Mielipide

Rautio osoittautui kalliiksi, mutta tyhjäksi arvaksi

LIIGA / Kolumni
HPK ajatui toukokuun lopussa tukalaan paikkaan, kun seuraa edelliskaudella valmentanut Ari-Pekka Selin jätti kaksivuotisen sopimuskautensa kesken ja lähti valmentamaan KHL-joukkue Barys Astanaa. Selinin lähtö jätti Kerhoon niin ison aukon, ettei HPK ole onnistunut sitä vielä täyttämään.

Oikeastaan Pallokerhon yritys täyttää Ari-Pekka Selinin tyhjäksi jättämät saapikkaat oli varsin riskialtis. HPK palkkasi kesäkuun kymmenes päivä uudeksi päävalmentajakseen Kai Raution. Raution piti olla hyvä valinta Selinin korvaajaksi, sillä olihan Rautio jo entuudestaan tuttu mies Pallokerholle. Toisin kuitenkin kävi.

Raution urakka Kerhon peräsimessä kesti yhteensä 12 peliä ja miehelle näytettiin ovea. Rautio sai potkut. Ulkopuolisin silmin HPK:n päävalmentajan pallin voi todeta varsin tuuliseksi paikaksi, kun Rautio ei saanut toimia hämeenlinnalaisten päävalmentajana kuin 12 ottelun verran. Eikä Raution päävalmentajakausi täysin penkin allekaan mennyt. Raution luotsaama HPK voitti kuitenkin viisi ottelua.

Syyt Raution potkuihin eivät olleetkaan pelillisissä asioissa, vaan siinä, että valmentaja ajautui pahoihin ristiriitoihin joukkueen pelaajiston kanssa. Välit olivat niin tulehtuneet, ettei Kerhon organisaatiolla ollut enää muuta ratkaisua kuin Raution irtisanominen.

Oliko Raution pestaaminen Kerhon päävalmentajaksi kesäkuussa kaksivuotisella sopimuksella sitten jo liian iso riski HPK:lle? Rautio kun ei ollut aiemmin urallaan toiminut kertaakaan päävalmentajana. Olisiko tällaisen kokemattoman luotsin kanssa pitänyt solmia aluksi lyhyempi sopimus ja katsoa ensin, mihin kyvyt riittävät?

HPK toimi miten toimi, ja jälkikäteen on hyvä viisastella. Kenties Kerho teki virheen lyömällä Raution käteen heti kaksivuotisen päävalmentajasopimuksen ja tuosta virheestään HPK joutuu maksamaan ison hinnan. Sen lisäksi, että Raution pesti oranssipaitojen peräsimessä johti potkuihin, niin HPK joutuu myös maksamaan Raution palkan sopimuksen kattamien kahden kaudan ajalta, vaikkei mies enää Kerhoa valmennakaan.

Siis käytännössä Pallokerhon on maksettava Rautiolle palkkaa puolentoista kauden verran ihan tyhjästä. Ihan turhasta. Tällainen menoerä on iso tappio jo muutenkin talousvaikeuksien kanssa kamppailleelle hämeenlinnalaisjoukkueelle. Vaikka jälkiviisastelu on helppoa, niin kenties Kerhon seurajohdolla on tosiaan aihetta katsoa peiliin.

Otetaan myös tarkasteluun syy Raution potkuihin. Rautio sai lähteä HPK:n päävalmentajan paikalta, koska miehen ja Kerhon pelaajiston välit olivat jo liian tulehtuneet. Tällainen lienee melko harvinainen syy päävalmentajan potkuihin.

Toisaalta irtisanomissyy osoittanee vuorovaikutustaitojen merkityksen valmentajankin työssä.

Päävalmentajan työ on paljon myös keskustelua muun joukkueen kanssa. Päävalmentaja tekee paljon yhteistyötä muun joukkueen ja pelaajiston kanssa ja valmennuksen on saatava kaikki muut joukkueen jäsenet tekemään töitä yhteisten tavotteiden eteen. Vuorovaikutustaidot ja keskustelutaidot korostuvat.

Ulkopuolisin silmin on tietenkin vaikea sanoa mitään varmaksi. Saattoiko olla niin, ettei Rautiosta ollut tällaiseen päävalmentajan rooliin, kun välit tulehtuivat HPK:n pelaajien kanssa?

Ja oliko kokemattomalla Rautiolla riittävästi auktoriteettia toimia liigajoukkueen ykköskoutsina, vai saattoiko tällainenkin aiheuttaa luottamuspulaa päävalmentajan ja pelaajiston välille?

Suunnataan vielä lopuksi katse menneisyyteen. Suunnataan se katse niinkin pitkälle kuin kevääseen 2012, jolloin HPK lopetti kautensa todelliseen pohjakosketukseen. Kerho sai kaudella 2011-2012 rumasti turpiinsa niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin.

Tuona keväänä 2012 alkoi myös Kerhon rakennusprojekti kohti liigan terävimpää kärkeä. Seurassa uhottiin, ettei HPK halua enää kokea samanlaista pohjakosketusta kuin keväällä 2012, vaan HPK haluaa nousta jälleen uskottavaksi liigajoukkueeksi.

Nousuprojektin vetäjäksi palkattiin päävalmentajan tontille kaksivuotisella sopimuksella Ari-Pekka Selin. Selin sai luoduksi paljon lisää uskoa Kerhon tekemiseen viime kaudella, sillä mies valmensi HPK:n Liigassa kuudenneksi. Jääkiekko ja HPK alkoivat jälleen kiinnostaa hämeenlinnalaisia.

HPK:n nousuprojekti kohti Liigan terävimpää kärkeä koki kuitenkin toukokuun lopussa pahan takaiskun, kun seuraa luotsannut Selin hyvästeli oranssipaitaiset ja siirtyi KHL-liigaan. Selin jätti HPK:n niin myöhäisessä vaiheessa, että oli varmasti vaikeaa löytää uusi mies Selinin paikalle.

Tilalle asteli Kerhon päävalmentajaksi Kai Rautio, mutta se kortti osoittautui valitettavasti tyhjäksi arvaksi. Ja nyt HPK on taas vaikeassa paikassa. Hämeenlinnalaisseuran kurssi oli jo lupaavasti kääntymässä hienosti sujuneen viime kauden jälkeen, mutta nyt Kerhon pursi osoittaa jälleen uhkaavasti alaspäin.

HPK on Liigassa vasta kahdentenatoista ja joukkue on tällä hetkellä vailla pätevää päävalmentajaa. Voiko Kerhon kurssi vielä tällä kaudella nousta vai onko HPK kokemassa jälleen samansuuntaisen pohjakosketuksen kuin toissa kaudellakin?

Ainakin Kerho tarvitsee kannukset täyttävän uuden ykkösluotsin, jotta seura voisi saada tällä kaudella vielä peliesityksensä uuteen uskoon. Ja uusimpien tietojen mukaan HPK on myös uutta päävalmentajaa etsimässä.  

» Lähetä palautetta toimitukselle