaska Vilen laukoi Haukat johtoon. HIFK:sta Salamoihin lainalle tullut kirkkonummelainen Jan Lundell ei ehtinyt torjua kertaakaan ennen takaiskua.

Kotijoukkueen kuittaus oli tulla heti perään. Ylivoimalla puolustaja Joni Purola pelattiin hyvään vetopaikkaan, ja tolpassa kolisi.

Haukat päätti kurmottaa Jan Lundellia kunnolla, ja vieraiden toinen maalintekopaikka tiesi samalla toista maalia. Isäntien Pekka Huhtaniemi menetti kiekon hyökkäyssinisellä, ja Toni Mustonen ja Jaska Vilen karkasivat hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Vahvasti alaspäin polkenut Aleksander Petrov ei aivan ehtinyt häiritsemään, joten Mustonen pääsi syöttämään Vilenille, ja tämä laukoi suoraan syötöstä ottelun toisen osumansa.

Tyylipuhtaan kypärätempun Vilen viimeisteli ylivoimalla. Röyhkeä nousu ei tuottanut tulosta, mutta hetkeä myöhemmin Vilen pääsi iskemään 0-3-luvut maalinedustalta. Villi tuuletus oli ansaittu.

- Saatiin kolme ilmaista maalia. Vastustajan maalivahti avusti, näki Haukkojen päävalmentaja Jan Lehti.

- Oli Jannen ensimmäinen peli tälle kaudella ja pientä haparointia aluksi, mutta ei puolustettukaan kuten pitäisi, salamavalmentaja Vesa Surenkin totesi.

Tikkanen ylivoiman johtohahmona

Salamat päästi pahimmasta piinasta avauserän lopulla Mikko Lepola, joka onnistui Heikki Laineen esityöstä kaventamaan 1-3:een maalin kulmalta.

Haukat pääsi pelaamaan erän lopun ylivoimalla, joten järvenpääläisittäin turvallisen tuntuinen kahden maalin johtoasema näytti turvatulta, mutta toisin kävi. Timo Pieninkeroinen karvasi kiekon keskialueella, karkasi läpiajoon ja nosti kiekon komeasti rystypuolelta ohi haukkavahti Heikki Kokkosen. 2-3, ja Salamat oli tosissaan pelissä mukana.

Toinen erä oli Salamoiden ylivoiman riemujuhlaa. Haukat rikkoi kolmesti kaksiminuuttisen arvoisesti, ja joka kerta Salamat iski ylivoimamaalin. Tilanne vaihtui 2-3:sta 5-3:een, eikä Haukoilla ollut koko erän aikana ainuttakaan todellista maalintekotilannetta.

Ensin onnistui maalin kulmalta puolustaja Tommi Pelkonen, jolle Tuomas Tikkanen tarjoili oivan poikittaissyötön. Jo hetkeä aiemmin Sami Tervosella oli loistopaikka, mutta sen haukkavahti Kokkonen torjui.

Toisen ylivoimamaalin laukoi siniviivan tuntumasta vahvan ottelun pelannut puolustaja Kai Öhberg. Tikkaselta kiekon saanut Öhberg malttoi odottaa, ja kun hyökkääjät ehtivät maskiin, Öhberg laukoi kiekon maaliin.

Kirkkonummelaisten kuumin pelaaja oli Tuomas Tikkanen, joka syöttöpinnojen välissä ehti ohjaamaan maalin edessä vaarallisesti ja oli vieläpä ensimmäisenä irtokiekossakin.

Haukat kokeili välillä miesylivoimalla, mutta ei saanut valmista aikaan, joten Salamat tuli näyttämään mallia. Kuvio pyöri komeasti passiivista haukka-alivoimaa vastaan, ja lopulta puolustaja Pelkonen viimeisteli irtokiekosta jo illan toisen osumansa.

Yksi vielä

Kolmannessa erässä ylivoimamaaliputki lopulta katkesi. Simo Romo kylläkin järjesti avopaikan Sami Tervoselle, mutta jo kolmannen kerran Tervonen tuhri loistotilanteen. Ei ollut Tervosen päivä.

Lähellä oli Salamoiden lisämaali myös Kai Öhbergin laukauksen jälkeen. Haukkamaali oli jo tyhjä, mutta Karo Koivunen ei aivan saanut vauhdilla tullutta irtokiekkoa haltuunsa.

Haukat jaksoi yrittää kapeasta materiaalistaan huolimatta vielä kolmannessakin erässä, joka oli hallinnallisesti varsin tasainen. Pari maalintekopaikkaakin järvenpääläiset saivat luotua. Toni Mustonen laukoi b-pisteiden välistä tolppaan, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt.

Salamat kaunisteli loppulukemat 6-3:een, kun Aleksander Petrov tarjoili ja illan ykkösmies Tikkanen jatkoi takatolpalta kiekon maaliin.

Maali oli liikaa Haukkojen kokeneimmille pelaajille. Kapteeni Jaska Vilen selitti itsensä kymmenminuuttiselle ja Mika Asikainen huitoi hukkaamansa paikan jälkeen itsensä suoraan suihkuun.

- Tommosia mikkihiiriä, mitä meillä oli lopussa, puutun niihin erittäin kovaa sunnuntaina, kun jätkät taas näen, haukkavalmentaja Lehti lupasi.

"3-0 ja 0-6"

- 3-0 ja 0-6. Siinä kaikki tästä pelistä, Lehti tiivisti.

- Jo etukäteen tiedettiin, että tulee vaikea ilta, kun ei ole pelaajia tarpeeksi. A-junnuista on jo nostettu ne, jotka voidaan nostaa. Onneksi on vasta tiistaina seuraava peli. Jos siihen mennessä saataisiin taas joku takaisin riviin.

Tärkeimmät poissaolijat Haukoilta olivat tahtohyökkääjä Marko Sakko ja sentteri Juha Jusslin.

Maalit iskeneen ykkösketjun lisäksi Haukkojen parhaimmistoa olivat totutun hyvä puolustaja Fredrik Vara sekä maalivahti Heikki Kokkonen, jonka piikkiin ei yksikään takaisku mennyt, ja lisäksi tilille tuli muutamia hyviä torjuntoja.

Salamoiden peli on kahden kotivoiton myötä hyvin uomissaan. Varastossa on ylimääräisiäkin hyökkääjiä ja onnistumiset ovat jakautuneet laajalti. Kolmen kierroksen jälkeen jo 14 pelaajaa on avannut pistetilinsä.

- Projekti etenee suunnitelman mukaan, vahvisti valmentaja Surenkin.