Yksi ylivoimainen joukkue dominoi KHL:ää – Jokerit on kaukana takana

Euroopan parhaasta jääkiekon seurajoukkueesta ei tarvitse väitellä. Pietarin SKA on matkalla toiseen peräkkäiseen mestaruuteen. Sen meno on tällä hetkellä ylivoimaista.

Helsingin Jokerien kymmenen ottelun mittaista voittoputkea on hehkutettu Suomessa aiheesta. Tuloksia on jälleen tullut vaikean viime kauden jälkeen. Joukkueen meno näyttää niin yksilöiden kuin kokonaisuudenkin kannalta hienolta.

Samalla Suomessa on kuitenkin jäänyt liian vähälle huomiolle, että Jokerit on loistavasta alustaan huolimatta selkeästi KHL:n kirkkaimman kärjen Pietarin SKA:n takana.

Hallitseva mestari on nimittäin voittanut käsittämättömästi 18 kauden ensimmäistä otteluaan. Se on tehnyt jokaisessa ottelussaan ylivoimamaalin. Pistemenetyksiä joukkue on kokenut vain kolmessa ottelussa, kun voitto on tullut kerran jatkoajalla sekä kahdesti voittomaalikilpailussa. Kaula samassa divisioonassa pelaavaan Jokereihin on 16 sarjapistettä.

Viimeksi jyrän alle jäi Erkka Westerlundin valmentama Salavat Juleav Ufa – ei mikään heittopussi. Ufan areena hiljeni jo ensimmäisessä erässä kun pietarilaiset karkasivat jo kolmen maalin turvalliseen johtoasemaan. Ottelu päättyi murskalukemiin 1-6. Ylivoimalla tuli neljä maalia, joista kolme viimeisteli Venäjän kaukaloiden tsaari, Ilya Kovaltšuk.

Viime kauden tapaan juuri Kovaltšukin on peli kulkenut. Kauden tehopistekeskiarvo on tällä hetkellä huikea 1,44. Ja kaudestahan on pelattu jo kohta kolmannes. Ikääntyminen ei ainakaan KHL-kaukaloissa 34-vuotiaalla vielä näy, vaan viini on jopa parantunut vanhetessaan.

Vielä yhden tehopisteen enemmän on saalistanut parhaita ikävuosia kohti menevä Nikita Gusev. Eroa Kovaltšukiin korostaa vielä yli kolme minuuttia pienempi jääaikakeskiarvo, noin 16 minuuttia per ottelu. Tampa Bay Lightning odotteli moskovalaiskasvattia vuosia NHL:ään, mutta miehen viihtyessä edelleen Euroopassa hänen NHL-sopimusoikeutensa kaupattiin kesällä Vegas Golden Knightsille. Kun Gusev on käynyt voittamassa Pyeongchangin talviolympialaisista kultaa äiti-Venäjälle, hän saattaa suunnata ensi syksynä kirkkaimpiin valoihin.

Tappavan tehokkaassa ylivoimassa on näiden sankarien lisäksi legendaarinen 39-vuotias taikuri Pavel Datsjuk. Hän ruokkii syötöillään erinomaisesti liikkuvia huippuhyökkääjiä sekä Slava Voinovia. Isossa kaukalossa tulosta tulee väistämättä. Eikä toinenkaan ylivoimaviisikko vastustajille kalpene, vaan jauhaa nopeilla syötöillä maalipaikkoja toisensa perään. Kakkosylivoiman Sergei Shirokov ja Patrik Hersley ovat molemmat tehneet yli kymmenen maalia.

Leveyttä siis löytyy ja terävämpää kärkeä ei takuulla isoista kaukaloista löydy. Pietarin jääpalatsissa kuunnellaan Kalinkaa kauden aikana vielä kymmeniä kertoja. Mestaruuden uusimisen uhat eivät tule CSKA Moskovan, Jokerien tai Metallurg Magnitogorskin leiristä. Ainoa todellinen uhka tulee joukkueen sisältä. Kestääkö joukkuehenki loppuun saakka? Näillä tuloksilla? Eiköhän.

Lue myös

SKA:n historiallinen 20 voiton putki katkesi KHL:ssä

KHL | 11.10.2017 23:05
Pietarin SKA koki keskiviikkona kauden ensimmäisen tappionsa, kun HK Sotši haki jatkoaikavoiton Pietarin jääpalatsista lukemin 3-2. SKA johtaa tappiosta huolimatta KHL:n läntisen konferenssin Bobrov-divisioonaa edelleen ylivoimaisesti. Toisena oleva Helsingin Jokerit on jättiseuraa 17 pistettä perässä viisi peliä vähemmän pelanneena. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 38: Mitä seuraavaksi, Teemu Ramstedt?

KHL | 25.9.2017 17:30
Teemu Ramstedtin alkukausi Slovan Bratislavassa meni täysin pieleen kun peliaikaa ei irronnut, valmentaja ei suomalaisesta pitänyt ja lopulta mies sai lähteä vain kuukauden jälkeen. Toisaalla Teemu Hartikainen ja Joonas Kemppainen ovat olleet huippuvireessä Salavat Julajev Ufan riveissä. Jatkoajan KHL-toimituksen Sami Salminen ja Ville Korhonen ottavat jälleen kantaa KHL:n suomalaisten tilanteeseen. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 37: Voiko Sakari Salminen vielä onnistua KHL:ssä?

KHL | 18.9.2017 18:00
KHL:n oli suomalaisten osalta hieman hiljaisempi viikko ja muun muassa Jarno Koskiranta päätyi katsomaan SKA:n pelejä katsomosta käsin ja Olli Palolan maalittomuus jatkuu yhä. Sarjaan saatiin myös uusi suomalainen tälle kaudelle, kun Jokereissa viime kaudella flopannut Sakari Salminen teki sopimuksen Dynamo Moskovan kanssa. Jatkoajan KHL-toimittajat Sami Salminen ja Ville Korhonen perkaavat kuluneen viiikon tapahtumia. lue lisää

MM-finaali kuudennen kerran jatkoajalle

MAAJOUKKUE | 22.5.2017 0:03
Jääkiekon maailmanmestaruus vuonna 2017 ei ratkennut varsinaisen peliajan aikana. Tauon jälkeen pelataan 20 minuutin jatkoerä, ja jos sen aikana ei tule maalia, mestaruus ratkeaa voittomaalikilpailussa. lue lisää

Koskiranta jatkaa Pietarin SKA:ssa

KHL | 28.4.2017 23:40
Pietarin SKA on tiedottanut solmineensa Jarno Koskirannan kanssa kolmivuotisen jatkosopimuksen. lue lisää

Kommentit

Ilja Kovaltšuk

SKA #17 R lh
s. 1983 Tver, RUS
188CM / 100KG
SOPIMUS: 2017
VARAUS: 2001 Atlanta Thrashers 1. kierros #1