Tulokkaiden laatu ratkaisee Forssassa

MESTIS / Artikkeli
75-vuotisjuhlakauttaan viettävä Forssan Palloseura on monen faniensa hermoja raastaneen vaiheen jälkeen valmis aloittamaan uuden Mestis-kauden rajusti uudistuneena. Maratontaulukon kärkiseuralle alkava kausi on jo peräti 30. peräkkäinen samalla sarjatasolla, kun vertailun vuoksi toiseksi pisimpään mukana viihtynyt TuTo valmistautuu 11. kertaa putkeen Mestikseen tai sitä edeltäneeseen I divisioonaan.

Lounaishämäläisillä kiekkofaneilla riittää toisena syksynä peräkkäin opeteltavaa lukuisten uusien pelaajien nimissä, sen verran on muutoksia tämänkin kesän aikana seurassa ehtinyt tapahtua.

Viime kausi tuotti monien joukkuetta karsintasarjaan povanneiden yllätykseksi yhdeksännen sijan sarjataulukossa.

Tavoitteena olleeseen pudotuspelipaikkaan joukkue ei enää tosissaan kyennyt sarjan avausviikkojen jälkeen tarraamaan, siitä piti huolen lähinnä lokakuun puolivälistä marraskuun loppuun kestänyt heikko, vain neljä pistettä kahdestatoista ottelusta tuottanut jakso.

Runkosarjan päättyessä pudotuspeliviiva oli kuuden pisteen päässä, mutta häntäpään taistelussa joukkue kukisti Hermeksen neljän pisteen marginaalilla sysäten näin kokkolalaiset mitättömältä tuntuneeseen, mutta yllätykselliseksi osoittautuneeseen karsintasarjaan.

FPS-luotsina arvostusta, kuten Jatkoajan toimittajien valitseman parhaan Mestis-valmentajan tittelin ansainnut Mikko Sokka kävi forssalaisten kauden jo päätyttyä pelastamassa TPS:n A-nuoret totaaliselta häpeältä, putoamiselta ikäluokan SM-liigasta. Sen jälkeen Sokka päättikin jatkaa turkulaisnuorten piiskurina myös seuraavalle kaudelle.

Päävalmentajan pestin Sokalta FPS:ssa peri komean pelaajauran omaava Karri Kivi, joka viime keväänä oli rakentamassa Porissa koko kaupungin huumannutta menestystarinaa Ässien kakkosvalmentajana. Päävalmentajaksi mielinyt Kivi löysi Forssasta niin sarjatason kuin paikkakunnan sijainninkin perusteella itselleen miellyttävän vaihtoehdon.

Valmentajaparikseen Kivi sai pelaajauransa lopettamispäätöksen loukkaantumisten vauhdittamana tehneen ja kymmenen kautta FPS:n värejä kaukalossa puolustaneen Asko Rantasen, joka toimii myös joukkueenjohtajana.

Maalivahdit idästä

FPS:n veräjänvartijoiden on onnistuttava hyvin, jos mielivät saavuttaa HeKiin siirtyneen ja viime keväänä Mestiksen vuoden tulokkaaksi valitun Janne Kurikan tason. Kurikka torjui FPS-paidassa 38 ottelussa 90,91 prosentin ja 2,96 ottelua kohden päästetyn maalin keskiarvolla.

Kesällä FPS:n ilmoitettua neuvottelevansa liigatason maalivahdin kanssa, arvuuteltiin kuka se voisi olla. Oikea vastaus oli Ville Hostikka, johon SaiPa on tulevia vuosia ajatellen ladannut kovia odotuksia. 21-vuotias vahti lainattiin vuodeksi Forssaan hakemaan pelikokemusta miesten sarjoista, sillä asiaa SaiPan maalivahtitandemiin ei vielä ollut ja A-junioreihinkaan ei enää iän puolesta voinut mennä.

Philadelphian Flyersin vuonna 2003 varaamaa isokokoista Hostikkaa, jolla on A-nuorten SM-liigasta yli sadan pelatun ottelun kokemus, on pidetty yhtenä maamme lukuisista suurista maalivahtilupauksista, mistä osoituksena NHL-draftauksen lisäksi on myös tilastoissa komeilevat 34 poikien maaottelua.

Hyvää taustatukea Hostikalle odotetaan Tommi Kelasta, joka torjui viime kaudella kiekkoja Aasian liigassa kiinalaisen Nordic Vikingsin väreissä. Raviohjastaja Ari Kelan poika aloittaa jo kolmannen periodinsa Forssan Palloseurassa.

haastattelu

Karri Kivelle ei pudotuspelipaikkaa heikompi suoritus kelpaa.
[lue lisää]

Maalivahtiuransa hän aloitti aikanaan FoPS-junioreissa pelaten siellä noin puoli vuosikymmentä. FPS:n Mestis-miehistöön hän tuli ensimmäisen kerran kesällä 2003 ja palaa nyt siis samaan osoitteeseen vuoden ulkomaankeikan jälkeen. Harjoituspeleissä Kela ei ole ollut läheskään parhaimmillaan, joten isoja peliminuutteja kauden aikana ei hänelle voi tässä vaiheessa ennustaa.

Kookas pakisto

FPS-puolustus joutuu tällä kaudella tulemaan toimeen ilman Jussi Kulmalaa, Antti Uittoa, Antti Aaltosta, Mikko Huhtoa ja Asko Rantasta, joka tosin viime talvena kykeni pelaamaan ainoastaan neljäsosan joukkueen otteluista.

Kulmalan ja Uiton korvaajina hyökkäysvoimaisina pakkeina voidaan pitää Lukko-yhteistyön nojalla Palloseuran värejä kantavia Markus Nordlundia ja Jonne Hattusta.

Viime kaudella 28 kertaa SM-liigassa Lukko-paidassa kurvaillut 195-senttinen Nordlund on nytkin lähellä paikkaa Lukon pelaavassa kokoonpanossa, mutta raumalaisten alakerran tasokkuuden vuoksi pelannee suurimman osan kaudesta FPS:ssa. Nordlund pitää hallussaan FPS:n harjoituspelien pistepörssin kärkipaikkaa kahdeksalla tehopisteellään. Erityisen säväyttävä esitys oli viisi tehomerkintää tuonut kotiottelu HeKiä vastaan.

Nordlundin pakkiparina on pelannut Jonne Hattunen, joka sai kokemusta aikuisten sarjoista jo pelatessaan 16-vuotiaana synnyinkaupunkinsa Kajaanin Hokin väreissä Suomi-sarjassa ja nousujuhlien jälkeen seitsemän ottelun verran myös Mestiksessä. Yksi liigaottelukin Hattusella on vyöllään, kaudelta 2003-04 Pelicansista. A-nuorten liigaa Hattunen on tahkonnut viimeksi Lukossa melko pienin teholukemin.

Kahden edellämainitun lisäksi FPS-pakiston avainnelikkoon sisältyvät kapteeni Anssi Rantanen ja Joni Kujala, joiden yhteinen Mestis-kokemus ylittää 300 ottelun rajan. Kummallakin on takanaan uransa paras kausi ja aktiiviset otteet harjoituspeleissä lupaavat hyvää tulevaa silmälläpitäen.

Puolustuskaluston täydentävät omista junioreista nostettu Tuomas Kauti, Sami Lejonqvist, joka II divisioonan SoPasta tultuaan pelasi viime keväänä kahdessa Mestis-ottelussa, Lukon:n A:sta saapunut Mikko Saari sekä HPK:n A:sta Forssaan näyttöjä antamaan tullut Matias Peltoniemi.

Mistä nyt hyökkäystehot?

Tuomas Suominen, Janne Jokila, Toni Ronkainen, Markus Leppänen, Aleksi Sillanpää, Tommi Välimaa, Jaakko Kolari ja muutama muu pelimies. Siinä puhutteleva lista pelaajista, jotka vaikuttivat vihreäpaidoissa viime kaudella, mutta eivät enää.

Kun tarjokkaita hyökkäyksen kärkirooleihin etsitään, suuntautuu katse puolustuksen tavoin raumalaisapujen suuntaan. Nuoret ja taitavat Jarkko Hattunen sekä Jussi Tapio on lähetetty Mestikseen kasvamaan korkoa tulevaa liigauraa varten.

Harjoituspeleissä kaksikkoa on täydentänyt menestyksekkäästi Veli-Matti Savinainen, joka sisäänajokauden jälkeen on valmis ottamaan todella ison roolin hyökkäyksessä. Yhteensä 23 tehopistettä harjoituspeleissä kertoo, että kolmikko on löytänyt hyvin yhteisen sävelen.

Jarno Kanteluksen liittyminen joukkueeseen vain viikkoa ennen sarjan alkua on erittäin tervetullut lisä kokemattomaan miehistöön. Merkittävänä voidaan pitää myös sitä, että sopivan hyvän tulokaskauden pelanneet Pekka Rautio ja Lasse Lintula jatkavat Forssassa. Sopivan hyvän forssalaisten kannalta siinä mielessä, että liian hyvä kausi olisi tiennyt heille todennäköisesti siirtymistä jonnekin muualle.

TPS:ssa kokonaisen liigakauden 2004-05 pelanneella Markus Ojalalla on tavoitteena nousta takaisin liigaan. Onnistumalla vastaamaan annetun roolin mukaisiin odotuksiin tavoite voi muuttua todeksi. Ville Aaltosen uralle seuranvaihdon voi odottaa tuovan piristystä. Kolmannella TuTo-kaudellaan hän ei enää saavuttanut valmentaja Ismo Lehkosen luottamusta, vaan pelasi hajaminuuttien lisäksi myös Suomi-sarjaa VG-62:ssa. Naantalilaisjoukkueessa pelasi kaksi edellistä kautta myös FPS:aan sopimuksen saanut Ossi Häkkinen.

Häkkisen tavoin alkujaan jyväskyläläistä kiekko-osaamista FPS:n riveissä edustaa pienikokoinen laituri Timo-Pekka Heikkinen, joka on saanut mukavasti peliaikaa harjoitusotteluissa. Ässien A-nuorista Palloseuraan saapui kovaa raatava Tino Sandhu.

Keskushyökkääjä Johannes Rundgren tavoitteli paikkaa Salamoiden miehistöstä, mutta kun sitä ei tullut, saatiin hänetkin Forssaan koeajaksi. Omista miehistä tarjolla olevista pelipaikoista kamppailevat enemmän kuin tarpeeksi loukkaantumisia kokeneet Ari-Pekka Hakala ja Niko Nikkilä.

Päättäväisesti haastamaan isompia

Harjoitusotteluissa FPS on esiintynyt ailahtelevasti, mitä muuta rajusti uudistuneelta joukkueelta voisi odottaakaan. Ensimmäisen viikon treenit ja peli Lukkoa vastaan antoivat jo valmentajille arvokasta tietoa, kuka pelaajista oli kartalla ja kuka ei. Sarjanousijoista niin KOO-VEE kuin HeKikin pystyttiin peittoamaan kotihallissa, mutta vastaavasti vieraskaukalossa samat joukkueet niistivät forssalaisten nenät. Välissä pelattu Keravan turnaus testasi hyvin pelaajien kestävyyttä.

Kun tosipelit vihdoin alkavat, tavoitteena FPS:lla on se mikä viime keväänä jäi haaveeksi eli paikka kahdeksan parhaan joukossa. Mikäli siinä onnistutaan ja joukkue pelaa helmikuussa kauden parhaat pelinsä, voi valmennuskaksikon Kivi-Rantanen sanoa onnistuneen tehtävässään erinomaisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle