NHL: Montreal pudotti Pittsburghin, Philadelphia nousi tasoihin

Montreal Canadiens otti kevään toisen suuren päänahkansa pudottamalla hallitsevan mestarin Pittsburgh Penguinsin seitsemässä ottelussa. Philadelphia Flyers puolestaan voitti Boston Bruinsia vastaan jo kolmannen ottelun peräkkäin, pakottaen sarjan seitsemään otteluun.

Ensimmäisellä kierroksella suurimman yllätyksen toimittanut Montreal Canadiens oli altavastaajan asemasta huolimatta rautaa myös toisella kierroksella. Se voitti viime yönä pelatussa seitsemännessä ottelussa hallitsevan mestarin Pittsburgh Penguinsin, jatkaen täten Itäisen konferenssin finaaliin.

Montreal sai otteluun unelma-alun, kun se siirtyi ylivoimalla Brian Giontan toimesta johtoon jo 32 sekunnin pelin jälkeen. Jo ajassa 00.10 jäähyn saanut Sidney Crosby katseli touhua jäähypenkiltä tyrmistyneenä. Montreal lisäsi johtoaan ensimmäisessä erässä, kun Dominic Moore onnistui maalinteossa.

Toinen erä jatkui samoissa kotiyleisöä tyrmistyttävissä merkeissä. Penguins haki kavennusta, mutta Montreal iski. Pudotuspelien maalipörssiä johtava Michael Cammalleri iski jo kevään 12. maalinsa vieden vierasjoukkueen jo kolmen maalin johtoon. Pittsburgh-vahti Marc-Andre Fleuryn kevään viimeinen pisara oli Travis Moen, joka yllätti Fleuryn ja löysästi pelanneen Sergei Gontsharin alivoimamaalillaan. Tilanne oli 4-0, ja peli näytti olevan ohi. Tämä riitti myös Penguins-luotsi Dan Bylsmalle, joka vaihtoi maalille Brent Johnsonin.

Mestari heräsi toviksi

Pittsburgh heräsi muutoksesta ja syttyi taistelemaan. Chris Kunitzin ja Jordan Staalin maaleilla Penguins kavensi eron kahteen vielä toisen erän aikana ja viimeiseen erään lähdettiin lukemissa 2-4. Pittsburgh sai kolmannessa erässä aikaan kovan painostuksen, vieden laukaukset 18-3, mutta 37 laukausta torjunut Jaroslav Halak ja Canadiens-puolustus pistivät hanat kiinni. Erän ainoan maalin teki Gionta, jonka toinen viimeisteli loppulukemat erän puolessa välissä ylivoimalla.

Hal Gill, joka oli loukkaantumisen takia sivussa sarjan kuudennesta pelistä, teki paluun kentälle seitsemänteen otteluun. Gill voitti vielä viime keväänä mestaruuden Penguinsin takalinjoilla, mutta siirtyi viime kesänä Montrealiin. Koko kevään Canadiensin puolustuksen johtohahmoihin kuulunut Gill oli ottelun jälkeen syystäkin ylpeä joukkueensa venymisestä.

– Me pelasimme Washingtonia vastaan ja meidän piti tulla tapetuiksi. Me pelasimme näitä kavereita [Penguins] vastaan ja meidän piti tulla tapetuksi. On hienoa olla osa joukkuetta, joka hoitaa hommansa, Gill hehkutti.

Philadelphia venyi taas

Montrealin vastustaja selviää perjantain ja lauantain välisenä yönä. Viime yönä jo kolmannen peräkkäisen ottelun voittanut Philadelphia Flyers pakotti ottelusarjaa jo 3-0 johtaneen Boston Bruinsin selkä seinää vasten, kun se nousi ottelusarjassa tasoihin voittamalla kuudennen pelin kotonaan lukemin 2-1.

Flyers aloitti maalinteon Mike Richardsin osumalla ensimmäisessä erässä. Toisessä erässä oli Danny Brieren vuoro yllättää ottelussa 25 torjuntaa tehnyt Tuukka Rask ylivoimaosumallaan. Bruins onnistui maalinteossa vasta minuutti ennen kolmannen erän päätöstä, mutta se jäi laihaksi lohduksi vieraille.

Flyers astui otteluvoitoissa askeleen lähemmäksi historiallista nousua 0-3-tappioasemasta sarjan voittoon. Vain Toronto Maple Leafs (1942) ja New York Islanders (1975) ovat onnistuneet voittamaan ottelusarjan samasta asemasta, eikä yksikään joukkue ole noussut sarjassa 0-3-tappioasemasta edes tasoihin sitten kyseisen Islandersin yllätyksen. Bruins-puolustaja Dennis Wideman piti asiaa yhtä erikoisena kuin muutkin.

– Jos minulta olisi kysytty ennen sarjaa, voiko se mennä seitsemään peliin, olisin sanonut "kyllä". Johtaessamme sarjaa 3-0 en olisi samaa uskonut, Wideman pähkäili.

Yli 28 minuuttia uurastanut Kimmo Timonen ja Ville Leino jäivät ottelussa ilman tehopisteitä.