Mielipide

"Lehkos-lisä" peitti itse asian

MESTIS / Kolumni
TuTo-valmentaja Ismo Lehkonen arvosteli Jääkiekkoliiton antamia tuomioita. Väitetty Lehkos-lisä toi kahden ottelun toimintakiellon. Huomiota ansaitsisi kuitenkin itse asia raflaavan kuorrutuksen alla.

Lehkos-lisä oli todellisuutta, kun Jussi Pesoselle tullut noutaja poiki silloiselle HIFK-valmentaja Ismo Lehkoselle kymmenen ottelun toimitsijakiellon syksyllä 2000. Silloinkin karkeasti ylimitoitetun rangaistuksen syynä oli tosin asian saama julkisuus, ei Lehkosen persoona.

Mestiksessä Lehkos-lisää ei ole näkynyt, ainakaan Turun ulkopuolisesta Mestis-Suomesta katsottuna.

Lehkosen arvostelun kohteeksi joutunut Iiro Junnilan saama kolmen ottelun pelikielto vaikuttaisi olleen hyvin linjassa Jääkiekkoliiton tappeluista langettamiin pelikieltoihin. Tämän hetken linja nimittäin näyttäisi olevan, että nyrkkitappelusta saa yhden matsin, ja aloittaja saa bonuksena huilata toisen ottelun päälle.

Kun pelaaja ottelun ainoassa vaihdossaan hyökkää suoraan vastustajan kimppuun, kuten TuTon Junnila teki Jukurit-ottelussa, on tavallista tappelua ankarampi rangaistus perusteltu. Spontaanista pelitilanteesta kun ei voi puhua.

Tilanne, jossa Junnila hyökkäsi Jukureiden Timo Kuuluvaisen kimppuun, vaikutti selvältä käskyttämiseltä. Todisteita ei kuitenkaan ollut, eikä Lehkonen saanut toimitsijakieltoa. Kunnes ’Ika’ keksi sanoa lauantaisen TuTo-Kiekko-Vantaa-ottelun jälkeen, että Junnilan tuomiossa olisi ollut Lehkos-lisää. Silloin napsahti kaksi ottelua.

Jälkimmäinen tuomio on ankara, mutta kurinpitäjän kannalta katsottuna ymmärrettävä. Titaanien Jari Helle oli ehtinyt saada yhden ottelun pannan epäiltyään tuomarin tuomitsemisten tasapuolisuutta. Oli vain linjan mukaista antaa jotain myös Lehkoselle. Yksikin ottelu olisi ehkä riittänyt.

Hauskaksi tilanteen tekee se, että vaikka Lehkosen lausunnot eivät kiillota kurinpitäjän kilpeä, koko sarjan uskottavuudelle Lehkonen tekee hyvää muutenkin kuin vahvalla valmennustyöllään TuTossa. Mestis-kiekko on vauhdikasta ja viihdyttävää, mutta liigan ollessa suljettuna suuret unelmat ja todelliset panokset puuttuvat. Suurta yleisöä on vaikea saada kiinnostumaan. Lehkosen kaltaiset harvat, värikkäät persoonat pitävät Mestistä elossa. Tämänkin episodin saamasta julkisuudesta lienee Mestikselle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Harmillista on, että esille nostettu ja pelikiellolla palkittu Lehkos-lisä peittää alleen sen, että Lehkosen lausunnossa oli paljon asiaa. Tappeluista saatavat rangaistukset eivät ole nimittäin linjassa kaukalossa tapahtuvien vaarallisempien rikkeiden kanssa.

Lehkonen nosti esille, kuinka Jukureiden Lauri Kinos sai kolmen (ei kahden, kuten Lehkonen muisti lausunnossaan) ottelun pelikiellon päätettyään TuTon Jari Kestin kauden polvitaklauksella viime keväänä. Tv-kuvista näki, että taklaus oli törkeä. Tämän syksyn tv-ottelussa KooKoon Jarno Virkki kosti vastustajan puhtaan, mutta valitettavaan loukkaantumiseen johtaneen taklauksen viikateiskulla keskivartaloon. Kohde ei loukkaantunut, joten tuomioksi jäi yksi ottelu.

Pelikieltojen pituuksien perusteella nyrkkitappelun aloittamista pidetään yhtä rangaistavana tai jopa rangaistavampana kuin tekojen, joissa vakavan loukkaantumisen vaara on ilmeinen. Asiasta sietääkin keskustella. Mutta ilman Lehkos-lisiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle