Mielipide

Ruotsalaista taikuutta jenkkimausteella höystettynä

NHL / Kolumni
40:ttä NHL-kauttaan juhliva Vancouver Canucks on pelannut hyvän syksyn ja löytääkin itsensä kärkisijoilta sekä divisioonansa, konferenssinsa että koko liigan sarjataulukossa. NHL:n hiljennyttyä parin päivän joulutauolle saavat Vancouverin kannattajat antaa ison säkin kiitoskortteja ja lahjoja joukkueelleen, etenkin kapteenistolle.

Vancouver Canucks lähti lyhyelle joulutauolle voitettuaan Columbus Blue Jacketsin vieraissa lukemin 7-3. Henrik Sedin merkkautti tililleen tehot 1+3, Daniel Sedin säesti yhdellä maalilla ja kahdella syötöllä, ja Ryan Kesler venyytti maalilla pisteputkensa kuuteen otteluun. Columbuksessa loistanut kolmikko on, ei kovin yllättävästi, vastannut Vancouverin tehoista myös muissa otteluissa. Kesler keräsi joulua edeltäneissä kymmenessä ottelussa 13 tehopistettä, Henrik 14 ja Daniel 15.

Entistäkin tehokkaampina

Henrik ja Daniel Sedin syntyivät 26. syyskuuta 1980 Ruotsin Örnsköldsvikissä ja aloittivat kiekkoilun 8-vuotiaina. Ammattilaisiksi veljekset siirtyivät 16-vuotiaina ja vuotta myöhemmin Sedinit jakoivat Elitserienin parhaan pelaajan palkinnon.

Vancouver Canucks juoni itselleen pelaajavaihtojen avulla vuoden 1999 varaustilaisuuden ensimmäiselle kierrokselle sekä toisen että kolmannen varausvuoron. Daniel liittyi organisaatioon varausnumerolla 2, Henrik seurasi heti perässä numerolla 3. Temppu on kantanut hedelmää ja ruotsalaisten superlupausten yhteispeliä rullaa paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Viime kausi oli tehopisteissä mitattuna Sedinien paras, kun kaksoset iskivät yhteensä 197 (58+139) tehopistettä.


Henrik Sedin on jälleen ennätysvauhdissa.

Henrik voitti kevään päätteeksi NHL:n pistepörssin ja rikkoi Pavel Buren hallussa olleen Canucksien yhden kauden piste-ennätyksen 112:lla tehopisteellään ja Danielin 1.35 pistettä ottelua kohden oli liigan kolmanneksi kovin pistetahti, heti Henrikin ja Aleksander Ovetshkinin jälkeen.

Myös kausi 2010-11 on alkanut Sedinien osalta hyvin. Molemmat ovat NHL:n pistepörssin viiden kärjessä, kokonaan pisteettömiä otteluita on kertynyt Danielille viisi ja Henrikille kuusi. Kumpikin on tehnyt kolmessatoista ottelussa enemmän kuin yhden tehopisteen. 6 minuuttia veljeään vanhemman Henrikin alkukauteen on mahtunut jopa yksi neljän pisteen ottelu, Danielilla puolestaan on tilillä 2 kolmen pisteen iltaa.

Nykytahdilla Henrik olisi matkalla kohti uransa toista yli sadan pisteen kautta, viime talven 112 tehopistettä jäisivät kuitenkin täpärästi haaveeksi. Danielilla on veljensä tapaan kasassa 43 tehopistettä ja mikäli 30-vuotias laituri jatkaa samalla vauhdilla, rikkoutuu viime kaudella syntynyt piste-ennätys (85 pistettä) kirkkaasti kaksinumeroisella erolla.

Suunta ylöspäin

Sedinien menestystä olisi osannut veikata kuka tahansa jääkiekko seuraava mutta Ryan Keslerille ei kovin moni olisi povannut niin huimaa syksyä, kuin Kesler itse siitä tei. Sentterin ura Vancouverissa oli jäämässä lyhyeen kun neljä vuotta sitten miehen sopimus oli katkolla. Philadelphia Flyers ehti jo tehdä sopimustarjouksen, mutta Canucksien silloinen toimitusjohtaja Dave Nonis uskoi Kesleriin ja piti sentterin Vancouverissa.

Nyt Keslerin ura on kääntynyt todelliseen nousukiitoon. Kanadalainen pelaa Canuckseissa uransa kuudennetta kokonaista NHL-kautta ja Keslerin pistesaldot ovat vain kasvaneet vuosi vuodelta. Viime kausi oli siten Keslerille uran paras, kun ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2003 teki 75 (25+50) pistettä. Nyt tehopisteiden jakauma näyttää kääntyneen ja kauden lähestyessä puoliväliä Keslerillä on koossa kolmentoista syötön lisäksi 17 maalia. Kesler löytääkin nimensä NHL:n pistepörssistä sijalta 7 ja maalipörssissä jenkki majailee kahdeksantena.

Taitavana puolustuspään pelaajana tunnetun Keslerin hyökkäystaidot ovat nousseet pari luokkaa entistä paremmiksi ja viime viikolla ansioihin lisättiin NHL-uran ensimmäinen kypärätemppu. Kaikesta päätellen maaliskuussa kauden 2015-16 loppuun asti kestävän sopimuksen allekirjoittanut Kesler tulee luultavasti rikkomaan yhden kauden maaliennätyksensä (26) jo lähiviikkoina.

Kesler itse on uskonut turhanpäiväisen suunsoiton vähentämisen parantaneen pelinsä tasoa. Aikaisemmin Keslerin taitoja varjostivat typerät jäähyt, mutta nyt 26-vuotias on kääntänyt tilanteen edukseen ja hankkii rangaistukset vastustajalle. Kesler kertoi TSN:lle kasvaneensa pelaajana viimeisten parin kuukauden aikana ja nopeudestaan tunnettu keskushyökkääjä totesi pystyvänsä nyt keskittymään itse peliin. Sidney Crosbya ja kumppaneita Kesler tuskin pystyy vielä tällä kaudella hätyyttelemään kamppailussa maalipörssin ja Hart Trophyn voitosta, mutta napakan rannelaukauksen kehittäneen Keslerin nimi voi tulevaisuudessakin löytyä maalinteijöiden listoilta yhä vain useammin.

Kookas Kesler on fyysisesti vahva, nopea luistelija, erinomainen puolustussuuntaan, taitava hyökkäyssuuntaan ja hyvä aloittaja. Canucks hyödyntää Kesleriä sekä yli- että alivoimalla, ja miehestä on kehittymässä NHL:n kiistattomaan kärkeen kuuluva hyökkääjä.

Hyökkäyksen kärkenä vielä viisi vuotta?

Sedinit ja Kesler muodostavat Vancouverin hyökkäyksen ydinaseen. Yhdessä he pelaavat joukkueen ykkösylivoimaa, joka on nostanut Canucksien ylivoimapelin NHL:n tehokkaimmaksi. Sedinit jauhavat jatkuvaa syöttömyllyä ja Kesler on tavallisesti maskimiehenä tapahtumien keskipisteessä.

Tasakentällisin pelattaessa ruotsalaisten rinnalla viilettää Alexandre Burrows ja Keslerin kipparoimassa kakkosketjussa laitoja miehittävät Jannik Hansen ja Jeff Tambellini. Canucksien hyökkäyspää onkin etenkin kahden kärkiketjun osalta hyvässä kuosissa.

Kukaan ei voi tietää, kuinka pitkälle kapteenikolmikko johdattaa joukkueensa, mutta nykytehoilla Canucks voi jatkaa kauttaan kevätpuoliskolle luottavaisena. Sekä Sedinien että Keslerin sopimukset kestävät kuitenkin vielä viiden seuraavan kauden ajan, ja tuona aikana Frederick Stanleyn kalleus saattaa hyvinkin olla tuomittu tekemään ensi-esiintymisensä Brittiläisessä Kolumbiassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle