Mielipide

FPS:n pelaajistossa pysyvintä on ollut muutos

MESTIS / Kolumni
Forssan Palloseuran kokoonpanossa on läpi syksyn käynyt sellainen puhuri, että lähtijöistä ja tulijoista ajantasalla pysyminen on vaatinut joukkueeseen liittyvän uutisoinnin ahkeraa seuraamista. Mistä ennennäkemättömän suuri pelaajaliikenne sitten johtuu?

FPS aloitti jääharjoittelun elokuun alussa suurella pelaajaringillä. Se oli tarpeen, sillä SM-liigan kuvioista Mestikseen valmentamaan tullut Karri Kivi ei ollut aiemmin nähnyt ketään pelaajaansa jäällä. Tilanteen voi sanoa olleen siinä mielessä pelaajille tasapuolinen, että kaikki pääsivät samasta tilanteesta ja samalta lähtöviivalta näyttämään omaa osaamistaan.

Näistäkin faktoista huolimatta kuulostaa hurjalta se, että kun harjoituspelit lasketaan mukaan ja sarjasta on kolmannes takana, on FPS:n toimesta ottelupöytäkirjoihin kirjattu jo peräti 43 eri nimeä.

- Onhan se ihan helvetisti mutta ei meillä ole ollut vaihtoehtoisia menettelytapoja. Minulle kyllä kävisi, että jo toukokuussa on 22 nimeä kasassa ja niillä mentäisiin koko kausi läpi mutta se ei ole todellisuutta, päävalmentaja Kivi toteaa.

Ehkä vielä erikoisempaa valtavan pelaajamäärän lisäksi on se, että jo kauden tässä vaiheessa omista sopimuspelaajista täyden kuusikollisen sopimukset ovat purkautuneet, pääosin pelaajien itsensä aloitteista. Leikin kesken ovat jättäneet motivaationsa kadottaneet maalivahti Tommi Kela ja hyökkääjä Ville Aaltonen.

Lisäksi puolustajista Mikko Saari lähti kun peliaikaa ei ollut tiedossa ja Sami Lejonqvistkin pystyy jatkossa panostamaan kiekkoiluun vain II-divisioonan vaatimalla tavalla. Jo ennen kauden alkua miesvahvuudesta poistuivat Tanskaan hakeutunut Rami Jokinen ja tshekki Ivo Kratena, josta ei saatu odotettua tehomiestä.

- Tämä kertoo pelaajien motivaatiosta enemmän kuin mistään muusta. Omia kasvatteja tai edellisen kauden jatkajia on meillä sen verran vähän, että joukkuetta on tällä kertaa vain ollut pakko kasata suurimmaksi osaksi ulkopuolelta.

- Siinäkin on tottakai aina riskinsä kun näitä pelaajia ei ennestään tunneta. Jos pelaaja sanoo kesällä, että haluaa ehdottomasti mukaan sekä motivaatio on hirveä ja sitten syys- tai lokakuussa ilmoittaakin että ei kiinnosta niin mitäs me sille voidaan, Kivi ihmettelee.

FPS:lla on viime viikkoina ollut pulaa pelaajista yhtä aikaa kaikilla pelipaikoilla. Onko siis päävalmentajan mieleen tullut jälkeenpäin, että joku sellainen pelaaja olisikin kannattanut yrittää pitää joukkueessa, jolle ei pois lähettämisen hetkellä ollut paikkaa tarjolla.

- Ei ole yhtään sellaista pelaajaa.

Markus Nordlundin siirryttyä KalPaan jatkaa Forssassa edelleen FPS:n ja Lukon yhteistyön nojalla kolme raumalaispelaajaa, joiden kehityksen kannalta Mestis on heille jo tutuksi tullutta A-nuorten SM-liigaa parempi sarja. Mestiksen ensimmäisinä viikkoina Forssassa nähtiin myös runsaasti lyhytaikaisempia lainoja Raumalta, jotka kuitenkin toistaiseksi ovat vähentyneet.

- Se, että pelaaja käy pelaamassa toisaalla kerrallaan yhden tai kaksi ottelua ei ole optimaalinen kaikkia osapuolia - pelaajaa ja seuroja hyödyttävä tilanne.

- Kaikki Mestis-valmentajat ovat sen huomanneet, etteivät liigan pieniltä peliminuuteilta Mestiksen avainrooliin tulevat miehet pysty ihmeitä tekemään. Pitää olla tosi hyvä pelaaja, että tässä sarjassa pystyy uuteen paikkaan tullessaan heti merkittäviin tekoihin, Kivi päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle