Jukurit väänsi voiton Forssasta

MESTIS / Raportti
Mikkelin Jukurit käänsi ottelun ensimmäisen erän forssalaispaineen jälkeen, ja pisteet matkasivat Mikkeliin ansaitusti. Vauhdikas, mutta melko tapahtumaköyhä ottelu sai loppuun vielä pienet sirkushuvit, kun Anssi Rantanen ja Mikko Mäenpää ottivat yhteen paljain rystysin.

FPS aloitti ottelun pirteästi ja koko ensimmäisen 20-minuuttisen se hallitsi peliä. Jukurit kuitenkin puolusti tarkasti, eikä Palloseura hallinnasta huolimatta kyennyt pakottamaan Jaakko Suomalaista paraatipelastuksiin.

Jukureiden ensimmäisen erän hyökkääminen perustui lähinnä vastahyökkäyksiin ja forssalaispuolustuksen kiekollisiin virheisiin, mutta Janne Kurikka forssalaismaalilla kykeni pitämään vieraat nollakerhossa.

Erän ainoa maali nähtiin 17. minuutin kohdalla, kun Lasse Lintulan syöttö tavoitti toisesta aallosta nousseen Jussi Kulmalan, joka pääsi nokikkain Suomalaisen kanssa ja pujotti kiekon vierasvahdin jalkojen välistä sisään.

Toiseen erään Jukurit tuli aivan toisella vauhdilla, ja nyt se määräsi pelin painopisteen sekä vauhdin. Varsinaiset tekopaikat olivat kuitenkin vieraillakin kortilla, mutta lopulta erän puolivälin jälkeen illan epävarmasti tuominnut Tuomas Pöyhönen passitti Tommi Välimaan kakkoselle ja Jukurit pääsi ylivoimalle.

Jukurit pelasi vahvaa ylivoimaa ja lopulta kiekko löysi maaliinkin, mutta varsin nololla tavalla. Samuli Piiroinen yritti antaa maalin takaviistosta syöttöä b-pisteelle nousseelle puolustajalle, mutta syötön katkoi maalivahti Kurikka. Kurikka katkoi syötön kuitenkin suoraan Jussi Pernaan jalkaan, josta kiekko pomppasi forssalaisvahdin selän taakse.

Jukurit ratkaisee

Vieraat tulivat myös kolmanteen erään kovaa, mutta Jukureiden Ari Kovanen oli kuitenkin ensimmäinen, kuka löysi itsensä jäähypenkiltä. Forssalaisten ylivoimapeli jatkui surkeana, ja lisää pökköä surkeuteen iski Olli Sipiläinen, joka pääsi täysin rauhassa tälläämään kiekon Kurikan ohi b-pisteen kaarelta.

- Alivoimamaali oli tosi tärkeä. Koskisen Petri teki hyvän työn ensin kulmassa, jukuriluotsi Risto Dufva kehui vahvan pelin pelannutta sentteriään, joka veti kolme viherpaitaa itseensä ja passasi Sipiläiselle vapaan paikan.

Vain puoli minuuttia tästä Jukurit ratkaisi pelin, kun FPS:n neloskenttä ei pysynyt vieraiden ykkösen mukana. Petri Lehtonen hassutti Alexis Weberin ja pääsi laukomaan vapaasti maalin edestä, mutta tämän vielä Kurikka sai kiinni. Paluukiekkoon Kurikka ei enää ehtinyt, kun täysin merkkaamaton Lasse Kanerva pääsi siivoamaan kiekon verkon perille.

- Jukurit kun meni johtoon, niin he pelasivat niin kylmäpäistä viisikkopuolustusta että ei ollut mitään jakoa saada esimerkiksi ylivoimahyökkäyksiä. Ei ihan voima eikä taito riitä voittamaan 1-1-tilanteita, joten lopputulos on silloin tässä, FPS:n Mikko Sokka tiivisti tilanteen Jukureiden johtomaalien jälkeen.

Jukureiden pelattua tiivistä viisikkopeliä myös numerot jäivät 1-3:een, mutta vielä lopussa ehdittiin yleisöä tovi viihdyttämään. Anssi Rantanen ja Mikko Mäenpää ottivat ensin turpaanlyöntikilpailua laidan vieressä, ja pian toverit saivat myös hanskat pois kädestä ja oli illan valssin aika. Lopputulokseksi merkittäköön Rantaselle pistevoitto ja raivelista Rantasen kammenneelle Mäenpäälle alaspano. Melko uskomatonta oli, että erotuomari Pöyhönen löysi aloittajan vierasjoukkueen Mäenpäästä.

Lehdistötilaisuus

- Tiedettiin kotijoukkueen aikaisemmat suoritukset ja otettiin selvää, kuten tapoihin kuuluu. Tiedettiin, että täällä on tällainen ilme tänä vuonna, joten se ei millään tavalla yllättänyt. Nuori joukkue, joka yrittää kovasti ja aavistelin jo heidän Vantaa-pelin jälkeen, että he pystyvät myös puolustamaan hyvänä päivänään kuten tänään, Risto Dufva aloitti.

- Numerot ehkä oikeutetut tänään, kuvaa hyvin peliä. Ei me hirveästi pystytty luomaan tekopaikkoja, muttei pystynyt vastustajakaan. Meille pro-luokan suoritus, että vaikka vastustaja meni 1-0-johtoon, niin silti pelattiin omaa peliä ja jaksettiin tehdä sitä työtä. Työnteko toi voiton. Tyytyväinen olen tulokseen.

Kotijoukkueen Mikko Sokka oli tappiosta huolimatta tyytyväinen joukkueensa asenteeseen, jossa ei ollut moitteen sijaa.

- Kouvolan koheltamisen jälkeen olen asennepuoleen ja työmoraaliin erittäin tyytyväinen. Kyllä pelaajilta löytyy potentiaalia ja halua yrittää, kun he tosissaan haluavat tätä hommaa tehdä. Mutta kun joutuu toimimaan taitotason ylärajoilla, niin joskus tulee tällaisia lapsellisia virheitä, kuten tänäänkin alivoimalla. Siihenhän tämä peli oikeastaan ratkesi, kun ei ylivoimillakaan saatu juuri mitään aikaan. Kaveri tosin otti tosi hyvin tilan ja ajan pois alivoimalla, Sokka näki.

Forssalaisten pelissä on mättänyt varsinkin ylivoimapeli, joka oli tänäänkin varsin hampaatonta. Jukureiden hyvä alivoima vain korosti FPS:n vaikeutta saada pakkopeli rakennettua. Joukkue pääsi nykyisessä formussaan jäälle vasta kauden kynnyksellä, eikä näin erikoiskuvioiden harjoitteluun juuri aikaa jäänyt. Tämän Sokka näkee osaksi nykyhetken ylivoimaongelmia, mutta ei pidä sitä pääsyynä ylivoiman heikkouteen.

- Varmasti senkin piikkiin, mutta harjoiteltukin on. Ilmeisesti ei kuitenkaan tarpeeksi. Totuus on kuitenkin se, että ei meillä kauheasti ylivoimapelaajiakaan ole - sellaisia kenellä olisi sellaiset kädet, tai lähinnä pää, mutta niillä on korteilla on mentävä mitä on jaettu. Vaikka sitten kiekko viivaan ja laukauksia, ellei muuta saada aikaan. Ei kyetty tänäänkään siihen.

Forssalaisittain mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että miinustilastossa pakkipari Antti Aaltonen - Jussi Pernaa vankisti asemaansa +- -tilaston miinuskärjessä. Kaksikko oli jäällä jokaisen takaiskumaalin aikana, joten tämän dynaamisen duon erottaminen saattaisi pian tulla kyseeseen.

Kotijoukkueen onnistujiin lukeutui ykköskentän Lasse Lintula, joka Tuomas Suomisen oltua kipeänä sai suuremman kiekollisen roolin ja oli selvästi ykkösvitjan näkyvin hahmo. Myös Tommi Välimaa oli tänään mies paikallaan, ja vieraiden puolustuksella oli huomattavia vaikeuksia ulottuvan sentterin kanssa.

Jukureista vahvimmin peliä hyökkäyspäässä pyöritti Lehtosen kentän lisäksi trio Kantelinen - Koskinen - Welling, joista varsinkin keskimmäinen oli pelipäällä. Myös Harri Suutarisen iltapuhde oli vahva, vaikka miehen ensimmäisen maalin syöttöpiste olikin kouluesimerkki puhutusta syöttöpinnasta. Nihkeimmän kuvan itsestään jätti takalinjojen Kalle Kaijomaa, jolla varsinkin ensimmäisessä erässä oli alituisia vaikeuksia forssalaisten kanssa ja mies oli jatkuvasti jäljessä FPS-hyökkääjistä.

FPS jatkaa torstaina kotonaan, kun se kohtaa lauman ex-forssalaisia vilisevän Hermeksen. Jukureiden talkoot jatkuvat perjantaina kotijäällä TuToa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle