Mielipide

Sanooko kolmas kerta toden?

NHL / Kolumni
Marian Hossan kaksi edellistä visiittiä Stanley Cup-finaaleihin ovat päättyneet pettymykseen. Onko tänä keväänä vihdoin Hossan vuoro?

Marian Hossa osaa toden totta valita joukkueensa. Kaksi vuotta sitten mies pelasi Stanley Cup-finaaleissa Pittsburghin paidassa. Tuolloin vastassa ollut Detroit Red Wings oli kuitenkin liian kova pala nuorelle pingviinilaumalle. Kesän 2009 siirtomarkkinoilla mies löysi uudeksi seurakseen – yllätys yllätys – Detroitin, ja jälleen tie vei Stanley Cup-finaaleihin.

Kuinka ollakaan, vastaan tuli miehen entinen seura Pittsburgh, joka vei Stanley Cupin Hossan nenän edestä. Viime kesänä Hossan uudeksi osoitteeksi valikoitui Chicago Blackhawks, jonka kanssa mies teki pitkän sopimuksen, ja keväällä 2010 Hossa on jälleen Stanley Cup-finaaleissa.

Tällä kertaa Blackhawks on sarjassa selkeä suosikki, kun vastassa on Philadelphia Flyers, joka varmisti pudotuspelipaikkansa vasta kauden viimeisessä runkosarjaottelussa, ja raivasi tiensä finaaleihin, vaikka oli jo kertaalleen kesäloman partaalla.

Hossa on saanut kuulla jo ihan tarpeeksi ihmisten kyselyitä kolmannesta peräkkäisesta Stanley Cup-finaalista.

– Onhan se kyllä aika kovaa ollut. Aina kuitenkin joukkuetta valitessa tiedostaa sen mahdollisuuden, että mistä joukkueesta on finaaleihin menijäksi. Tämä on minulle nyt kolmas kerta peräkkäin ja toivottavasti nyt kävisi vihdoin hyvin, Hossa toivoo.

Hossan syy siirtyä Chicagoon oli jo alusta lähtien selvä: tässä joukkueessa on todellista potentiaalia mestariksi. Tämä kävi ilmi jo sopimusneuvotteluissa.

– Sain valita muutamasta joukkueesta ja Chicago oli jo heti alusta lähtien mukana. Minulle tuli heti sellainen tunne, että tässä on sopiva joukkue, jossa on potentiaalia voittaa Stanley Cup. Joten sopimusneuvottelut kävivät aika helposti, ja sopimus syntyi äkkiä, Hossa sanoo.

Voittamisen vaikeus

Nuoret joukkueet eivät monestikaan tiedosta sitä, miten kova pala finaalien häviäminen on, vaikka finaaleissa onkin hienoa olla mukana. Hossa sen sijaan tietää tämän varsin hyvin hävittyään kaksi edellistä finaalia.

– On todella mahtavaa päästä taas pelaamaan näitä otteluita. Kahden viime vuoden jälkeen tiedän, ettei todellakaan ole mukavaa olla häviävänä osapuolena, varsinkaan jos mennään seitsemänteen otteluun saakka ja siellä tulee maalin tappio. Sitä pahempaa tunnetta ei vain yksinkertaisesti ole, Hossa sanoo.

– Pukukopissa asiasta ei tarvitse juurikaan mainita, sillä kaikista on mahtavaa olla tässä tilanteessa, mutta ei tähän kukaan tyydy. Sen vain pystyy aistimaan pukukopissa, joten siitä ei tarvitse pitää mitään isoja puheita.

Hossan nykyisessä tilanteessa on paljon samaa, kuin kaksi vuotta sitten, kun hän oli Stanley Cup-finaaleissa Pittsburghin paidassa. Myös Penguins oli nuori joukkue, jolta löytyi paljon potentiaalia.

– Kyllä tätä pystyy vertaamaan kahden vuoden takaisiin finaaleihin. Pittsburghilla oli Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin ja nyt meillä on Jonathan Toews ja Patrick Kane. Kumpikin kaksikko suuria tähtiä. Ja on myös muita hyviä nuoria pelaajia pukukopissa, Hossa sanoo.

Oltuaan kahdessa edellisfinaalissa häviävällä puolella, Hossa tiedostaa hyvin lauseen "kolmas kerta toden sanoo". Tätä myös valmentaja Joel Quenneville on hänelle painottanut.

– Juttelimme asiasta eilen vähän. Tiedän kyllä tuon lauseen, olen kuullut sen aiemminkin ja toivottavasti se nyt osoittautuu todeksi, Hossa toivoo.

Kerran elämässä-tilaisuus

Stanley Cup-finaaleissa pelaaminen on mahdollisuus, joka tulee eteen erittäin harvoin, monelle sitä tilaisuutta ei ikinä tule, Brian Campbellille jo neljä konferenssifinaaliottelua tuntui ylitsepääsemättömältä esteeltä. Tämän tietää myös Hossa.

– Monesti tällainen tilaisuus tulee vain kerran elämässä ja niin siihen pitää myös suhtautua. Nuoret pelaajat eivät aina tajua tai ymmärrä sitä. He luulevat monesti, että finaaleihin pääsee joka vuosi. Mutta eihän se niin ole. Tämä on loistava mahdollisuus, ja tästä pitää ottaa kaikki irti, Hossa toteaa ja lisää:

– Toisaalta siitä voi joskus olla myös hyötyä. Monestikaan sellaisessa tilanteessa ei edes mieti näitä asioita, vaan menee ja pelaa. Mutta täytyy pitää mielessä, että tämä on loistava mahdollisuus, Hossa muistuttaa.

Kaksi aiempaa hävittyä finaalia ovat saaneet monet puhumaan "Hossan kirouksesta". Maalitykki ei kuitenkaan moisilla asioilla päätään vaivaa.

– En minä tuollaisia mieti. Otan tämän vain yhtenä uutena tilaisuutena voittaa mestaruus, Hossa sanoo.

Hyvät joukkueet vastakkain

Chicago ja Philadelphia kohtasivat runkosarjassa vain kerran, ja tuleva finaalikohtaaminen on joukkueiden toinen tällä kaudella. Mitään ihmeellistä ei asiassa kuitenkaan ole, ainakaan Hossan mielestä.

– Kun pelaa lännessä, ei pääse kovinkaan usein kohtaamaan itäisen konferenssin joukkueita. Jos kuitenkin katsoo niitä otteluita, niin tietää kyllä mitä odottaa. Näistä peleistä ei tule vauhtia puuttumaan ja me olemme kyllä valmiita, Hossa vakuuttaa ja antaa kehut vastustaja Flyersille:

– Se on loistava joukkue. Käytännössähän he varmistivat paikkansa vasta runkosarjan viimeisessä ottelussa. Heille täytyy antaa paljon kunniaa siitä, että ovat selviytyneet tänne asti, vaikka Bostonia vastaan oli jo käydä huonosti. He kuitenkin käänsivät sen sarjan edukseen, Hossa muistuttaa.

Stanley Cup-finaalit tuovat mukanaan aina tiettyjä voittamisen paineita ja odotuksia. Hossa kuitenkin kehottaa unohtamaan moiset.

– Tuollaisia juttuja ei oikeastaan pitäisi edes ajatella. Pitää vain ottaa ne neljä vaadittavaa voittoa. Siihen meidän pitää keskittyä. Sillä ei ole mitään väliä kuka on altavastaaja tai kuka on ennakkosuosikki. Ei kerrassaan mitään väliä. Älkää edes miettikö moista, Hossa päättää.

Chicago Blackhawks ja Philadelphia Flyers kohtaavat ensimmäisessä Stanley Cup-finaalissa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa. Stanley Cup-voittaja selviää neljällä voitolla.

Lähde: NHL.com

» Lähetä palautetta toimitukselle