Mielipide

NHL:n kuumat perunat, viikko 9

NHL / Kolumni
Viikon ykköspuheenaihe oli luonnollisesti maanantain siirtotakarajan tapahtumat, mutta pohdittavaa riitti myös mm. Phoenixin tulevaisuudesta.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista.

NHL:n siirtoikkuna sulkeutui maanantaina ja kauppaa käytiin jälleen kerran ahkerasti. Mitkä joukkueet olivat mielestäsi siirtotakarajan suurimmat voittajat?



Mika Hartikainen: Minusta helmikuun aikana nähtiin useampi hyvä kauppa, josta on selkeästi hyötyä molemmille joukkueille. Siten on hieman vaikea puhua suoranaisista voittajista, mutta hyviä ja tärkeitä hankintoja löytyy muutama.

Capitals vahvistui tärkeillä palasilla Jason Arnottin ja Dennis Widemanin myötä, Ottawa sai rutosti tärkeitä varausvuoroja tyhjennysmyynnissään sekä mahdollisesti jopa ykkösvahdin. Craig Anderson on ollut erinomainen siirtonsa jälkeen. Lisäksi Boston teki paljon hyviä siirtoja (mm. Kaberle, Kelly), puhumattakaan St.Louisin megakaupasta Coloradon kanssa. Paljon hyviä kauppoja nähtiin kyllä tänä vuonna.




Ville Lankinen: Bostonin aktiivisuus teki vaikutuksen. Joukkueesta puuttui luisteluvoimaa ja sitä saatiin jopa kolmen pelaajan muodossa. Tomas Kaberlen siirto tekee jo yksinään Bruinsista huomattavasti vahvemman.

Myös Ottawa saa minulta puhtaat paperit, vaikka varausten arvoa onkin vaikea vielä tässä kohtaa arvioida. NHL:ssä on viime kausien aikana nähty aivan liikaa puolittaisia jälleenrakennusyrityksiä, mutta Senatorsin kohdalla ollaan selvästi tosissaan. Jos kaikki menee nappiin, Ottawassa voidaan hyvinkin nähdä todella nopea paluu huipulle.

Entä mitkä joukkueet voi laskea siirtorajan pettymyksiin?



Hartikainen: Suoranaisia häviäjiä ei minusta vielä voi oikein tuomita, mutta muutama riskaabeli pelaajasiirto nähtiin parin joukkueen osalta. Esimerkiksi Florida teki hieman epäilyttäviä siirtoja helmikuun aikana. Tiedossa oli joukkueen jälleenrakennus, mutta vaihdossa ei oikein tullut mitään huipputärkeitä palasia. Kokeneita kaupattiin pääasiassa poispäin, mutta mitähän seurajohdolla on suunnitteilla Sergei Samsonovin suhteen?


Coloradon ja St.Louisin kauppa oli ehkä riskialttein Avalanchen kannalta. Chris Stewartilla on huikea potentiaali, joten jos Erik Johnson floppaa, on odotettavissa melkoinen myrsky toimitusjohtaja Greg Shermanin ovella. Puhumattakaan Kevin Shattenkirkista.


Lankinen: Floridan ja Coloradon kohdalla voidaan tosiaan nähdä vaikka millainen katastrofi, mutta minulle suurimpia pettymyksiä olivat siirtorajan passiiviset joukkueet. Ainakin Montreal Canadiens ja Minnesota Wild taistelevat vielä pudotuspelipaikoista tiukasti, mutta siirtorajalla molemmat jäivät statistin rooliin. Kalliista markkinoista huolimatta joitain siirtoja olisi varmasti pystytty rakentamaan, mutta nyt näyttää siltä, että ainakin Wildin hyökkäyskalusto jää auttamatta liian kapeaksi loppukautta ajatellen.

Kaupoissa liikkui myös paljon nimimiehiä. Kenen yksittäisen pelaajan siirto oli mielestäsi merkittävin?



Hartikainen: Dustin Penner ja Tomas Kaberle lienevät suurimmat nimet tältä vuodelta. Kumpikin auttaa todella uusia joukkueitaan ja itseasiassa molemmilla oli lähestulkoon sama vaihtoarvo - yksi lupaava pelaaja ja kaksi varausvuoroa. Torontolle ja Edmontonille kyllä kelpaavat vaihdossa saadut palikat tulevaisuutta varten.

Lankinen: Kyllä Pennerin siirto taitaa olla merkittävin yksittäinen tapahtuma. Maalintekijälle on Los Angelesissa käyttöä, ja Penner saattaa hyvin muodostaa toimivan tutkaparin Anze Kopitarin kanssa.

Siirtorajan lisäksi tapetilla on ollut jälleen myös Phoenix Coyotesin kohtalo, kun seuran nykyisessä kotikaupungissa Glendalessa ei tunnu löytyvän juurikaan luottoa kojoottien tulevaisuuteen. Jatkuvatko pelit ensi kaudella myös Arizonassa?



Hartikainen: Phoenixissa on jälleen yhtä soutamista ja huopaamista. Coyotes on hieno joukkue potentiaalisella tulevaisuudella, mutta minusta NHL yrittää turhaan tekohengittää paikallisiin Coyotes-henkeä. Ilmeisesti tässäkin tapauksessa ostajaehdokas ei suostu maksamaan NHL:n vaatimaa hintaa jo kertaalleen konkurssikypsästä joukkueesta. Veikkaisin joukkueen pelaavan ensi kaudella NHL:ssä, mutta tuskin enää esimerkiksi viiden vuoden kuluttua.


Lankinen: Viime aikaisten tapahtumien valossa näyttää siltä, että Coyotesin muutto on vain ajan kysymys. Urheilullisella puolella joukkue on tullut eteenpäin huimin harppauksin, ja onkin todella sääli nähdä kulissien kuohuvan noin rajusti. Ensi kaudella pelit saattavat jatkua vielä Phoenixissa, mutta uskon uuden osoitteen löytyvän jo parin vuoden sisällä.

Chicago Blackhawksin otteet ovat parantuneet viime aikoina merkittävästi, ja puolustava mestari näyttää jälleen vahvalta. Mihin asti uskot Chicagon tänä vuonna jaksavan?



Hartikainen: Chicago menee kyllä playoffeihin, mutta veikkaisin joukkueen putoavan viimeistään toisella kierroksella. Länsi on ollut kovatasoinen, joten vaaditaan huippuvirettä jos joukkue matkaa toista kierrosta pidemmälle.

Lankinen: Chicagon tasonnosto on ollut huima. Kovatasoisessa lännessä on hurja temppu nousta sarjataulukossa Chicagon tavoin, ja playoff-paikka vaikuttaa selviöltä. Chicago on tällä hetkellä myös yksi niistä harvoista joukkueista, joka pystyy onnistuessaan kaatamaan lännen kovimmatkin joukkueet. Uskallankin veikata Vancouverin tai Detroitin joutuvan konferenssivälierissä tiukalle, jos Hawks jatkaa samaa tahtia.

» Lähetä palautetta toimitukselle