Mielipide

Vaatimus: Palmula ulos välittömästi

MESTIS / Kolumni
Mestiksessä on alkukauden perusteella vain yksi floppi. Kyseisen flopin nimi on Mestiksen kurinpitäjä Jouko Palmula.

TUTOn puolustaja Pasi Hirvonen taklasi viime keskiviikkona Peliittojen kiekotonta hyökkääjää, Jukka Sompia suoraan päähän. Hirvosen tarkoituksena ei ollut aiheuttaa vammaa vastustajalleen, mutta niin kuitenkin kävi. Sompi on tällä hetkellä peli- ja työkyvytön.

Mestiksen kurinpitäjä Jouko Palmulan tuomio oli naurettava: vaivaiset kaksi peliä kakkua.

Taklauksen jälkeen Peliittojen Henri Manninen ryntäsi sekuntiakaan miettimättä – spontaanisti – puolustamaan joukkuetoveriaan. Manninen aloitti nyrkkitappelun Hirvosta vastaan, johon TUTO-puolustaja lähti suoraselkäisesti mukaan. Hirvonen tiedosti tehneensä väärin ja oli valmis maksamaan tekosistaan. Tappelu päättyi ilmiselvään Hirvosen voittoon. Molemmat pukarit lensivät pelirangaistusten myötä pihalle.

Jouko Palmulan tuomio oli naurettava: Manniselle kahden ottelun pelikielto melko valjuksi jääneestä tappelusta.

Näillä tuomioilla Palmula antoi selkeän viestin. Päähän kohdistuva taklaus ja nyrkkitappelun aloittaminen ovat yhtä suuria rikkeitä. Ovatko ne? Eivät ole.

Loukkaantumiseen johtavasta päähän kohdistuvasta taklauksesta pitäisi järjestään tuomita vähintään kaksinkertainen kakku verrattuna väsyneeseen, lajin henkeen kuuluvaan, nyrkkitappeluun.

Loukkaantuiko tappelun osapuolista kumpikaan? Ei. Loukkaantuiko Hirvosen kaltoin kohtelema Sompi? Kyllä.

Ennen maaottelutaukoa nähtiin Sportin ja TUTOn välisessä ottelussa Erik Riskan ja Iiro Vehmasen pystypaini. Molemmat lensivät ottelusta totutusti suihkuun.

Jouko Palmulan tuomio oli naurettava: Sportin Riskalle yhden ottelun pelikielto. TUTOn Vehmanen selvisi rangaistuksetta.

Mielenkiintoisinta Palmulan tuomioissa on se, että molemmilla kerroilla TUTOn pelaajaa on käsitelty silkkihansikkain. Hirvosen kahden ottelun pelikielto on farssi. Vehmasen rankaisematta jättäminen ei ole missään linjassa Riskan rangaistukseen.

Ei tarvitse olla kummoinen ihmistuntija ymmärtääkseen, että Palmula päästää jatkuvasti löysää housuihinsa Juhani Tammisen pelossa.

Lokakuun puolenvälin jälkeen Jokipoikien Vitalijs Pavlovs määrättiin kolmen ottelun pelikieltoon SaPKon Pekka Niemimaan päähän kohdistuneesta taklauksesta. Jokainen tilanteen videolta tai paikanpäällä nähnyt huomaa Pavlovsin taklauksen osuvan puhtaasti SaPKo-pelaajan olkapäähän. Niemimaa satutti kasvonsa kaaduttuaan jäähän, mutta Pavlovsin käsi ei hipaissutkaan SaPKo-pelurin naamaa.

Jouko Palmulan tuomio oli naurettava: puhtaasta taklauksesta kolmen ottelun pelikielto Pavlovsille.

Samoihin aikoihin Pavlovsin rangaistuksen kanssa Hokin Ville Rajalalle tuomittiin pelikieltoa Jukureiden Kalle Maalahteen kohdistuneesta tönäisystä. Perusteluissa taklauksen ei katsottu olleen törkeä eikä sääntöjen vastainen, mutta tarpeeton aiheuttaen Maalahden kaatumisen ja liukumisen päin laitaa. 

Jouko Palmulan tuomio oli naurettava: Rajalalle kaksi peliä kakkua taklauksesta, joka ei edes päätöksen perustelujen mukaan ollut sääntöjen vastainen.

Odotan Mestis-valmentajilta kovempaa kritiikkiä Palmulan suuntaan. Tällä kaudella suunsa ovat kuuluvasti avanneet liian harvat valmentajat. Tammiselta en suun avaamista odota, sillä hän joukkoineen hyötyy Palmulan munailusta tällä hetkellä eniten. Eikä se ole Aurinkokuninkaan syy vaan ansio. Nyt on muiden valmentajien vuoro.

On viimeinen hetki kyseenalaistaa Palmulan asema Mestiksen kurinpitäjänä. Itse asiassa pelkkä kyseenalaistaminen ei riitä.

Palmula pitää heittää ulos.

Entinen jääkiekkoliiton erotuomaripäällikkö ja SM-liigatuomari vetää tällä hetkellä hommaansa niin pahasti vihkoon, että nyt on liiton miestenkin pikku hiljaa aika herätä.

Jääkiekkoliiton päätöksentekokulttuuria vähänkään tuntevat eivät näin ”radikaaliin” päätökseen usko. En minäkään, vaikka en liiton touhuista huhupuheita ja lehtikirjoittelua enempää tiedäkään.

Jos Palmulaa ei heitetä välittömästi kilometritehtaalle, en välitä liiton touhuista mitään tietääkään.

» Lähetä palautetta toimitukselle