Palataanko päiväjärjestykseen?

MESTIS / Ennakko
Kouvolassa ovat perjantai-iltana vastakkain monet muistorikkaat väännöt Mestiksessä keskenään käyneet KooKoo ja Jukurit. Haaksirikkoinen KooKoo saa haastajakseen omaa peliään vielä etsivän mikkeliläisjoukkueen.

Kuntokäyrät

Paljon erilaisempi ei joukkueiden alkukausi olisi voinut olla kuin mitä on KooKoolla ja Jukureilla. KooKoo osattiin ennen kauden alkua sijoittaa sarjan kärkikastiin, mutta tuskin monikaan uskoi joukkueen yltävän nähdynkaltaiseen voittoputkeen. Putki katkesi lopulta ehkäpä kauden päähastajan Sportin toimesta Kouvolassa viime lauantaina.

Mikkelissä on sen sijaan käännelty Rubikin kuutiota eri asentoihin ja etsitty kompassista suuntaa voittojen tielle. Nyt Jukureilla on joka tapauksessa allaan voitto, joskin niukka sellainen ja sarjan jumbojoukkue SaPKosta. Mutta kuten kulunut sanonta kuuluu, keväällä kukaan ei muista miten pisteet on hankittu, pääasia että niitä on riittävästi.

Kotijoukkueen kannalta tavoite on vuorenvarmasti unohtaa Sport-tappio historian sivuille ja jatkaa alkukauden hurmoksella jälleen kohti uusia voittoja. Usein nähty ilmiö kun kuitenkin on se, että pitkän hyvän putken jälkeen myös taantumavaihe voi olla hankala, ellei sitä saada katkaistua heti alkuunsa. Tappiosta huolimatta on kuitenkin huomattavaa, että Sport-tappio oli ensimmäinen ottelu, jossa KooKoon verkkoon tehtiin yli kolme maalia, ja jossa joukkue jäi alle kolmen tehdyn maalin.

Ratkaisun paikat

KooKoo lähestyy perjantai-illan ottelua vahvasti vajaalukuisena. Sairastuvalla on nippu kovia pelimiehiä ja heidän puuttuminen pelaavasta kokoonpanosta saa varmasti päävalmentaja Vladimir Kolekin esikuntineen terästämään joukkueen puolustusasennetta.

Samaan aikaan voidaan todeta Jukureiden käskyttäjän Kari Makkosen lähestyvän taktisia ratkaisuja hyvinkin puolustuslähtöisistä lähtökohdista, joten tiedossa on varmasit kahden puolustuspelaamisen kautta peliin lähtevän joukkueen kohtaaminen. Jukureilla on alkukauden aikana kaiken lisäksi ollut melko huomattava maalinteko-ongelma, kun kohtuullisestakaan määrästä maalipaikkoja ei viimeistely ole onnistunut. KooKoon maalimäärä onkin yli tuplasti Jukureiden maalimäärä.

Näistä lähtökohdista ajateltuna perjantai-iltana ratkaisevaan rooliin nousee nimenomaan hyökkäyspelin onnistuminen ja hyökkääjien viimeistelytaito. Paikkoja tuskin avautuu kovinkaan montaa tuhlattavaksi saakka, joten tarkkuus ja tehokkuus palkitaan sarjapisteillä.

Erikoistilannepelaaminen on toinen osa-alue, jossa joukkeiden välillä ainakin alkukaudesta on ollut silmiinpistävä ero. Jukureiden ylivoima on sarjan huonointa, kun taas KooKoon ylivoima on sarjan toiseksi parasta. Myös alivoiman tappamisessa kymenlaaksolaiset ovat valovuoden Jukureita edellä, joten varsinkin vierasjoukkueen on vältettävä jäähyjä.

Kokoonpanot

Viikon tauko on tullut kotijoukkueelle varmasti tarpeeseen. Loukkaantuneet ovat saaneet parannella paikkojaan ja kynnelle kykenevillä miehillä on treenattu. Alkukausi oli tuloksellisesti niin hyvä, että KooKoo on jo ottanut pelillisiä askeleita eteenpäin. Esimerkiksi hyökkäyksiinlähtöihin on viime matseissa haettu selvästi jo uusia variaatioita, kun alkukauden perussysteeminä oli tuoda kiekko aina laidalta ylös.

Alkuviikosta kouvolalaisten kiekkokannattajien iloksi Kouvolaan siirtynyt Mikko Rautee on mukana uutena miehenä. Sentteri tulikin tarpeeseen, sillä Sportia vastaan kaukalossa oli vain kaksi keskushyökkääjää.

Pitkäaikaispotilaat Tatu Miettinen ja George Nistas ovat edelleenkin sivussa. Myös Ville Eskelisen pelaaminen on epätodennäköistä. Miehiä riittää kuitenkin neljään hyökkäysketjuun, jos joko Eemeli Koskelainen tai Jukka Sompi ovat toipuneet jalkavammoistaan. Muista pelaajista sivussa on edelleen ainakin puolustaja Niko Tuomi.

Jukureiden kokoonpanossa uusi esiintyjä on SaiPa-kasvatti Teemu Pakkarinen, joka asettuu avauspelissään laitahyökkääjäksi Janne Jaakkolan johtamaan ketjuun. Ketjun toisella laidalla viilettää Jussi-Mikko Makkonen.

Ykkösketju mikkeliläisillä säilyy edellisen pelin muodossa, joten kouvolalaisille viime kaudelta tuttu Kory Baker johtaa Jukureiden ykkösnyrkkiä keskuhyökkääjän ominaisuudessa laidoillaan Tuomas Muhonen ja Carlo Grünn.

Loukkaantuneina mikkeliläisillä ovat pitkäaikaistoipilaat Olli-Pekka Komulainen sekä Tuomo Jormakka.

Muuta

Myös vierasjoukkue Jukureiden väreissä Mestistä pelannut Kai Öhberg (kuvassa) pelaa 300. runkosarjaottelunsa Mestiksessä. Aktiivipakeista vain Sportin Erholtz ja Hallbäck ovat hänen edellään. Aiemmin Järvenpäässä, Kirkkonummella ja Mikkelissä sarjaa pelannut Öhberg on tehnyt uransa 299 ottelussaan tehot 23+82.

» Lähetä palautetta toimitukselle