Kipeämmin pisteitä tarvinnut FPS voittoon

Forssan Palloseura onnistui neljännen kerran viidestä yrityksestään tällä kaudella kukistamaan Salamat. Illan ottelussa pisteiden kohtalo ratkesi lopullisesti vasta Toni Ronkaisen upeaan päätösminuuttien maaliin.

Turhan kauaa ei nollanollaa kamppailussa pelattu, sillä jo ensimmäinen kunnon tekopaikka poiki maalin. Mikko Huhto lähetti omalta alueeltaan pitkän pystysyötön keskikaistaa porhaltaneelle Janne Jokilalle. Jokila karkasi Antti Nyrhisen ja Joni Purolan välistä läpiajoon ja harhautti Simo Vehviläisen jäihin pujottaen lopulta kiekon häkkiin siirretyn rangaistuksen ollessa voimassa.

Muutamia jäähyjäkin erässä ehdittiin tuomitsemaan. Salamat joutui jopa reilun puoli minuuttia kestämään kahden miehen vajausta. Jäähyjen päätyttyä Salamat alkoi saada putkia liikkeelle ja ahdistikin FPS:aa puolustusasemiin useassa peräkkäisessä vaihdossa.

Kovimmin tasoitusmaalia oli hakemassa koko ottelun pirtein Salama ja joukkueensa liideri Lasse Korhonen, joka sai järjesteltyä tilanteita niin itselleen, kuin muillekin. FPS-johdon tukevoittamista viimeisellä minuutilla koitti vielä hyökkäykseen rynnännyt Jaakko Kolari, mutta hän eikä takaa jälkitilanteeseen sännännyt Pekka Rautiokaan onnistunut viimeistelyssä.

Tilannerikas toinen erä

Toisen periodin alussa maali roikkui ilmassa vähän molempiin päihin. Kolmannella minuutilla FPS:n tukipylväs Janne Kurikka oli kaukana maaliltaan Salamoiden syötellessä kiekkoa maalin kulmalle, mutta maaliin ei tästä seurannut laukaus johtanut, vaan Kurikka ehti lopulta peittämään. Vastapäädyssä Nyrhisen virhe avasi forssalaisille ylivoimahyökkäyksen, mutta Lasse Lintula jätti Toni Ronkaisen tarjoilun hyödyntämättä. Pelin jatkaessa aaltoiluaan vieraiden poikittaissyöttö tavoitti maalin eteen unohtuneen Timo Korhosen, jonka veto tavoitti ainoastaan Kurikan räpyläkäden.

Tilanteita sateli tästä eteenpäinkin. Kuudennella minuutilla Aleksi Sillanpää neppasi Tuomas Suomisen puolikkaaseen läpiajoon. Maalin sijaan tilanteesta tuli ainoastaan jäähy Matias Keräselle. Ylivoiman loputtua FPS:n pelaajat hötkyilivät sen verran, että Marko Sakko pääsi Kurikan maalille koittamaan onneaan, joka kiekon muodossa karkasi kuitenkin tolppaa hipoen ohi.

Erän alkupuolisko mentiin pitkälti Salamoiden merkeissä, kunnes FPS:kin alkoi pärjätä kaksinkamppailuissa, mistä seurasi välittömästi Salama-jäähyjä. Sakon rangaistuksen aikana FPS-ylivoima pyöritti pakkopeliä lähes puolitoista minuuttia, kunnes Ronkainen sakotti kirkkonummelaisia ohjaamalla Mikko Huhdon siniviivavedon ohi Vehviläisen.

Salamat kavensi kolmisen minuuttia ennen erätaukoa. Antti Uitto eliminoi kovalla taklauksellaan yhden oman ja yhden vieraan. Jälkiseuraamuksena väylä FPS-maalille oli avoin ja sen seurauksena Pasi Pieninkeroinen pääsi maalaamaan Immo Suutarisen passista.

Tasoitus muutamien senttien päässä

Päätöserän alussa FPS:n puolustuksessa luuti uusi nimi, Sami Lejonqvist, joka sai jääaikaa Huhdon kärsiessä jäähyboksissa kymppiään. Lähimpänä tasoitusta erässä Salamat oli Janne Jokilan kaksiminuuttisen loputtua. Pieninkeroinen nosti maalin kulmalta ja kiekko putosi Kurikan kainalosta aivan maaliviivan tuntumaan, josta omat pakit ehtivät kuitenkin siivoamaan kiekon keskialueelle.

Tuomas Suomiselle tuomittu estämis-kakkonen nelisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua vaikeutti FPS:n näkymiä, mutta Salamoiden ylivoiman jäädessä vaisuksi ei isännillä ollut vaikeuksia tappaa jäähyä.

Ajassa 18.22 FPS:n voitto sinetöityi. Suominen jakoi laidalta keskelle vauhdissa olleelle Ronkaiselle, joka kuljetti kiekkoa maalin edessä pakottaen Vehviläisen poikittaisliikkeeseen. Ronkaisen pitäessä kiekkoa tiesi jo melkein varmasti Vehviläisen pelin olevan pelatun ja niin se olikin. Maalivahti jäihin ja kiekko yläpesään, sekä kunnon tuuletukset päälle yhdessä Jokilan kanssa. Loppunumerot 4-1 sijoitti tyhjiin Tommi Välimaa ryöstettyään kiekon keskialueella Ville Vuorisaaren lavasta.

Valmentajien huomiot enimmäkseen positiivisia

Tulevaisuudestaan ottelun jälkeen informoinut Salamoiden Niki Andersson on joutunut monesti katselemaan joukkueeltaan vieläkin huonompia peliesityksiä.

- Pirteä esitys meiltä verrattuna viikontakaiseen FPS-otteluun poislukien, ettei maalinteko sujunut nytkään. Kenttäpeli oli ihan hyvää ottaen huomioon meidän vaikeudet viime aikoina. Uskon, että joukkue pääsee lopulta vaikeuksista yli kun harjoitellaan hyvin ja koitetaan aina tsempata. Siinä kun kovaa taistellaan, käy usein vain niin, että sitten se rentous otteista katoaa. Maalintekoon ei oikein löydy itseluottamusta. Kurikka siellä maalilla oli hyvä torjuen meidän yrityksiä pää edellä tai miten vaan, kehui Andersson Palloseuran luottoveskaria.

FPS-koutsi Mikko Sokalla oli aihetta tyytyväisyyteen oman ottelun lisäksi myös päävastustaja Hermeksen hävittyä oman ottelunsa.

- Kaikki tietävät tilanteemme, missä ollaan menossa. Tavoite runkosarjan loppua kohden on kehittää paineen alla pelaamista ja voittojakin paineen alla tulee, jos pelataan hyvin. Avauserässä jäätiin vähän jalkoihin, mutta Kurikka oli mies paikallaan. Toiseen erään saatiin liikettä mukaan ja jäähyjä vastustajalle, joista kerran pystyttiin rankaisemaankin. Kelpo erä kaikkiaan lukuunottamatta yhtä selvää virhettä, josta tuli kavennusmaali. Kolmannessa erässä käytiin puolustustaistelua ja välillä se menikin aikamoiseksi sumpuksi, mutta onneksi vain pisteistä pelataan, eikä tyylipisteistä, Sokka niputti.

FPS pelaa lauantaina uudelleen kotikaukalossaan, tällä kertaa Jokipoikia vastaan. Lounais-Hämäläisten on edelleenkin sallittua tulla nähtyä runsaslukuisemmin paikalle kannustamaan. Salamoiden päivän kunnon saapuu samana iltana mittaamaan vieraaksi tuleva Hermes.