Venäjä nujersi Ruotsin Suomen maaperällä

MAAJOUKKUE / Raportti
Ruotsalaiset joutuivat poistumaan jäältä tappio niskassaan.
Euro Hockey Tour jatkui välipäivän jälkeen Ruotsin ja Venäjän kohtaamisella. Rikkonainen kamppailu päättyi Venäjän 3–2-voittoon. Ratkaisevasta maalista vastasi Viktor Tihonov.

4365 ihmistä kokoontui todistamaan kauden ensimmäistä miesten Ruotsi–Venäjä-ottelua. Venäjällä oli takanaan voittomaalikilpailuun venynyt 2–1-tappio Suomea vastaan, kun taas Ruotsi hävisi avausottelunsa 3–1 Tšekin Liberecissä. Pelin päätteeksi Venäjä korkkasi itselleen avausvoiton ja poistui 3 pistettä rikkaampana Turun iltaan.

Ottelu lähti vauhdikkaasti käyntiin molempien joukkueiden osalta. Avausmaali nähtiin jo ajassa 2.20, kun Jegor Averin yllätti Johan Holmqvistin pienestä kulmasta. Ruotsin Oscar Fantenberg yritti parhaansa mukaan auttaa maalivahtia mäessä liukumalla vastustajan ja verkon väliin, mutta peitti vedon vain Holmqvistin näkölinjalta.

Venäjä kuitenkin antoi heti maalinsa perään tasoitusta, kun Vadim Shipatshev otti itselleen kaksiminuuttisen vastustajan mailasta kiinnipitämisestä. Ruotsin ylivoima pyöri pitkään Venäjän maalin takana, josta Richard Gynge ja Mikael Backlund saivat kiekon Martin Thörnbergille, joka sipaisi kiekon helponnäköisesti ohi Sergei Bobrovskin.

Tasaviisikoilla Venäjä käytti Ruotsin heikot hetket heti hyväkseen ja iski hanakasti vastahyökkäyksiin. Hyvä syke joutui kuitenkin hetkeksi katkolle, kun Denis Kokarev otti miehestä mittaa kyynärpäätaklatessaan Victor Hedmania ja päätyi istumaan kaksiminuuttista.

Ruotsi ei ylivoimaa saanut tällä kertaa kännettyä itselleen suotuisaksi. Kolmen kruunun paras paikka siunaantui Gabriel Landeskogille, jolla oli mahdollisuus heittää paluukiekko häkkiin Patric Hörnqvistin laukauksen jälkeen. NHL:n kaikkien aikojen nuorimman kapteenin maila ei kuitenkaan ehtinyt kiekkoon ja Venäjä purki tilanteen. Yhdentoista minuutin kohdalla Venäjä laukkasi jälleen johtoon, kun aiemmin jäähytellyt Shipatshev iski Venäjän 2–1-johtoon.

Ruotsi melkein teki Ruotsit

Toisessa erässä Ruotsi näytti ottavan voittokurssin. Keltapaidat joutuivat aloittamaan alivoimalla Tobias Viklundin otettua jäähyn toisen erän lopussa ja tukala olo jatkui Carl Söderbergin kampitusjäähyllä. Venäjä ei ylivoimasta kostunut, ja kun Dimitri Kasionov otti itselleen jäähyn kiinnipitämisestä, Ruotsi löysi punaisen langan.

Ruotsin tasoitusosuma kirjattiin tasaviisikoilla aikaan 28.22, kun Tony Mårtensson ohjasi maaliin Fastenbergin laukauksen. Onnistuminen kannusti kolmea kruunua tiivistämään peliään Bobrovskin vartioiman maalin välittömässä läheisyydessä, mikä turhautti venäläisiä ja rikkoi näiden peliä.

Jevgeni Birjukov syyllistyi Per Åslundin kiinnipitämiseen jäähyn arvoisesti, ja Ilja Nikulin lähti melkein maanmiehensä seuraksi halailtuaan kiihkeästi Landeskogia, mutta välttyi tilanteessa jäähyltä.

Punainen lanka lipesi ruotsalaisten otteesta kolmannessa erässä, jonka Venäjä vei nimiinsä kolmannella minuutilla. Viktor Tihonov pääsi Igor Makarovin syötöstä puolittain läpi ja kapteeni Staffan Kronwallin jalkojen lomasta lähtenyt laukaus upposi Holmqvistin taakse.

Pelin luonteen mukaisesti molemmat joukkueet nappasivat vielä turhat jäähyt. Kun kellossa oli aikaa yhdeksän minuuttia, Nikolai Tserdev potkaisi maalinedustalle kaatunutta Kronwallia ja sai automaattisen ottelurangaistuksen. Ylivoiman loppupuolella Ruotsi kuitenkin hötkyili ja jäälle pääsi liikaa miehiä kerralla. Venäjä tarjosi Ruotsille vielä viimeistä tylivoimaakin ja kolmatta tasoitusta haettiin ilman maalivahtia, tuloksetta, ja voitto rymisteli Venäjälle 3–2.