Löysä FPS nöyrtyi Järvenpäässä

Forssan Palloseura heikensi asemiaan karsintataistelussa, kun joukkue hävisi yllättäen Järvenpäässä Haukoille lukemin 5-2 (2-0, 2-1, 1-1). Haukoilla ei ollut suurta hätää ottelun missään vaiheessa, sillä kotijoukkue ei menettänyt johtoasemaansa missään vaiheessa 1-0-maalin jälkeen.

Jo ottelun alkuminuuteilla saattoi nähdä, ettei forssalaisten asenne ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa. Junioreita täynnä oleva Haukat kykeni hetkittäin pyörittämään peliä näyttävästi vastustajan päädyssä.

- Olevinaan opittiin viime kerralla, mutta peli sekosi nyt pahemmin. Ehkä pää vaikuttaa siihen, ettei jalka liiku, FPS-valmentaja Mikko Sokka pohti ottelun jälkeen.

Totta kuitenkin on, että FPS oli pelin hallitsevampi osapuoli. Todelliset maalipaikat jäivät silti vähiin, sillä vieraiden kiekonkäsittely oli varsin epävarmaa miltei joka puolella kenttää.

Haukkojen voiton on jälkeenpäin helppo sanoa varmistuneen toisessa erässä 3-1-maalin jälkeen, mutta pelin aikana moista tunnetta ei tullut. Ehkä Haukkojen johtoasema säilyi loppuun asti juuri siksi.

Haukat aloitti lupaavasti

Jo avauserässä Haukkojen peli näytti paremmalta kuin aiemmissa otteluissa. Osasyynä on helppo pitää FPS:n todella löysältä vaikuttanutta asennetta, joka antoi kotijoukkueelle mahdollisuuksia.

Haukat siirtyikin 1-0-johtoon jo ottelun seitsemännellä minuutilla, kun joukkueet pelasivat tasavajaalla. Mikko Smura nousi laitaa pitkin maalille, ja lavasta karannut kiekko päätyi lopulta FPS-maalivahti Janne Kurikan suojusten kautta maaliverkkoon.

Vaikka FPS pääsi yrittämään tasoitusta hetken kuluttua jopa kahden miehen ylivoimalla, Haukat vastasi myös ottelun seuraavasta maalista. Sen teki nuori Samu Mustonen Kurikan längistä verkkoon uponneella rystylaukauksellaan.

Palo teki Mestis-avausmaalinsa

FPS nousi maalin päähän toisen erän neljännellä minuutilla alivoimalla pelatessaan, kun Toni Ronkaisen ja Lasse Lintulan 2-1-ylivoimahyökkäys päätyi Lintulan tekemään maaliin.

Vain vajaat kaksi minuuttia myöhemmin Haukat kuitenkin otti takaisin kahden maalin johtonsa. Maalin teki Sami Tervonen, joka sai rauhassa laukaista kiekon maaliin. FPS:n viisikko oli edeltävässä myllytyksessä täysin sekaisin.

Seuraavasta maalista vastasi Mestis-uransa ensimmäisen maalin tehnyt Pekka Palo, joka laukoi kiekon suoraan Mikko Smuran syötöstä maaliin – jälleen hurjan pyörityksen jälkeen.

Smuralla oli vielä loistava paikka siirtää Haukat peräti neljän maalin johtoon, kun toista erää oli pelattu reilut 14 minuuttia. Maalivahti Kurikka oli tilanteesta jo täysin ulkona, joten FPS:n joutui pelastamaan laukauksen eteen heittäytynyt puolustaja Mikko Huhto.

Kosmetiikkaa

Kolmannesta erästä ei juuri jäänyt kerrottavaa. FPS:ltä olisi voinut olettaa hurjempaa kiriä, mutta pelistä jäi lähinnä valju ja haluton kuva.

4-2-kavennuksessa forssalaiset vielä onnistuivat, kun Janne Jokila laukoi Toni Ronkaisen laukauksen paluukiekon sisään.

Enempää maaleja FPS ei kuitenkaan enää tehnyt, ja Haukatkin osui vain kerran. Maalin teki Sami Tervosen syötöstä maalin kulmalta Mikko Smura.

FPS pelasi viimeiset minuutit ilman maalivahtia, mutta maalipaikkoja ei juuri syntynyt kumpaankaan päähän.

Peli-ilosta ja sen kadottamisesta

FPS:n esitykset ovat alkaneet heiketä pahimmalla mahdollisella hetkellä. Sunnuntain ottelu Järvenpäässä oli kaikella todennäköisyydellä yksi joukkueen ehdottomista pohjanoteerauksista.

Onnistujia joukkueesta on melkein mahdotonta löytää, kun maalivahti Janne Kurikkakin esiintyi harvinaisen epävarmasti.

- Vetää vähän hiljaiseksi. En tiedä, mikä mättää, valmentaja Sokka murehti pelin jälkeen.

- Viikko sitten pelattiin ehkä kauden paras peli kotona Sportia vastaan, mutta sen jälkeen on tapahtunut jotain. Yritin tiedustella sitä äsken joukkueelta pukukopissa, mutta sieltä ei paljon apuja tullut.

Tällä hetkellä FPS tekee seuraa Haukoilla karsintaviivan alapuolella. Vaikka Hermes on vain pisteen päässä yläpuolella, sunnuntaina nähdyillä peliesityksillä yksikin piste voi olla joukkueelta liikaa vaadittu.

- Etu on annettu nyt Hermekselle ja itse menty karsintajunaan. Vastustaja oli kuitenkin kiistatta parempi tänään, Sokka tähdensi.

Haukkojen leirissä asiat näyttävät sen sijaan pelillisesti suhteellisen hyviltä, vaikka muut asiat ovatkin jotakuinkin retuperällä.

- Olen todella tyytyväinen tähän ilmeeseen. Rakennammehan joukkuetta karsintasarjaan, valmentaja Jami Kauppi myhäili.

Tuomari Jari Levonenkin sai Kaupilta kehuja, vaikka linjaa ei välttämättä voinut pitää kovinkaan tasapuolisena.

- Näkyi pelaajien kunnioitus Levosta kohtaan. Ei paljon pidetty torikokouksia. Parasta tuomarityöskentelyä, mitä minä olen tänä haukka-aikanani nähnyt.

Haukat kykeni voittoon jopa ilman parasta pistemiestään Juha Jusslinia, nivusvammaista Matti Luomaa ja Torinossa olympialaistöissä olevaa Janne-Petteri Vuorista. Esiin nousikin uusia vastuunkantajia, kuten ykköskenttään nostettu kahden maalin ja yhden syötön Mikko Smura. Haukkua ei voi myöskään jälleen loistavasti pelannutta maalivahti Eero Värettä.

Myös suuri peli-ilo näkyi Haukkojen otteissa. Viimeksi vastaavaa on nähty melko kauan aikaa sitten.

- Meillä oli tänään teemana ”tukka pois silmiltä”. Se räjäytti pukukopin melkoiseen nauruun ennen peliä ja ehkä vapautti meidän tunnelmaa juuri sopivasti.