Taistelua playoff-viivan tuntumassa

MESTIS / Ennakko
Lempäälässä kamppaillaan keskiviikko-iltana todella tärkeistä pisteistä, kun kaukalossa toisistaan mittaa ottavat peräkkäisillä sijoilla Mestiksen sarjataulukossa killuvat LeKi (9.sija) ja Titaanit (10.). Pisteet tulisivat kummallekin joukkueelle tarpeeseen, jotta molempien tavoitteena oleva playoff-paikka olisi mahdollista keväällä saavuttaa.

Kuntokäyrät

LeKi iskee Titaanien kimppuun kahden ottelun tappioputkessa, kun viime viikolla lempääläläisiä niistivät niin Kiekko-Vantaa kuin TuTokin. Kotihallissaan LeKi on viimeisestä viidestä ottelusta voittanut neljä.

Myös Titaanit matkaa Lempäälään kahden peräkkäisen tappion kera, sillä kotkalaisten edellisviikko sujui varsin mollivoittoisissa sävelissä. KooKoo ja Jokipojat hakivat rutiinilla pisteet kotiin Kotkan jäähallista, joten punanuttujen olisi jälleen aika palata voittojen tielle. Titaanit on voittanut kolme viimeisistä viidestä vierasottelustaan.

Ratkaisun paikat

LeKi on aloittanut viimeaikaiset kotiottelunsa yleensä todella aggressiivisesti ja aktiivisesti Lempäälän kapeassa kaukalossa. Joukkue on hävinnyt avauserän kotikaukalossaan viimeksi lokakuun alkupuolella ottelussa TuToa vastaan, joten vieraaksi saapuvan Kotkan Titaanien onkin syytä olla isäntien kanssa tämän asian tiimoilta todella tarkkana, sillä kotkalaisten ongelmana edellisissä otteluissa on ollut se, että joukkue ei ole ollut hereillä heti alusta alkaen. Vaikka valmistautuminen itse otteluun olisikin sujunut mallikelpoisesti, ovat punanutut liukuneet kaukaloon jokseenkin uneliaina ja tämä on näkynyt varsin nopeasti vastapuolen maalisarakkeessa.

Ottelussa Jokipoikia vastaan titaanipelaajat jäivät pyörimään kulmiin, eikä päävalmentaja Blombergin mukaan joukkueelta löytynyt tarvittavaa kiimaa sota-alueelle menon ja työnteon suhteen. Tämä epäkohta tulisi korjata mitä pikimmiten, sillä työnteossa Titaanit ei saisi antaa yhtään etua vastapuolelle missään ottelussa. Onnistumisten myötä matalalla oleva itseluottamuskin lähtisi nousuun ja se näkyisi suoraan myös punanuttujen tökkineessä ylivoimapelaamisessa, joka on nykypäivänä yksi jääkiekko-ottelun kulmakivistä. Erikoistilanteissa Titaanit on kuluvalla kaudella ollut todella vaisu ja tähän saumaan LeKi saattaakin iskeä todella kovaa viime kohtaamisen tapaan (LeKi ratkaisi Kotkassa pelatun ottelun kahdella ylivoimamaalilla kamppailun toisessa erässä).

– Koko homma on loppukädessä draivista ja omasta halusta kiinni. Meidän pitää saada päälle todella kiva vimma, jolla käännämme kaksinkamppailut väkisin nimiimme ja näin ollen pääsemme maalintekotilanteisiin, toteaa Titaanien päävalmentaja Jari Blomberg.

– Ottelu LeKiä vastaan on meille erityisen tärkeä, sillä kamppailemme heidän kanssaan samoista sijoituksista. Ottelun tärkeys sytyttää varmasti koko joukkueen taistelemaan täysillä alusta alkaen ja tämä on meille siinäkin mielessä hyvä mittari, sillä nyt näemme mitä oikeasti haluamme keväällä saavuttaa.

Blombergin pyörittämän pelisysteemin yhtenä kulmakivistä on nopea pelin kääntäminen omalta alueelta hyökkäyssuuntaan, mutta se on viime aikoina loistanut poissaolollaan kotkalaisten peliotteista. Avaukset lähtevät liian hitaasti ja tällöin puolustajien sekä hyökkääjien välimatkat kasvavat liian suuriksi, jonka seurauksena avaukset menevät harakoille taikka vastustaja pääsee kovalla karvauksella antamaan painetta ja pakottamaan titaanipuolustuksen virheisiin omalla alueella.

Etenkin kovaa ja aggressiivisesti karvaavat joukkueet ovat olleet kotkalaisille myrkkyä kuluvalla kaudella. Titaanien tuleekin saada kiekkoa nähtyä selkeästi nopeammin liikkeelle, jotta joukkue kykenisi purkamaan vastustajan keskialueella vastaan tulevan puolustuslinjan ja iskemään täydellä voimalla kohti maalia sekä sorkkimaan kiekkoja reppuun. Avauspelaamisen epäonnistuessa ja sen seurauksena kiekon pyöriessä omissa on samalla Titaanien hyökkäyspelaaminenkin kärsinyt, sillä joukkue ei ole päässyt iskemään nopeilla iskuilla vastustajan maalille. Tämän seurauksena kotkalaisten maalinteko onkin tökkinyt karulla tavalla ja vanha viisauden mukaanhan enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa jääkiekossa.

Myös LeKillä on ollut vaikeuksia maalinteon kanssa edellisissä otteluissa. Paikkoja lempääläläiset ovat kyllä luoneet riittävästi ja laukauksia on sadellut vastapuolen maalia kohti riittävästi, mutta laukauksista on puuttunut laatu. Sen seurauksena vastustajan hyvävireiset maalivahdit ovat kyenneet useimmiten pitämään verkkonsa puhtaana LeKin kustannuksella.

– Turussa ei viimeksi oltu pelissä kunnolla kiinni, vaikka ajoittain saatiinkin hyviä paikkoja. Niistä kuitenkin tehtiin lähinnä ratkaisuja tyyliin ”sinnepäin”, eli saadut paikat olisi pitänyt käyttää paremmin hyödyksi, LeKin päävalmentaja Sami Hirvonen kommentoi.

– Meidän pitää olla huolellisia Titaaneita vastaan. Vastustajan maalille on ajettava röyhkeästi ja meidän selvästi parannettava maalinedustapelaamista erityisesti vastustajan maalilla.

Joukkueiden aiempi kohtaaminen Lempäälässä ratkesi kotijoukkueen hallinnasta huolimatta Titaanien kuolettavan teräviin vastaiskuihin. LeKi-valmentaja Hirvonen ei halua saman toistuvan keskiviikkoisessa ottelussa. Titaanileirissä puolestaan puheet ovat luonnollisesti päinvastaiset.

– Titaanit iskee erittäin hyvin vastaan, viimeksi heitä vastaan meidän huolimattomuus hyökkäyspäässä kostautui, sanoo Hirvonen.

– LeKi tulee meille siinä mielessä hyvään saumaan, koska olemme pelanneet hieman alavireisesti viime aikoina ja tarvitsemme todellista herätystä. Tästä ottelusta meidän pitää ehdottomasti voitto ottaa ja tulemme tekemään kaikkemme, jotta voitto mukaamme Lempäälästä irtoaa, paaluttaa Blomberg.

Kokoonpanot

LeKin miehistössä nähdään jälleen rutkasti muutoksia, sillä HPK on kutsunut takaisin liigakaukaloihin hyökkääjänsä Antti Kerälän ja Sami Lähteenmäen, sekä Tappara puolustaja Miko Malkamäen. Vastavuoroisesti tilalle SM-liigasta ovat tulleet Ilves-hyökkääjät Juuso Antonen ja Joonas Rask sekä Venäjältä takaisin kotiin palannut puolustaja Mikko Pukka.

LeKin sairastuvalla ovat edelleenkin puolustaja Anssi Ranta sekä hyökkääjät Jaakko Hagelberg ja Teppo Tieranta. Myös hyökkääjä Tommi Välimaa puuttuu illan kamppailusta, miehen kärsiessä viiden ottelun mittaista pelikieltoaan Kiekko-Vantaa-kapteeni Ville Vuorisaaren telomisesta.

Titaanit saa sairastuvan puolelta nivusvaivasta kuntoutuneen puolustaja Jari Siiran takaisin joukkueen takalinjoille.

– Saamme Lempäälän reissulle täydet neljä hyökkäysvitjaa ja pakkiparia, joka on tällä kaudella ollut todella harvinaista herkkua, titaanipiiskuri Blomberg tuumii.

Sen sijaan täysin uutena miehenä titaanipakistossa Mestis-yleisölle esittäytyy viikon try-outille tullut puolustaja Matti Pinomäki. Maalilla jatkaa hyvän ottelun Jokipoikia vastaan pelannut Teemu Hankanen.

– Pinomäen pistämme ykkösvitjan taakse Juhamatti Hietamäen pakkipariksi, mutta emme aio peluuttaa häntä heti puhki. Pehmeä lasku uudelle kaverille on suunnitelmissa.

Poissa Lempäälään matkaavan kotkalaisjoukkueen pelaavasta kokoonpanosta ovat edelleenkin maalivahti Kai Tillanen, puolustaja Toni Mäkinen sekä hyökkääjät Simo Romo ja Mikko Kansikas.

Muuta

Joukkueet ovat kuluvalla kaudella kohdanneet jo kahdesti aiemmin, vierasjoukkueen vietyä kummassakin ottelussa pisteet itselleen. Kääntyykö kurssi LeKin kotivoiton myötä vai jatkaako Titaanit "vierasvoittoputkea"?

» Lähetä palautetta toimitukselle