FPS haastaa kotiavauksessaan Jukurit

MESTIS / Ennakko
Loppuviikon Itä-Suomen kiertueellaan ilman avauspisteitä jäänyt FPS saa vieraakseen Mestiksen hallitsevan mestarin Mikkelin Jukurit. Mikkeliläiset aloittivat sarjakauden vakuuttavasti kahdella selvällä voitolla.

FPS aloittaa kotiottelunsa tiistai-iltana Jukureita vastaan. Jukurit on viime vuosina ollut forssalaisille ylitsepääsemätön vastus. Joukkueiden viime vuosien kohtaamiset ovat yksipuolista luettavaa. Viime kaudellakin Jukurit löi FPS:n jokaisessa kohtaamisessa ja neljän ottelun maalisaldokin oli mikkeliläisille 17-6. Edellisen kerran FPS kykeni kaatamaan Jukurit 22.1.2004 kotihallissaan niukasti 1-0.

Tälle kaudelle joukkueet ovat kuitenkin uudistuneet rajusti valmennusta myöden, joten asetelmat ovat tyystin uudet. Toki Jukurit lähtee Forssaan jälleen kerran suosikkina, mutta uudet kuviot saattavat hyvinkin tuottaa tilastoihin takertuneelle yllätyksen.

Jäähyt FPS:n huolena

Mestiksessäkin käyttöön otetut sääntömuutokset ovat aiheuttaneet avauskierroksilla mietittävää ainakin forssalaisten leirissä. Joukkueelle on nimittäin tuomittu kahdessa ottelussa yhteensä 28 kappaletta kahden minuutin rangaistuksia. Ymmärrettävästi vastaava tahti ei voi jatkua varsinkaan kärkijoukkueita vastaan, kun haetaan esim. tärkeitä kotivoittoja. FPS:n alkukauden kamppailut ovat tosin olleet muutenkin rikkonaisia ja myös forssalaiset ovat päässeet tahkoamaan ylivoimaa muhkeat minuutit. FPS:n kahden ottelun kaikki neljä maalia ovatkin syntyneet ylivoimalla.

FPS avasi sarjakauden perjantaina Joensuussa. Avausottelussa joukkueen otteissa näkyi vielä jännitystä, johon saattoi osansa tuoda myös Joensuun huikea yleisömäärä. Lauantaina Kajaanissa joukkueen otteet olivat jo vapautuneemmat, mutta Hokki saalisti kuitenkin pisteet päätöserän maaleillaan. Kotiavausta on joukkueessa tarkoin mietitty ja Jukurit on kaadettavissa.

- Vastus on kova, kuten tiedetään. Siitä huolimatta meillä on täydet mahdollisuudet pärjätä. Se edellyttää sitä, että ollaan pelissä hyvällä asenteella, liikutaan hyvin ja pystytään haastamaan Jukureita fyysisessä pelissä.

Erikoistilanteiden vaikutus on forssalaisten leirissä tiedossa. Tuomarilinjaan ei olla oltu tyytyväisiä.

- Jukureilla ylivoima on näyttänyt toimivan, joten erikoistilanteilla tulee olemaan korostettu vaikutus. Jäähyt ovat olleet (kahdessa ensimmäisessä pelissä) liian suuressa roolissa pelejä ratkaistessa. Kamppailupeliä ei nähdä niin kuin pitäisi ja maalinedustapeli on vaikeaa kun alivoimapelissäkin pistetään uutta äijää jäähylle kevyistä hipaisuista. Vielä kun joka tuomarilla on oma linjansa niin pitää joka pelin alussa seurata, millä lailla vihelletään. Peluuttaminen on haastavaa pelin rikkonaisuuden vuoksi ja pelaajistoa joudutaan kuormittamaan epätasaisesti, harmitteli FPS:n kakkosvalmentaja Asko Rantanen.

Forssalaisista pirteintä peliä alkukaudella ovat esittäneet nuoret puolustajat Markus Nordlund ja Jonne Hattunen. Koijoukkueen hyökkääjiltä odotetaankin ryhdistäytymistä. Maalilla Ville Hostikka oli varsinkin Kajaanissa joukkueen parhaimpia. Jukureita vastaan maalivahtipelin toimivuus onkin suuressa roolissa. FPS lähtee tiistain otteluun terveellä kokoonpanolla ja joukkue saattaa vielä saada puolustukseen vahvistuksen runkomiehistön ulkopuolelta.

Jatkuvatko Jukurien maalikarkelot?

Jukurit aloitti sarjan vahvasti. Kotiottelussa torstaina kaatui KOO-VEE selvästi 7-1 ja lauantaina Tikkurilassa joukkue löi Kiekko-Vantaan 6-2. Jukurien tehoista ovat vastanneet pääasiassa kaksi ensimmäistä kenttää, jotka Ossi Pellisen ja Petri Lehtosen johdolla ovat miehittäneet myös pistepörssin kärkisijat. Jukurit on sopeutunut suhteellisen hyvin uusien sääntöjen myötä lisääntyneisiin erikoistilanteisiin. Mikkeliläiset ovat sarjan kärjessä myös mitattuna ylivoimatehokkuudessa seitsemällä maalillaan. Tilille on kertynyt myös neljä alivoimamaalia kahdessa ottelussa.

Jukurien vahva alkukausi on perustunut siis pääasiassa vahvaan erikoistilannepelaamiseen, mutta myös tasaviisikoin peli on kulkenut. Maalilla Ari Reunanen on torjunut mainiosti kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa, mutta tiistaina on odotettavissa Kai Tillasen olevan torjuntavuorossa. Jukurien miehistöstä puuttuvat edelleen Tuomo Jormakka ja Antti Laakso. Lisäksi Vantaalla lievästi loukkaantuneen Jesse Kiukkaan pelaaminen on epävarmaa.

Illan otteluun Jukurit lähtee selkeänä suosikkina, mutta FPS:lla on mahdollisuutensa. Kotijoukkueen on kuitenkin pysyttävä poissa jäähypenkiltä, sillä vieraiden arsenaali ylivoimaviisikkoihin on sarjan parhaasta päästä. Mikäli asenne ja liike ovat kotijoukkueella kohdallaan, niin voi kamppailusta odottaa jopa tasaväkistä. Muussa tapauksessa Jukurit menee jo avauserässä menojaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle