Tapion hattutemppu ei riittänyt kaatamaan pikkuleijonia

MESTIS / Raportti
Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue jatkoi voittokulkuaan sunnuntaina, kun tällä kertaa taipumisvuorossa oli Forssan Palloseura. FPS kaatui saappaat jalassa ja voittokin olisi ollut otettavissa, mutta puolustuspään virheet ratkaisivat pelin lopulta pikkuleijonille. Ottelun suurin tähti oli Jussi Tapio, joka osui kolmasti.

FPS oli ratkaista pelin jo toisessa erässä, kun Jussi Tapio teki illan ensimmäisensä ja siirsi FPS:n 3-1-johtoon. Maalin jälkeen Palloseura dominoi peliä, mutta ei pystynyt katkaisemaan leijonalauman selkärankaa. Palloseura päästi maajoukkueen peliin mukaan ottamalla kolme perättäistä jäähyä, joiden aikana Jussi Peltomaan laukaus toi vieraat mukaan peliin.

Kolmannessa erässä maaleja tehtiin urakalla tasatahtiin, mutta viimeisen sanan sanoi vierailija. Maalin eteen yksin jätetty Vili Sopanen ei erehtynyt, ja näin pilasi Jussi Tapion hattutemppuun päättyneen illan. Tapiolla olisi ollut vielä viimeisellä minuutilla paikka tasoittaa peli, mutta yksin maalin eteen unohdetun Tapion epäonneksi mies ei saanut riittävän hyvää osumaa pomppineeseen kiekkoon ja pisteet matkasivat maajoukkueen mukaan.

Voittaneen joukkueen valmentaja Jarmo Tolvasen huolena oli erikoistilannepelaaminen, joka oli kääntää pelin kotijoukkueelle. FPS teki ylivoimallaan viisi maalia (5/10), kun maajoukkueen vastaava lukema oli yksi (1/8).

- Tällä kertaa melkein kävi niin, että erikoistilantaisiin tämä peli ratkeaa. Meidän sapluuna on sellainen, ettei yhtään ehditä erikoistilanteita harjoitella niin meinasi käydä kylmät. FPS teki kaikki maalinsa ylivoimalla. Me yksi. Siihen meidän voittomme oli kariutua.

- Teemana oli pysyä poissa boksissa eikä onnistuttu. Sen takia meinattiin hävitä koko peli, Tolvanen päivitteli.

- Positiivisia asioita oli, että tasakentällisin pystyttiin tekemään maaleja. Ensimmäinen 10 minuuttia oli hyvä ja kolmannen erän ensimmäinen kymppi olivat hyviä. Forssalla oli hyvät jaksonsa varsinkin toisessa erässä ja kolmannen erän lopussa tulivat vahvasti.

Kotijoukkueen Karri Kivi oli tyytyväinen joukkueensa yrittämiseen, mutta virheiden määrä ei ota vähentyäkseen.

-Sitä tässä toivoo, että saataisiin virhepuoli haltuun. Siellä on muutamalla isännällä aika pitkät piuhat. Jos kahdeksan peliä lasketaan ja ynnätään niitä virhemääriä, niin kyllähän mulla on harmaa tukka jouluun mennessä.

- Mutta missään kahdeksassa pelissä - yhtä peliä lukuunottamatta - ei ole poikien yrityksestä tarvinnut valittaa. Siihen olen ollut tosi tyytyväinen.

FPS aloittaa pirteästi

Peli lähti käyntiin tasaisissa merkeissä, eikä ollut ilmassa merkkiäkään siitä että tämä oli kotijoukkueelle kolmas ottelu neljän päivän sisään. Palloseuran aktiivinen karvaus tuotti alituisesti ongelmia maajoukkueen puolustajille, joilla oli suuria vaikeuksia käynnistää hyökkäyksiä. Erityisesti kaksikko Ari-Pekka Hakala - Tino Sandhu tekivät elämän vieraille vaikeaksi, mutta eivät kuitenkaan kyenneet päättämään kiekonriistojaan maaliin.

Maalihanat saatiin auki 13 minuutin kohdalla, kun Jarkko Hattunen ja Juha-Matti Hietamäki lahjoittivat hyökkäyssiniviivalla kiekon Jori Lehterälle. Lehterä kiitti kauniisti ja Ville Hostikan harhautettuaan sijoitti kiekon alanurkkaan. FPS piti kuitenkin hyvän ilmeen ja sai erän loppuun tasoitusmaalin, kun Hattunen löysi kiekon ruuhkasta ja siirsi kiekon tyhjiin.

Toinen erä jatkui kotijoukkueen merkeissä, eikä Palloseuran ylivoimapelaamisessa ollut nokan koputtamista. Ensin Kim Vähäsen ohjaus siirsi FPS:n johtoon 5-3-ylivoimalla, ja pian tämän jälkeen Jussi Tapio iski kiekon Niko Hovisen vartioiman maalin ylänurkkaan.

Maalien jälkeen Palloseura piti peliä hallussaan, mutta kolmen jäähyn suma käänsi pelin virtauksen toiseen suuntaan. Ensin Jussi Peltomaa toi vieraat maalin päähän, ja vain 16 sekuntia ennen erän loppua Tommi Leinosen lähettämä puolihuolimaton propellikiekko pomppasi hölmistyneen Hostikan taakse.

Maalintekokilpailu Leijonien nimiin

Kolmas erä alkoi vieraiden hallitessa, eikä maajoukkueella kauaa kestänyt korkata kolmannen erän maalijuhlat. Ensin vuorossa oli Olli Palola, jolla oli helppo työ viimeistellä tyhjään maaliin Jonas Enlundin erinomaisesta syötöstä takatolpalle. Palolan maalin jälkeen Palloseura sai taas ylivoiman, ja tälläkin kertaa ylivoima oli tehokasta. Veli-Matti Savinainen ja Tapio kaivoivat kiekon maalin takaa, ja Tapio ujutti kiekon vanhanaikaisella Hovisen haarojen välistä sisään.

Maaleja kuitenkin tahkottiin kovaan tahtiin ja seuraavaa maalia ei tarvinnut odottaa reilua puolta minuuttia kauempaa. HPK-junnu Joona Karevaaran maalille lähettämä rannari ohjautui enemmän onnella kuin ymmärryksellä ilmeisesti FPS-pelaajasta Hostikan maalin ylänurkkaan.

Seuraavaan häkkiin kului peräti kahdeksan minuuttia, kun oli taas FPS:n ylivoiman aika. Asialla oli jälleen kerran Jussi Tapio, jolle maali oli jo illan kolmas. Palloseuran iloa ei kuitenkaan kestänyt puolta toista minuuttia kauempaa, kun ylivoimahyökkäyksen jälkeen Vili Sopanen löysi itsensä yksin maalin edestä ja harhautti hallitusti Hostikan haluamaansa suuntaan.

Palloseura pyrki kirimään rinnalle ilman maalivahtia ja saikin aikaan erinomaisen maalintekopaikan, mutta Tapion maalikiintiö oli tältä illalta täysi.

Yleistä valmentajilta

Karri Kivi päivitteli joukkueensa olevan hieman vielä raaka Mestikseen. Kivi oli kuvitellut Mestiksen ja A-nuorten SM-liigan välisen kuilun olevan pienempi kuin se näyttää todellisuudessa olevankaan.

- En kuitenkaan ihan olettanut, että meidän pitäisi aloittaa tämä homma näin aakkosista. Tiesin, että nuorta väkeä tulee ja A:sta hyppy Mestikseen on jonkinlainen, mutten olettanut sen aivan näin iso olevan. Siihen on vain ratkaisuna se, että saadaan jätkiä eteenpäin.

A:sta on kuitenkin tullut myös FPS:n selvästi hyökkäyssuuntaan paras kenttä, jonka sentterinä Jarkko Hattunen pyörittää peliä mallikkaasti. Tänään ketju oli elementissään ja teki kaikki Palloseuran viisi osumaa, joista jokaisen ylivoimalla.

- Hattusen viisikko on pyörittänyt sitä Lukon A:ssa ainakin kolme samaa jätkää. Pojilla on ollut se puoli ihan hallussa.

Yksi maaliin johtanut virhekin tosin ylivoimalla nähtiin, mutta Kivi ei tästä suostunut juuri stressaamaan.

- En mä sitä lähde kritisoimaan. Se on ihan hyvä että itseluottamus on kunnossa. Jos ne pelaa tällä halulla, niin se virhemäärät vs maalit on selvästi kuitenkin hyökkäysketjun osalta plussalla, Kivi painotti.

Palloseuran takalinjoilla luuti tänään try-out puolustaja Kim Vähänen, jonka tulevaisuus on vielä auki. Vaikka mies merkkautti tänään neljä miinusmerkkiä tehotilastoon, näkee Kivi Vähäsen vahvistavan Palloseuraa.

- Haluan pitää hänet, mutta en ole vielä (toiminnanjohtaja) Jari Kanteluksen kanssa ehtinyt puhua. Sopimusneuvottelut aloitetaan ensi viikolla.

Maajoukkueen Jarmo Tolvanen korosti, että hänen projektissaan pelaajat saavat huomattavasti normaalia enemmän huomiota kuin itse peli. Tänään Tolvanen näki kolme selkeää onnistujaa hyökkäyspäässä, mutta oman pään erityisesti avauspeli yski pahemman kerran.

- Kyllähän Jori Lehterä pelasi vahvasti. Myös Pöyhönen paransi loppua kohden, ja ehkä pienin varauksin myös Joona Karevaara oli maininnan arvoinen. Puolustajista on tosi vaikea sanoa, he tekivät aika vaikeaksi pelaamisen. Kuskasivat liikaa kiekkoa ja ylipelasivat, en nostaisi puolustajista oikeastaan ketään esiin, Tolvanen paketoi.

FPS jatkaa matkaansa perjantaina Tampereelle, jolloin forssalaisilla on lupa odottaa ensimmäistä vierasvoittoa, mikäli esitys tänäpäisestä vielä hieman paranee. Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen seuraava etappi on ensi sunnuntaina Kouvolassa KooKoon vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle